Basın açıklamasına HAYTAP Düzce Temsilciliği, CHP İl Başkanlığı, Yeşil Sol Parti, Bisiklet Derneği, Toplumsal Fayda Derneği, Hayvan Severler Derneği, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Temsilciliği ve Düzce Depremzedeler Derneği tarafından oluşturulan Çevre ve Yaşan Hakkı Platformu Avni Akyol Parkı girişinde düzenlediği basın açıklamasında iklim değişikliği sorununa parmak bastı.


 
“Acil önlem alınmalı”

Basın açıklamasında bulunan HAYTAP Düzce Temsilcisi Neşe Perihan Kulak, tüm dünyada küresel ısınma ve iklim değişikliğinin acil önem alınması gereken konuların en başında geldiğini belirterek şunları kaydetti:
“Daha şimdiden, tüm canlı yaşamın üzerinde olumsuz etkiler yaratan bu sorun, maalesef en az zarar veren yoksul ülkelerde, en büyük zararını gösterecek ve tabii ki birçok canlı türünün soyu tükenecek. Bir küçücük öğrenci Greta Thunlerg’in başlattığı protesto, Dünyanın her tarafına yayılarak, özellikle gençlerin gelecek güvencesi isteğiyle bütünleşiyor.”


 
“Düzce’de yaşanan felaketler büyük felaketlerin habercisidir”

Betonlaşmadan, orman yangılarına, madem ocaklarından, hidroelektrik santrallerine, zirai ilaçlardan, tekstile, tarım ve hayvancılıktan kullanılan her ürüne kadar yanlış uygulama, kullanım ve politikaların dünyayı yok ettiğini belirten Kulak, şu ifadeleri kullandı:
“İlimizde yaşanan felaketler çok küçük bir örnektir ve gelecekte olacak büyük felaketlerin habercisidir maalesef. Ülke genelinde yaşanan sel felaketleri çölleşme ile paralel devam ederek artmaktadır. Bilimsel verilere göre ülke genelinde yüzde 25.5 yüksek, yüzde 53.25 orta derecede çölleşme görülmektedir. Son yıllarda ülke tarihinde görülmemiş bir şekilde orman yangınları ve yerine yapılanlar herkesin bildiği bir gerçektir. Buna bağlı olarak karbondioksit salınımından etkilenen sadece hava ve toprak değil, okyanuslarda yüzde 25 oranında etkilenmekte, içinde bulunan canlı türleri yok olmaktadır.”



“Gidebileceğimiz başka bir dünya yok!”

Dünyanın en kuzeyindeki Svalbard buzullarının çok hızlı bir şekilde erimekte olduğunu ve buna küresel ısınmanın neden olduğunu söyleyen Neşe Perihan Kulak şöyle devam etti:
‘’Gelecek yıllarda, şuan ki yüzde 22 erime, bu hızla devam ederse, birçok ülkenin sular altında kalması, birçok canlının yol olması, küçük bir buzul çağının yaşanmasına neden olacaktır. Kısaca, gidebileceğimiz başka bir dünya yok! O halde okyanuslarımıza, akarsularımıza, toprağımıza, havamıza, ormanlarımıza dolayısıyla tüm canlıların yaşam haklarına sahip çıkarak bu gidişe ‘Dur’ demeliyiz. Çünkü yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz.”

Haber: S.AYDINLI