Son yıllarda üniversite nedeniyle yapılaşmanın giderek arttığı Konuralp Bölgesi’nden bir kez daha ‘Yüksek katlı binalar istemiyoruz’ sesleri yükseldi. Düzensiz yapılaşma ve çok katlı binaların her yanı sarması yüzünden tarihi dokunun zarar göreceği endişesi taşıyanlar sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getirmesi üzerine Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, 4 katın üstüne imar izni verilmemesi için gerekli çalışmaların yapılacağının altını çizdi.



Tüm bu gelişmeler üzerine Öncü Haber olarak Konuralp’e gittik ve Konuralp kalkına Konuralp’i nasıl görmek istediklerini sorduk. Deprem gerçeği göz önüne alınarak, yüksek katlı bina yapımından vazgeçilmesi gerektiği üzerinde duran vatandaşlar, kalıcı çözümlerle Konuralp’e yakışmayan manzaralara son verilmesini istedi.



“Düzen istiyoruz”


Konuralp’te yaşayan Basri Soylu ‘Düzen istiyoruz’ dediği konuşmasına şöyle devam etti:

“Yerine göre ve mevkisine göre binalar yapılabilir. Şimdi bu merkeze 10 katlı bina yaparsak olur mu? Olmaz. Yani güzelliğini de bozar, düzenini de bozar. Ama kırsal kesimlere doğru yer de zeminde sağlam ise kuvvetli ise buna 4 kat da yapabilirsiniz 10 kat da yapabilirsiniz. Burada tepe yerler var mesela oralarda sıkıntı olmaz. Bir tanesi iki kat bir tanesi 4 kat diğeri 10-12 kat kabul edelim. Mutlaka boza düzeni bozar. Bu Kastamonu evleri gibi bir düzeni olursa daha da güzel olur. Düzen istiyoruz. Her şey düzenli zaten ama biz insanlar düzensiziz.  Onun için düzende fayda var diyorum. Bize bina da lazım. Bakın bizim burada kültürel bir hamamımız vardı. Burada bir park vardı, şadırvanlar vardı caminin önlerinde bunları yok ettiler. Tamamen bir siyasi amaçla. Nasıl bırakıldıysa o şekilde kaldı bunlar. Biz bunları böyle gördükçe üzülüyoruz bir Konuralpli olarak. Yani buralara bir çeki düzen verilirse bu da iyi olur. Hani her şey güzel olacak diyorlar ya her şey güzel olacak bence sonrasında.”



‘Çok katlı iyi değil’


Konuralp vatandaşlarından Şaban Yavuz “Çok katlı iyi değil. 3 katı geçmemesi lazım. Binalardan önce Konuralp’te yollara bakılması ve düzeltilmesi lazım. Her yer mermer.” dedi.



‘Deprem bölgesinde yaşıyoruz sonuçta’


‘Deprem bölgesinde yaşadığımız için korku veriyor.’ diyen yaşlı kadın şu ifadeleri kullandı:

“Fazla yüksek binalar olmasın. Deprem bölgesinde yaşıyoruz sonuçta. Tehlikeli yüksek binalar. Görüntü olarak Konuralp’i bozmaz ama deprem bölgesi olduğu için korku veriyor.”



‘Daha çok yatay mimari istiyoruz’


'Düzce deprem bölgesi fakat Konuralp değil' diyen Zeki Taşlı konuşmasına şöyle devam etti:

“Çok katlı bina istemiyoruz. Daha çok yatay mimari istiyoruz. Buradaki tarihi dokunun bozulmasını istemiyoruz. Faruk Özlü en fazla 4 katlı bina diyor ama o da az olur bence. Birkaç kat daha fazla olursa daha iyi olur. Düzce deprem bölgesi fakat Konuralp değil. Konuralp’in toprak yapısı zemin yapısı daha iyi. Tabii şimdi birkaç tane yapı var çok katlı olan. Çirkin bir durum. Aynı İstanbul’daki gökdelenlerin olduğu gibi. Burada da o durum var 3-4 tane var. Kredi Yurtlar Kurumu’nun binası bile çok katlı. Yani bence olmamalı.”

Haber: H. DURNA