17 Ağustos 1999’te saat 03.02’de gerçekleşen büyük çapta can ve mal kaybına neden Büyük Marmara Depremi’nin üzerinden 21 yıl geçti. Birçok yerde büyük yaralara sebep olan deprem Düzce’de de onlarca vatandaşın ölümüne, onlarcasının da evsiz kalmasına neden oldu. Öte yandan yaşanan 2 büyük deprem felaketinin ardından Düzce’de bazı kararlar alındı. Yüksek derecede deprem bölgesi olan ilimizde tedbirlerin ne seviyede olduğuyla ilgili vatandaşlara fikirlerini sorduk. O karar günleri tekrar yaşamak istemeyen vatandaşların bir kısmı alınan yöneticiler tarafından alınan ve uygulanan kararlar ışığında, depreme kısmen hazırlıklı olduğumuzu, bir kısmı ise hazırlıksız olduğumuzu düşünüyor. Vatandaşların büyük bir kısmı da Düzceliler’in depremden ders çıkarmadığını savunuyor.

“DEVLET ÖNLEM ALIYOR, HALK UYMUYOR”

Deprem önlemleri açısından devletin üzerine düşen görevi yaptığını savunan bir vatandaş, “Ama biz halk olarak ders bu tarz olaylardan ders almıyoruz. Her şeyi de devletten beklememek lazım. Biz halk olarak gereğini yapmıyoruz.  İlk zamanlarda dikkat ediyoruz ama üzerinden biraz zaman geçtikten sonra rahatlık geliyor ve normal hayat geçiyoruz. Korona virüs konusunda devletimiz elinden geleni yapıyor her yer de sosyal mesafe konusunda uyarılar yapılıyor ama biraz insanlar rahat bırakılınca hemen tedbir elden bırakılıyor.” Sözleriyle vatandaşlar arasındaki bilinçsizlikten yakındı.

Düzce de yaşanan iki büyük depremden sonra devletimiz kat sınırlaması getirdiğini hatırlarak, “Halk olarak devlete baskı yapılarak kat sayısını yükseltmeye çalıştılar ama devletimiz denetimlerini sıkılaştırdı ama bunlar bir doğal faaliyet olduğu için Allah korusun ama halk olarak biraz daha duyarlı biraz daha tutumlu olmamız gerekiyor.” dedi.

TEDBİRLER ALINDI

Sözlerine 17 Ağustos depreminde hayatını kaybeden arkadaşlarımızdan Allahtan yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Mehmet Güler ise şunları söyledi: “ Bence halk olarak ders aldık. Kat sayıları düştü, zemin etütleri yapıldı. Bunlar iyi gelişmeler bence. Bir daha Allah göstermesin ama böyle bir deprem de böyle büyük kayıplar vermeyiz. Çünkü kat sayıları düşürüldü, tedbirler alındı. Belediyemiz de yüksek katlara izin vermiyor. Bu konuda iyi gelişmeler yaşanıyor.”

“DEPREMDEN DERS ÇIKARDIK DERSEK YALAN OLUR”

Mustafa Yüksel isimli vatandaş ise tedbirlerin alınmadığını şu sözlerle savundu: “Düzce halkı depremden ders çıkardı desem yalan olur. Depreme karşı tedbirleri almadık. Bana deseler ki 4. Kata çık,  ben çıkamam. Ben korkuyorum. Çok katlı binalar yapılıyor. Hiç iyi bir durum değil.”

”HALA RAST GELE İNŞAATLAR YAPILIYOR”

Düzce halkı depremden ders çıkarmadığını savunan Mustafa Köse, “Tedbirler alınmıyor. Hala rastgele inşaatlar yapılıyor. Belediye müdahale etmiyor. Yüksek katlı binalar yapılmaması için karar alındı ama hala yapılıyor. Belediye aldığı karara uymuyor.” diyerek topu belediyeye attı.

“AFET DURUMUNDA HASARLAR ÇOK OLACAK”

Depremi yaşayan biri olarak aklından çıkmadığını söyleyen bir vatandaş ise, “Deprem yaşandığında 10 yaşındaydım. Çok kötü bir durumdu. Düzce bence depremden ders çıkardı. 3-4 kat sınırı geçilmiyor. Ama diğer iller bu konuda daha geri. Afet durumunda hasarlar çok fazla olacaktır yine de.” dedi.

“DURUM DAHA DA KÖTÜ OLABİLİR”

Deprem önlemleri konusunda nesilden nesile  farklılıklar olduğunu savunan Batuhan İşler, “Şu anda nesil nesil olarak depremi yaşadığı için bundan çok büyük ders çıkarmıştır. Ama sonraki nesiller bunu yaşamadığı için depreme karşı tedbir uygulamıyorlar.  Karara uyulmayarak 3 katı geçen binalar yapılıyor. Bu sistemi oturtanların sorumluğunda olan bir konu.  Allah korusun yine aynı şekilde bir felaket olsa durum daha kötü olabilir. “ dedi.

“3 KATI AŞAN BİNA YAPILMAMALI”

Düzce halkı depremden ders çıkardığını ifade eden Ahmet Eren, “ Ben ailem den görüyorum tedbir alıyorlar. Özellikle yakın zamandaki depremlerden sonra ne olur ne olmaz diye tedbir alıyorlar. 3 katı aşan binaların yapılması yanlış. Yapılmamalı.” sözleriyle yönetmeliğe uyulması gerektiğini söyledi.

“ÖNLEMLERİ SALDILAR”

Eren Mete isimli vatandaş ise depremin çok büyük ve yıkıcı olduğuna dikkat çekerek,” İlla ki ders çıkarılmıştır. Kayıplarımız var. Zaten 2-3 katlı binaları pek fazla geçmiyorlar. Binaları daha sağlam yapmaya çalışıyorlar. Deprem çantası da mutlaka bulku8ndurulması gerekiyor. Özellikle depremden sonraki ilk zamanlarda mutlaka tedbirlere çok sıkı uyulmuştur. Ama  deprem olmadığından yakın zamanda virüse karşı önlem uygulanmadığı gibi bunu da saldılar. O nedenle artık fazla umursayan yok. Ben şahsen depreme hazırlıklı olduğumu düşünüyorum.” diyerek diğer vatandaşaları da tedbirlere uymaya çağırdı.

HABER: Mehmet GÜNESEN