31 Mart Yerel Seçimleri ardından göreve gelen belediye meclisi 4’üncü kez toplandı.



Yeterli üye sayısına ulaşılması ardından başlanan oturumun ilk maddesi geçtiğimiz toplantıda tartışma konusu olan ‘2018 Mali Yılı Kesin Hesabı’  maddesinin oylanması oldu. 6 Mayıs’taki toplantıda inceleme için süre isteyen üyeler, bu toplantıda konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bir önceki Belediye Başkanı Dursun Ay dönemindeki icraatların hedef tahtasına koyulduğu meclis toplantısında, yapılan harcamalar eleştiri yağmuruna tutuldu.

“Toplum vicdanını yaralayacak niteliktedir”

MHP Belediye Meclis Üyesi Hakan Çetin, giderleri eleştirerek şunları söyledi:

“Son 1,5 yıllık dilimde yapılan icraatların toplum vicdanını yaralayacak niteliktedir. Rakam rakam incelediğimizde çok büyük sıkıntılar var. Destek bölümünün ve özellikle idarenin incelemesi yönünde reddimiz bulunuyor."



“Karanlık bir dönem”

Önceki yönetime değinerek sözlerine başlayan İYİ Parti Grup Başkanı Ender Çakar, “Dursun Ay akraba ilişkileri ile bir takım akrabasını başkan yardımcısı yaparak, makam mevki ve derece arttırmaları, özel kalem harcamaları gibi toplumda çok ciddi konular konuşulmaktadır. Bu böyle karanlık bir dönemdir. Son 15 ay Düzce Belediyesi’nin en fazla borçlandığı dönemdir. En çok özel hizmet alımlarının yapıldığı dönemdir. Böyle bir dönemin bütçesine evet oyu vermeyi kamu vicdanı açısından doğru bulmamaktayız.” dedi.

“Dursun Ay borcun üstüne borç koymadığını söylüyordu”

Konuyla alakalı olarak konuşan bir diğer MHP Grup Başkanı Ayhan Cicu ise açıklama yapılması gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi.

“Dursun Ay bize borcun üstüne borç koymadığını söylüyordu. 2017 yıl sonu ile bugünkü borcun karşılaştırılmasını istiyorum. Bir de özel kaleme bir sorum olacak. 2018 yılında 140 bin TL çeyrek altın alımı yapılmış. Bu kadar altın nerede kullanıldı açıklayabilirler mi? Mücbir sebep, ön görülemeyen nedendir. 8 milyon 750 bin TL’lik çiçek alımı mücbir sebep gösterilmiş. Böyle şey mi olur? Bunların araştırılmasını istiyorum.”



“Başkanının çimlere yayılmış fotoğraflarını izlemeye devam ederiz”

Harcamaların mücbir sebeple yapılmış olduğunu hatırlatan İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi, Ay’ı eleştiren açıklamalarda bulundu:

“2018 Ramazan eğlencesinde, 3 milyon civarında para harcanmış. Bunu da afet ve öngörülemeyen sebepler olarak gösterilen, mücbir sebep kanunu ile yapmış. Ramazan ayını mı öngöremediler, yoksa bu ayda afet falan mı oldu? Burada herkes elini vicdanına koyacak. Geçmiş dönemi atlamayacak. Kimse onaylamayacak, gerekirse incelenmesi sağlanacak. Aksi takdirde biz, bahsi geçen belediye başkanının çimlere yayılmış fotoğraflarını izlemeye devam ederiz. Kendimizle dalga geçirtmiş oluruz.”

“Bütçemiz yetersizken personel sayısını arttırdı”

Ay’ın yaptığı harcamalarla Düzce’ye haksızlık yaptığını belirten MHP’li Çetin şu şekilde konuştu:

“Sayın Dursun Ay son bir buçuk sene içerisinde aşırı bir kadrolaşma yapmıştır. Bütçemiz yetersizken, maaşları bankalardan faizli bir şekilde öderken, personel sayısını arttırdı. Düzce’ye büyük bir haksızlık yaptı.”



“Denetim Komisyonu’nda Ayhan Bey de vardı, Eyüp Bey de vardı”

Konuyla alakalı olarak açıklamada bulunan AK Parti Grup Başkanı Hasan Gündem şunları dile getirdi:

“Az önce konuşan arkadaşlarımızın tamamı aslında, bilerek veya bilmeyerek, Denetim Komisyonu’nun alanına giren konulardan bahsetti. 2018’in Denetim Komisyonu’nda Ayhan Bey de vardı, Eyüp Bey de vardı. 3 üye de AK Parti’dendi. Bu komisyonun görevi, önceki yıla ait incelemeleri yaparak Belediye Meclisi’ne bilgi vermektir. Bu yapıldı. Her sene yapılıyor. Önümüzdeki yıl da meclis üyelerinden 5 kişi seçilecek.”

“Hesabını verebiliyorsa verirler”

Gündem’in ifadelerini cevaplandıran İYİ Partili Çakar, geçmiş dönemde yapılan birçok şeyi belirtemeyeceklerini vurguladı ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bir önceki mecliste olmayan üyelerin oyuna sunulan bir hesap kesim özeti var. Bir sonraki sene belki bu kadar çok konuşmayacağız. Aklımıza takılanları soracağız ve gerekli yerlerde şerlerimizi koyduracağız. Bunun hesabını verebiliyorsa veririler, veremezlerse taşıyabiliyorsak hukuka taşırız.”



“Bu bilgiler bize verilmedi”

Gündem’in eksik açıklamada bulunduğunu savunan Cicu ise şu şekilde konuştu:

“Denetim Komisyonu raporu Belediye Meclisi’nde oylanmıyor, bilgi sunuluyor. Hasan Gündem arkadaşımız anlattı ama eksik anlattı. Denetim Komisyonu süresince ben mali hizmetlerden 7-8 soru sordum, bu soruların cevabını aylarca bekledim ama alamadım. Bundan Hasan Bey’in de haberi var. ‘Nasıl vermez falan denildi ama bir şey çıkmadı.Bu bilgiler bize verilmedi.”



Açıklamaların ardından yapılan oylamada 2018 Mali Yılı Kesin Hesabı oy çokluğu ile oylandı.

Haber: İ.İ.AYDOĞDU
Görüntü: E.K.DURSUN