İstanbul'un Tuzla ilçesi Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde asfalt ve kimyasal madde üretimi yapan fabrikada meydana gelen yangından sonra Düzce, Kocaeli ve Sakarya'da bugün beklenen gökgürültülü sağanak yağış nedeniyle uyarılar peş peşe geldi. Uzmanlar, bugün ve haftasonu yaşanması beklenen yağmur sırasında; atmosferde birikmiş kimyasalların yeryüzüne inmesi riskine karşı yağmur altında durmamaya özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Yangın nedeniyle havaya salınan kimyasalların rüzgarın etkisiyle İstanbul'un yanı sıra Kocaeli, Sakarya ve Düzce sınırına kadar yayılması tedirginliğe neden olurken, bölge için yoğun yağış beklenmesi uyarıları beraberinde getirdi. Uzmanların yanı sıra çevre illerde faaliyet gösteren bazı şirketler de çalışanlarına uyarı mesajı gönderdi.



Mesajda, yangın sonrası çıkan kimyasal gazların havaya yayıldığı, yağacak yağmurun tehlikeli olabileceği belirtildi. Çalışanlara ve ailelerine dışarı çıkmama uyarısı yapıldı. Yangın ve patlama üzerine açıklama yayımlayan Kimya Mühendisleri Odası ise patlama sonucu havaya karışan kimyasalların tehlikelerini vurguladı.

Öte yandan İstanbul Tuzla'da bulunan ve saatlerce yandıktan sonra kullanılamaz hale gelen fabrikaya ilişkin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yangın sırasında gökyüzüne karışan kimyasalların tehlike oluşturacağı iddialarına ilişkin açıklama geldi.



Yapılan açıklamada halkın sağlığını tehdit eden herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtildi.

Haber: C. ÜSTÜNER