Yaşanan sel felaketi nedeniyle Düzce’ye incelemelerde bulunmak üzere gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, afetin verdiği ağır tahribatı yerinde gördükten sonra il merkezine döndü ve basının karşısına geçti. CHP Düzce İl Binasında gerçekleşen basın toplantısına CHP İl Başkanı İlhan Duru ve partililer de katılım sağladı.

Felaketin yaşandığı günden itibaren olayın takipçisi olduklarını belirten CHP’li isimler yaşanan afetin boyutunun çok büyük olduğunu ve destek vermeye devam edeceklerini belirtti.



‘Düzce’deki felaketin devlet tarafında karşılığı olmadığını görüyoruz’


İlk olarak “Afet Bölgesi ilan edildik” açıklaması yapan Düzce Valiliği’nin üzerinden 1 saat geçmeden “Sehven yanlış yazıldı, Afet Bölgesi ilan edilmedik, ‘Genel Hayata Etkililik’ oluru alındı.” bilgilendirmesi yapması hakkında açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal şu ifadeleri kullandı:

“Düzce acilen Afet Bölgesi ilan edilmeli. Şuan da Valilikten gelen bilgilere göre ilan edilmediğini görüyoruz. Buradan da Düzce’de meydana gelen bu felaketin devlet tarafından bir karşılığı olmadığını görüyoruz.”



‘Büyük hasar büyük travma var’


CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ‘Bu büyük bir felaket’ diyerek başladığı konuşmasına şu cümlelerle devam etti:

“Cumayeri ve Akçakoca’daki yaşanan afet büyük bir felaket. Kayıp olan 5 cana ulaşıldı, 2 canımız ise hala kayıp. Durum böyleyken afetin izlerini gün geçtikçe daha iyi görüyoruz. Peki şuan da ne yapılması gerekiyor? İnsanların can kaybı tabii ki de öncelikli sorunumuz. Ondan sonraki en büyük sorun ise insanların ciddi bir maddi kaybı var. Maddi olarak en büyük hasarın olduğu yer ise Uğurlu Köyü. Esmahanım’ın da tamamen yıkıldığını görüyoruz fakat Uğurlu’da evler hasar gördü, içindeki bütün eşyalar sele kapılıp gitti ve evler kullanılmaz hale geldi. Akçakoca Merkez’de ise dükkanların hasarı büyük. Büyük hasar büyük travma var.”

‘Asıl kayıp o zaman olur’

Selde bahçeleri ve ürünleri zarar gören çiftçilerin dört gözle fındık fiyatının açıklanmasını beklediğine işaret eden Sarıbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir başka konu ise bu bölgede yaşayan vatandaşların çoğunluğunun geçim kaynağı fındık. Vatandaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre yüzde 15-30 civarlarında zarar olduğunu öğrendik. Hasada şurada çok az bir zaman kaldı. Gelecek tarım işçilerinin kalacak yer, yiyecekleri, duş alacak yerleri ayarlanamazsa bu işçiler gelemez. Ve bu işçilere bu imkanlar sağlanmazsa asıl kayıp o zaman olur. Bunun yanında fındık fiyatının da belirlenmesi lazım. Önceki senelerdeki gibi ekim ayında fındık fiyatı belirlenmez. Çiftçinin bu konuda da aklında şüpheleri var. Acilen fındık fiyatının da belirlenmesi gerekiyor.”



‘İnsanların maddi ve psikolojik desteğe ihtiyacı var’


Yaşanan sel felaketinden dolayı Düzce’nin Afet Bölgesi ilan edilmesi konusuna da değinen Sarıbal şunları söyledi:

“Düzce’de yaşanan bu felaketin büyüklüğü ortada. İnsanların acilen maddi ve psikolojik desteğe ihtiyacı var. Vatandaşlarımızın kıyafet, duş, para, tuvalet gibi öncelikli ihtiyaçları söz konusu.  Aynı zamanda ticaret ve turizm alanında da desteklenmeleri gerekiyor. Selzedeler için borç erteleme olanağı da sunulmalı. Ayrıca AFAD tarafından da afetten etkilenmiş vatandaşımıza acil nakit para yardımı yapılması gerekiyor. 400-500 kümes hayvanının telef olduğunu öğrendik. Ciddi masraflar bunlar. Akçakoca sahilde gördüğümüz manzarayı anlatmak ise maalesef oldukça güç gerçekten.”  

‘Devlet dediğimiz mekanizma devreye girmeli’

Gelecek günlerde neler yapılması gerektiğinden bahseden Sarıbal, “Devlet dediğimiz mekanizma devreye girmeli. Az önce saydıklarım acil yapılması gerekenlerdi. Peki gelecekte neler yapılmalı onlardan da bahsedelim. Bütün köprülerin gözden geçirilip tekrar yapılması gerekiyor. Tabii geniş bir şekilde. Çok şaşırdığımız bir manzarada dere yataklarının geniş gelip denize dökülen kısımlarının dar olması. Bu anlamda bu dere yataklarının da genişletilmesi gerekiyor.” dedi.

‘Vali Beyi çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum’

Düzenlenen basın toplantısı sonunda soruları cevaplayan Sarıbal, bazı basın kuruluşlarında yer alan Düzce Valiliği’nin gelen yardım tekliflerini kabul etmediği iddialarına yönelik şunları söyledi:  

“Bize bu konuda bir böyle bir bilgi gelmedi. Süreç tabii ki de şöyle işler; valilik tarafından belediyelere talepte bulunulması gerekir. Bulunulmadığı takdirde kanunen belediyeler yardımda bulunamazlar. Böyle bir şey olduğunu düşünmüyoruz. Zaten olayın ilk günlerinden itibaren olay yerine ilk yardımı ulaştıranlar İstanbul, Ankara ve çevre belediyeler oldu. Söylentilerde olduğu gibi böyle bir kısıtlama olduğunu düşünmüyoruz. Vali Bey ve Kaymakam Bey olayın ilk gününden itibaren olay yerinde çağrılarda bulunarak süreci yerinden yönetmişler aldığımız bilgilere göre. Buradan da kendilerini tebrik ediyoruz çalışmalarından dolayı.”

‘Böyle günlerin reklamı olmaz’


Sarıbal son olarak, ‘Parti gözetmeksizin birlik olup yaraların sarılması gerekiyor. Böyle günlerin reklamı olmaz.’ ifadelerini kullandı.



‘Hastaların ilaçları yok’


CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de selzedelerin acil ihtiyaçları olduğu konusuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Kronik hastalığı olan vatandaşların ilaçları yok. İlaçları sele kapılıp gitmiş durumda. Ayrıca selzedelerin psikolojik desteğe de ihtiyacı var.”

Haber: H. DURNA