Anadolu Otoyolu, Organize Sanayi Bölgeleri, şehir merkezi, Adliye, Kuzey Çevreyolu ve D-100 karayoluna geçiş imkanı sağlayan, Düzce’nin can damarı olarak nitelendirilebilecek olan Fiskobirlik Kavşağı’nda yıllardır süregelen trafik sorununa bir türlü çare bulunamamıştı.

Sorun üzerinde çalışma yapan Düzce Belediyesi ekipleri, geçtiğimiz günlerde kavşağı kapatmıştı.



Alınan kararın üzerine sosyal medya hesaplarımız ve www.oncurtv.com üzerinden şikayetlerini dile getiren vatandaşlar, kavşağın kapatılmasıyla özellikle Fevzi Çakmak Mahallesi’nde yaşayanların mağdur olduklarını vurguladı.

Sosyal medya üzerinden “Fevzi Çakmak Mahallesi’ni Bolu’ya bağlayın!” şeklinde isyan eden vatandaşlar, “Duvar örerek ambulansın da yolunu uzattınız. Fevzi Çakmak Mahallesine vize uygulayın, pasaportu olmayan merkeze giremesin.” dedi.

Biz de Öncü Haber ekibi olarak vatandaşın nabzını tutmak üzere Fiskobirlik Kavşağı’na gittik.
 


“Keşke otoban yolu üstten gitseydi”

Kavşağın kapatılmasının iyi olduğunu, kavşakta çok fazla kaza olduğunu ve sinyalizasyon sisteminin de yararı olmadığını söyleyen Mesut Akdağ, okul döneminde de araba kuyruğu nedeniyle trafiğin sıkıştığını belirtti. Alınan kararın esnafı olumsuz etkileyebileceğini de ifade eden Akdağ, şöyle konuştu: 

“Valla zararına olmuştur herhalde. Çünkü yolun tek yöne düşmesi haliyle insanların ulaşımını E-5’e ve eski mezarlık yoluna, Beyköy yoluna yönlendireceği için buranın esnafına biraz zararı olur diye düşünüyorum. Vallahi niye burayı üstten köprüye devam etmediler? Enteresan bir şey yani otoban çıkışını direkt çevre yoluna üstten niye bağlamadılar? Böyle bir şey yapsalardı bu sıkıntıların hiç biri olmazdı diye düşünüyorum.”
 
“Ambulans çağırdık, mahalleye gelemedi”


Mahalle sakinlerinden Necdet Günay, kavşağın katılmasının bir ilki yaşattığını söylerken ambulans çağırdıklarını fakat kavşağın kapatılmasından dolayı 15 dakika beklediklerini belirtti. Günay, şöyle konuştu:

“Bir arkadaşımız rahatsızlaştı, ambulans çağırdık. İnanın ambulansı 15 dakika köşede bekledik. Yukarıdan aşağıya geliyor ama mahalleye giremiyor kavşaktan dolayı. Aşağıda garajın oradan döndü geldi. En az 5-10 dakika vakit kayboldu. Bu mahalleye giriş kapatılmaz. Bu mahalle ölmez. Buradaki esnafların hepsi mahvoldu. Bunun bilincinde olması lazım hazırlayanların. En kısa zamanda bir çözüm bulsunlar ve en kısa zamanda açsınlar. Mahalleden çıkan için yolu sağa verebilirler ama kalıcı konutlardan gelenler için mahalleye girişi açabilirler. Göreceğiz burada okullar var öğrenciler gelince göreceğiz curcunayı.”

Dalçık yapılmasıyla ilgili düşüncelerini de paylaşan Necdet Günay, şu ifadelerde bulundu:

“Tamam öyle bir şey yapsınlar. Buradan çarşıya giden dalcığa girsin çıksın. Yeter ki öyle bir şey yapsınlar. Ama burada ana yolun trafiğini bu şekilde engellemek çok yanlış. Adliye var, polis karakolu var, okullar var. Bu caddeyi öldürmekse amaç, başarılı olurlar.”



“Çok fazla kaza oluyordu, memnunuz”


Alınan kararı doğru bulan Emra Sıdal, can ve mal güvenliği açısından kavşağın çözüme kavuşması gerektiğini belirtti. Çok fazla trafik kazasına şahit olduklarını da sözlerine ekleyen Sıdal, şunları söyledi:

“Burada çok trafik kazalarına müdahale ettik, gözümüzle gördük. İnsanların feryatlarına şahit olduk. Bu şekilde kısa vadeli çözüm ya da orta vadeli çözüm bulurlarsa ondan sonrakilere de tabi üstüne viyadük yapılır mı yapılmaz mı bilemiyorum. Onu sayın belediye başkanımız daha iyi bilirler. Onaylıyoruz. Bizim için de işlerimiz açısından da çok bir artısı ya da eksisi yok ama çevre düzenlemesi ya da can ve mal güvenliği her şeyden daha önemli olduğu için iyi bir karar.”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün trafik sorunlarıyla ilgili projelerin hayata geçirilmesinin zaman alacağını söylediğini belirten Emre Sıdal, sinyalizasyon sisteminin yapılmasının da çok olumlu bir icraat olduğunu dile getirdi. Sıdal, şöyle konuştu:

“D-100 karayolundan, şehir içinden, konutlardan gelen araçlar trafik lambalarında çok sıkışıyordu. Daha bir kaos oluyordu. Öncelikle trafik lambalarını ileri alıp bu kaosu ortadan kaldırdılar. Daha sonra da insanların can ve mal güvenliği açısından böyle bir şeyi uygun gördüler. İllaki gelişecektir, her şey değişiyor. Bu da bugünden yarına değişmese de orta ya da uzun vadede daha da uygun bir şekilde değişecektir. Düzce’nin menfaatini düşünen insanlar bunlar. Bencilce bir karar alacaklarını sanmıyoruz. Ona uygun bir hareket edeceklerdir.”
 


“Kış aylarında bu yol zulüm olacak”

Aracıyla bölgede seyir halinde olan Halit Arslan, Kervan Kavşağı’ndan dönmenin kış aylarında zorlayacağını söylerken çok fazla trafik kazasının yaşanmadığını iddia etti. Arslan, şöyle konuştu:

“Bizim merkeze gitmemiz lazım. Adliyeden çıkıyoruz veya Soğancı Kavşağı tarafından geliyoruz. Buraları dönmek zulüm. Kışın nasıl olacak? Direkt gitsek Çoban’daki ışıklardaki kuyruk Metek Köyü’nün berilerine doğru geliyor. 4-5 kere yanıp sönüyor anca varıyoruz Çoban’daki ışıklara. Bu kavşağı nasıl çeviriyorlar, neye göre çeviriyorlar? Çok da kaza olmuyordu burada. Işıklar geldikten sonra kazalar azalmıştı. Fakat baştan bir hata yaptılar, yolu üstten vermediler. Biz de merkeze alttan gidecektik. Şu an büyük sıkıntı. Kışın ise düşünemiyorum. Memnun değiliz ve kesinlikle yolu bu şekilde istemiyoruz.”

Haber: M. KADAŞ