Düzce Belediye Başkan Danışmanı olan Av. Arb. Ali Dilber Düzce Barosunun Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezinde düzenlenecek olan Adli Yıl Törenine katılmamasını bildirmesi üzerine yaptığı yazılı açıklamada bu kararı desteklemediğini ve katılım sağlanmasının gerektiğine vurgu yaptı. 

Av. Ali Dilber açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl Töreni nedeniyle Yargıtay Birinci Başkanı’nca TBB ve Baro Başkanlarımız davet edilmiştir.

İçinde bulunduğumuz dönemde ortada bir yargı sorunu olduğu, savunma sorunu olduğu  dolayısıyla geciken bir adalet sorunu olduğu herkesce malumdur.
 
Son yıllarda Hukuk Fakülteleri’nin ve kontenjanlarının artışı dolayısıyla Avukat sayısının her beş yılda katlanarak artışına karşılık mesleki faaliyet alanlarının daraltılması ekonomik olarak da Avukatlık mesleğini yapılamaz hale getirmiştir. Üniversite sınavlarında milyonlarca öğrenci arasından ilk beş-on bine girip Hukuk Fakültesini kazanan gençler avukat olduklarında büro açamadıkları gibi asgari ücretle iş dahi bulamamaktadırlar. Avukat olmalarına rağmen öğrenci gibi ailelerinin katkılarıyla ayakta durmaya çalışmaktadırlar.  

Yargı’nın zayıf düşmesi Yasama ve Yürütme’nin de elini zayıflatır.
Savunma’nın zayıflaması Karar ve İddia makamını da zayıf kılar.
Son açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi sorunlar açısından malumun ilanı olup oradaki çözüm önerilerinin bir an önce uygulamaya geçmesi zorunluluk arz etmektedir.
 
‘Cumhurbaşkanı devletin başıdır ’

Yargıya güvenin herkesin görüşlerinin dikkate alınarak olacağını vurgulayan Av. Ali Dilber açıklamasının devamında şu cümlelere yer verdi:

“Adil yargılanma, yargıya güven, savunmanın güçlendirilmesi ancak ve ancak herkesin taşın altına elini koyarak, herkesin görüş ve katkıları alınarak mümkün olacaktır.
Anayasa’nın 104. Maddesi, “Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk Milleti’nin birliğini temsil eder; Anayasa’nın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir.” diye belirtmektedir.
 
Söz konusu Adli Yıl açılışına Sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın TBB Başkanımız da katılacak olup Adli Yıl açılış nedeniyle birer konuşma yapacaklardır.
 
Yargının sorunları ve meslektaşlarımızın sıkıntılarını göz ardı ederek başkaca gerekçeler ileri sürerek kenara çekilmeyi, tavır almayı kendi adıma doğru bulmuyorum.
 
Bu noktada bir avukat, bir önceki Baro Başkanı olarak toplantının nerede yapıldığı, kimlerin katılıp-katılmadığı hususlarına bakmaksızın, törende hukuk ve adalet adına tespit ve çözüm önerilerinin yer alacağı ve sonrasında uygulamaya geçeceği; insan hakları, hukuk devleti hususlarında mesafe alma inancı ile 2019-2020 Adli Yıl Törenine katılımın daha doğru olacağı düşüncesi  ile Türkiye Barolar Birliğinin almış olduğu törene katılım kararını destekliyorum.”

Haber: H. DURNA