Ramazan Bayramı arifesinde sabahın erken saatlerinden itibaren köyden beldeye, ilçeden merkeze kadar her yerdeki mezarlıkların yolunu tutan vatandaşlar, mezar başlarında Kur'an-ı Kerim okudu ve dua etti. 

Her bayram öncesi olduğu gibi yarın başlayacak Ramazan Bayramı öncesi akın edilen mezarlıklardan biri de Şehir Mezarlığı idi… Düzceliler, yakınlarının mezarlarını temizledi, bakımlarını yaptı, mezar taşlarını yıkayıp çiçek dikti. Hayattan göçüp giden yakınları için bol bol dua eden ailelerin, kabir başında gözyaşı döktüğü ve mezar taşlarını öptüğü görüldü. Düzce Belediyesi tarafından şehir içindeki mezarlıklarda yapılan temizlik çalışmasından kimi vatandaşlar memnun olurken, kimisi daha düzenli olunması için belediyeye seslendi.

Mezarları başında Kur’an-ı Kerim okundu

Ramazan Bayramı Arifesi’nde yakınlarının kabrine gelen vatandaşlar Kur’an-ı Kerim okuyup bol bol dua etti.

“Cenaze insanların başına gelebilecek en acı şey”

Arife günü vefat eden yakınlarının mezarlarına ziyarette bulunan İhsan Eren şunları söyledi:

“Cenaze insanların ömürlerinde başına gelebilecek en acı olaylardan bir tanesi. Bugün Arife. Arife olması dolayısıyla özellikle dinimiz İslam’da şöyle belirtirler: Bugün Arife günü öğleden sonra akşama kadar yapılan bütün ibadetlerin kabul edileceği, Allah’a açılan ellerin boş çevrilmeyeceği bir gün olduğu için bugünde insanlarımız, Müslümanlar bunun farkında oldukları için mezarlığa geliyorlar, ziyaret ediyorlar. Geçmişlerini yad ediyorlar. Bu bizim milletimizin, temelinde, inancında olan bir şey. O yüzden bizim için çok değerlidir.”

‘Herkese hediye ediyorum okuduğumu’

Mezarlıkların daha bakımlı ve düzenli olması gerektiğini dile getiren Fehmi Yiğit ise konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Mezarlık çok perişan halde. Daha düzenli olması lazım. Çok şatafatlı mezar istemiyorsalar ona göre insanlara bildirsinler normal bir mezarlık olsun yani. Her taraf inşaat halinde. Yolları perişan, çöpler var… Mezarlık burası arkadaşım. Bu belediye bu işleri yapmıyor. Burada yeni şimdi belediye. Ama biraz daha temiz ve tedarikli olması gerekiyor.  Ben bugün annemi, babamı, amcamı, dedemi ve akrabaları ziyaret ettim. Ben şahsa okumuyorum. Herkese hediye ediyorum okuduğumu.”

‘Üzülüyor insan…’

2 oğlunu da ebediyete uğurlayan Ayşe Diner duygularını şu sözlerle dile getirdi: 

 “Üzülüyor insan…  Biz konuşuyoruz ama o bizle konuşmuyor. Eşimin eski eşini ziyarete geldim. Biz 3 yıl önce evlendik. Eski eşi iyi bir insandı aramızda bir kin yok. Benim de 2 tane oğlum öldü.
Biri Trabzon’da, biri Adapazarı’nda.”


‘Onlar bizim gelip gittiğimizi görürler’ diyen Yusuf Çiçek konuşmasına şöyle devam etti:

“Babalarımızı, dedelerimizi ziyaret ediyoruz. Dini vecibe olduğu için özellikle Arife Günü ziyaret yapmanın çok büyük sevabı vardır. Onlar bizim gelip gittiğimizi görürler.”

 ‘Mezarlıkları temizlemişler, çok güzel olmuş’

Mezarlıkların temizliğinden memnun olduğunu dile getiren Güngör Gümüş konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Mezarlıkları temizlemişler, çok güzel olmuş. Herkes ziyaretler için geliyor. Sadece bu mezarlığın değil bütün mezarların temizliğini yapmışlar. Ben kaynanamı ve kayınpederimi ziyarete geldim bugün. Ufak tefek bizde temizliğini bakımını yapıyoruz mezarlarımızın.”

Haber: H. DURNA