Bolu'nun Yeniçağa ilçesinde bulunan, her yıl göç döneminde 200'ün üzerinde kuş türünün konakladığı Yeniçağa Gölü'nün, yapılan çalışmalarla kuş gözlemcileri ve doğaseverlerin uğrak noktalarından biri haline getirilmesi planlanıyor. Kapsadığı 2 bin 780 dekarda birçok kuş türüne ev sahipliği yapan çanak gölün korunması ve tanınırlığının daha da arttırılması amacıyla Yeniçağa Belediyesi öncülüğünde çalışma gerçekleştirildi. Özellikle arı şahini, balık kartalı ve angut gibi kuş türleri için önemli konumda bulunan gölün korunması ve çevresinin daha doğal hale getirilerek geliştirilmesi için 2016'da Sulak Alan Yönetim Planı ve Yeniçağa Gölü Yönetim Planı oluşturuldu. Yönetim planında belirlenen çalışmaların gelecek günlerde tamamlanarak Yeniçağa Gölü'nün kendine has yapısı ve özellikleriyle hem kuş gözlemcileri hem de doğaseverlerin ziyaret edebileceği bir turizm cenneti haline dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Efteni Projesi yerinde saydı

Yeniçağa Gölü'nde 3 yıl gibi kısa bir sürede çalışmaların tamamlanma aşamasına gelmesi gözleri Düzce’nin Gölyaka ilçesine bağlı Hacıyakup Köyü sınırları içerisinde kalan Efteni Gölü'ne çevirdi. Düzce'de nadide doğal göllerden olan Efteni Gölü'nün sulak alan varlığının korunması ve turizme kazandırılması adına girişimler yapılsa da projeden öteye bir türlü geçemiyor. Kuşların göç yolu üzerinde bulunan ve endemik bitki türlerinin yuvası olan Efteni Gölü projesizlik yüzünden hak ettiği değeri göremiyor. Düzce’nin eşsiz güzellikteki doğal zenginliği olan Efteni'nin gözde bir turistik adrese dönüşmesi için projeler rafa kalkıp dursun, yanı başımızdaki Bolu yine turizm pastasından payını almak için elinden geleni yapıyor.

Efteni için de "Abant gibi olacak" denmişti

Öte yandan 15 Ocak 2017'de Düzce’ye gelen dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Düzce’nin tabiat turizmini geliştirmek için seferberlik başlattıklarını söylemiş ve ‘Dünyada böyle bir yok’ dediği Efteni Gölü için doğa turizmi uygulama planını hazırladıklarını belirtmişti. Eroğlu ayrıca girişimlerinin lafta kalmayacağının da altını çizmişti. Üzerinden geçen 2 yılda Düzceli idareci ve siyasiler de kuş cenneti olarak anılan Efteni Gölü’nün Abant Gölü gibi olacağını söylemişti ve yaklaşık 45 milyon TL değerinde bir projenin imzalarının atıldığını açıklamıştı. 

 

Proje hazır, çalışma yok!

Son olarak geçtiğimiz yılın ekim ayında konuya ilişkin konuşan dönemin Gölyaka Belediye Başkanı Bekir Akbulut ise alanda yapılacak çalışmayla yaklaşık 400 hektarlık bir alanda tekrar göl oluşturup suyu yükselteceklerini belirterek, "Doğal ve yaban hayata hiç dokunmadan mevcut durumla birlikte su yükseltmesi yapacağız. Önümüzdeki yıl inşallah göldeki çalışmalar başlayacak. Gölün projesi yapıldı, hazır." demişti. Ancak tüm açıklamalara rağmen Efteni Gölü için bir gelişme yaşanmadı.

Haber: C. ÜSTÜNER