Havaların ısınması ile birlikte bisiklet, motosiklet ve tarım araçlarının da yollardaki yerini almasıyla Düzce’de trafik kazalarında önemli bir artış göze çarpmaya başladı. Son 3 gün içerisinde 2 vatandaşı hayattan koparan, çok sayıda kişiyi ise hastanelik eden trafik kazalarının nedenlerini Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü İsmail Caran ile konuştuk.

Öncü Haber’in sorularını yanıtlayan Caran, Düzce’de sürücülerin en çok hangi hataları yaptığından, 2018-2019 kaza istatistiklerine, denetim ve cezai yaptırımlardan 9 günlük Ramazan Bayramı tatili için uzun yola çıkacak sürücülere uyarılara kadar bir çok önemli konuda bilgiler verdi.



Düzce’de en çok kazaya yol açan nedenler

İlk olarak Düzce ölçeğinde trafik kazalarının başlıca nedenlerini sıralayan Şube Müdürü İsmail Caran, şunları kaydetti:

“Kazaların başlıca nedenlerine bakacak olursak, en fazla cep telefonu ile konuşmak, trafiği tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirme, makas atma, aşırı hız, kırmızı ışık ihlali ve kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak konularında ihlallerden dolayı oluyor. Bunlar kazalardan tespit ettiğimiz istatistiklerimiz. En çok bunlardan dolayı kazalarımız meydana geliyor. Özellikle Düzce’de yağış oluyor. Bu yağışlarda ilk 15 dakika çok önemli. Bu süre zarfında da kazalarımız meydana geliyor. Bu konuda da en büyük etken insan. Çevresel ve araçtan önce insan kaynaklı oluyor. İnsanların daha dikkatli olması gerekiyor. Kazaların en büyük sebepleri bunlar.”

“Cezaların insanların cebine daha fazla dokunması gerekiyor”

Yapılan uyarı ve cezai yaptırımlara rağmen kural ihlallerinin devam etmesi hakkında da konuşan Caran ifadelerini şöyle sürdürdü:

“Cezaların insanların cebine daha fazla dokunması gerekiyor. Başka türlü, insanları uyarıyoruz, ikaz ediyoruz, ceza yazıyoruz. Ceza miktarları az olduğundan dolayı tekrar aynı kural ihlallerini yapıyorlar. Bunu eğitim sistemimizle alakalı olarak da bağdaştırarak söyleyebiliriz ki, bunlar çocukluktan itibaren başlaması gereken şeylerdir. Çocukluktan itibaren trafik bilincini oluşturabilirsek, öncelikle insana saygı bilincini oluşturabilirsek, bunların önüne geçebileceğimizi düşünüyorum.”

2019’un ilk 4 ayında 7 ölümlü kaza oldu

2018 ile 2019 yılının ilk 4 ayında yaşanan trafik kazalarına ilişkin verileri paylaşan Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü İsmail Caran sözlerine şu şekilde devam etti:

“2019 yılının ilk 4 ayında 7 ölümlü kaza oldu. 8 kişi olay yerinde vefat etti. 287 yaralanmalı, 332 maddi hasarlı toplam 626 trafik kazası olmuştur. Bu kazalarda 476 kişi de yaralanmıştır. 2019 yılında ise ilk 4 ayda 3 ölümlü kazada 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Otobanda meydana gelen bir kazada 5 vatandaşımız vefat etmişti. 228 yaralanmalı, 332 maddi hasarlı 563 trafik kazası meydana geldi. 405 kişi de yaralanmıştır. Denetim faaliyetlerimizden kaynaklı olarak yaralılarımızda ve kazalarımızda bir azalma olduğu görülüyor.”

Uzun bayram tatillerinde yollarda kol gezen trafik canavarlarına ‘dur’ demek için her bayram öncesi olduğu gibi Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala denetimlerin arttırılacağını da vurgulayan Caran, uzun yola gidecek sürücülere tavsiyelerde bulundu. Caran şöyle konuştu:

“Seyahat sırasında hız kurallarına uyun”

“Bayramla ilgili olarak öncelikle vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı ve kazasız bayramlar diliyorum. Bayram tatili süresince vatandaşlarımız biraz daha dış güzergahlar ya da toplu taşıma araçlarını kullanırlarsa trafiğimiz çok da yoğun olmaz. İnsanlarımız da rahat rahat alışverişlerini yapar, gezer diye düşünüyorum. Seyahat sırasında hız kurallarına uysunlar. Hız kurallarına uymalarını şundan dolayı söylemek istiyorum; mesela bir kaza yaptınız. Çarpışma kazalarıyla örnek vereyim. 30 km hızla giderken bir kaza meydana geldi. Çarpılan kişinin hayatta kalma oranı yüzde 80. 50 km hızla çarptınız hayatta kalma yüzdesi 50. 80 km’nin üzerinde hızla çarptığınızda ise yaşama oranı yüzde 30’larda. Yani yaşama riski oranı tam ters olarak azalıyor. O yüzden hıza dikkat etmelerini yönünde kesinlikle vatandaşlarımızı uyarıyorum. Yorgun ve uykusuz direksiyon başına geçmesinler. Araç takip mesafelerine de, yani frene bastıklarında durabilecekleri mesafeyi ayarlayabilecek mesafede seyretsinler. Trafiğin sıkıştığı yerlerde herkes önündekine yakın bir şekilde gidiyor ve bu yüzden zincirleme kazalar meydana gelebiliyor. Şimdiden vatandaşlarımıza hayırlı yolculuklar, kazasız belasız günler diliyorum. Ve son olarak da trafikte insana saygı diyorum.”

Haber: C. ÜSTÜNER