Düzce ile özdeşleşmiş ürünlerin coğrafi işaretle tesciline yönelik çalışmalar kapsamında Konuralp Pirinci, coğrafi işaret belgesi ile tescillendi.

Düzce'nin marka değerinin artacak

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 41. Maddesi kapsamında Konuralp Pirinci'nin 25 Haziran 2019 tarihinde coğrafi işaret belgesi ile tescillendiği açıklandı. Açıklamada, Osmanlı Saray Mutfağı'nın pirinci olarak anılan Konuralp Pirinci için alınan coğrafi tescil belgesi ile Düzce'nin marka değerinin artacağı, ürünlerin taklitlerinin engellenerek üreticilerinin korunacağı ve pazarlama gücünün de böylece artmış olacağı kaydedildi.



Çiçek: Tescil belgesinde belirtilen koşullarda üretilecek

Bilgilendirmede, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet Çiçek'in açıklamalarına da yer verildi. Çiçek yaptığı açıklamada, “Coğrafi işaret belgesi ile tescillenen ilimize özgü ürünler, tescil belgesinde belirtilen koşullarda üretilerek, bu ürünlerin kalite, üretim ve pazarlama nitelikleri arttırılmış olacaktır. Bu durum kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.



"Düzce'ye özgü ürün sayısı 6’ya çıkmış oldu"

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü girişimleri sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen ürünler olan Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengücceği Tatlısı, Akçakoca Mancarlı Pide ve Konuralp Pirinci ile; Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası'nın girişimleriyle tescillenen Akçakoca Sarı Fındığı ile birlikte coğrafi işaretle tescillenen, Düzce'ye özgü ürün sayısı 6’ya çıkmış oldu. Ayrıca yine müdürlükçe başvurusu yapılan ilave 5 ürünün de Türk Patent ve Marka Kurumu'nca değerlendirmelerinin devam ettiği belirtildi.

Öte yandan yöre halkı arasında Kasaba Pirinci olarak anılan Konuralp Pirinci'nin tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. “Osmanlı Saray Mutfağının Pirinci” olarak adlandırılan Konuralp Pirinci, zamanının vazgeçilmez lezzet kaynaklarından biri olarak varlığını bugüne kadar sürdürüyor.

Haber: C. ÜSTÜNER