Düzce'de kaz yetiştiriciliğinin gelişmesi için ilk somut adım atıldı. Kaz yetiştiricileri düzenlenen sektör toplantısında ilin idareci ve siyasileri ile bir araya geldi. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda dün akşam yapılan "Kaz Yetiştiriciliği Sektör Tanıtım Toplantısı"na Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaver Gösterişli, Düzce İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Günal, AK Parti İl Başkan Vekili Ersin Gökçe, akademisyenler, sektör temsilcileri ve kaz yetiştiricileri katıldı.

"Destek sağlanırsa Avrupa’dan da fazla kaz üreteceğiz"

Toplantıda söz alan kaz yetiştiricileri, sektörün canlanması için şu sözlerle destek istedi:

"Açık veriyoruz. Açık vermek ne demek ? Gelir giderimiz de hep eksiğiz demek. Bakın söz uçar yazı kalır. Bunlar yazılsın. Kuluçka, kesimhane ile ilgili bütün önlemleri alacağız. Bu işi kim yapacaksa Ankara’da, kardeşim durum bundan ibarettir. Siz hep büyükleri düşünmüşsünüz. Bu seferde küçükleri ve orta ölçekleri de düşünün. Çünkü biz bu sistemi biliyoruz. Bolu, Düzce, Adapazarı tavuk işlerini biliyor. Büyük tavuk firmaları var. Bunlar işletmecilere civciv veriyorlar. 45 gün sonrada tavuk olarak geri alıyorlar. Böyle bir sistem var. Taktiğimiz budur. Bunun bir an önce yönetmeliğe geçmesini stiyoruz. İstanbul , Ankara girişimci bir yer Düzce’nin gelişeceğine inanıyorum. İnşallah ben çok faydalı olacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bizim kazlarımız mart, nisan ve mayısta yumurtluyor. Devlet büyüklerimiz bu konuda bize destek olursa biz inanıyoruz Avrupa’dan da fazla kaz üreteceğiz. Çünkü Avrupa'da kaz pahalı bizim sektördeki gibi değil."  



"Türkiye'de 1.5 milyon insan kaz eti tüketiyor ama 600 bin kaz üretiyor"

Akademisyenler ise aslında soğuk bölgelerin hayvanı olan kazın sıcak iklim şartlarında da verim verebilen bir hayvan olarak günümüzde yetiştirilmeye başlandığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 2005 yılına kadar bir buçuk milyon seviyesinde devam eden kaz varlığımız özellikle kuş gribi vakasından sonra ithaflar sonucunda azaldı. Bunun dışında Türkiye'de bir mekanizasyon çılgınlığı başladı. Tarımsal mekanizasyona çok önem vermeye başlanıldı. Her kapıda bir traktörümüz olmaya oldu. Kazlar çok meraklı olduğu için tüm traktörlerimizin kablolarını yedi. Bunun sonucunda da insanlar 100 bin liralık traktör mü 150 liralık kaz mı diye bir tercih yapmak zorunda kaldılar. Traktörden yana tercihlerini kullandılar. Türkiye'de 1.5 milyon insan kaz eti tüketiyor ama 600 bin kaz üretiyor. Ülkemiz kaz cemiyetiyken son zamanlarda kaz cehennemine dönmeye başladı. Bu olumsuzluk değil bu olumsuzluk bize olumlu bir yatırım getirecek. Her şey iyi gitseydi bu kadar başarılı olamazdık.”

Bugün de devam eden toplantıda sektördeki sıkıntıların aşılması noktasında neler yapılacağı ve Düzce'de kaz yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için izlenecek yollar tartışıldı.

Haber: C. ÜSTÜNER