Düzce Cam Fabrikası’nda Kristal İş Sendikası’na kayıtlı olan 71 işçi çeşitli zamanlarda işten çıkarıldı. Haklarının korunmasına yardımcı olmaları için yetkililere seslenen işçiler Fethi Sönmez ile birlikte basın açıklamasında bulundular. Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez konuşmasında “Buradan Vatan Partisi olarak işverene sesleniyorum Düzce köle pazarı değildir bunlar bize mahkûmdur diye düşünmeyin” dedi.

İddiaya göre Düzce Cam Fabrikası’ndan sendikalı oldukları gerekçesiyle farklı zaman aralıklarıyla işlerine son verilen işçiler haklı olduklarını mahkeme kararıyla ispatladıklarını ve haklarını geri istediklerini söyledi. İşten çıkarıldıkları fabrika tarafından işsizlik maaşı almaları da engellenen mağdur işçiler, halen aynı fabrikada çalışmakta olup sendikaya kayıtlı olan arkadaşlarının da işten çıkarılma tehdidi altında çalıştıklarını vurguladı.

“Düzce’nin gençlerine işverenlerin böyle yaklaşmasını doğru bulmuyorum”

Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez konuşmasında şunları söyledi:

“Düzce’de organize sanayi kurulup teşvik uygulaması olduğunda biz sevindik, gençlerimiz iş bulacak çocuklarımız iş bulacak diye fakat işverenler ile bazı konularda bir uyumsuzluğumuz var Düzce’nin bir uyumsuzluğu var. İşçilerin anayasal hakkı olan sendika haklarına ketum bakıyorlar ters bakıyorlar partimizi ziyaret eden Düzce’ cam işçileri kristal iş sendikasına üye oldukları için, yetkili sendika oldukları halde iş yeri temsilcisi olan 3 arkadaşı bugün işlerine son veriyorlar. Bu doğru değildir Türkiye büyük bir ekonomik kriz içeresinde ülkenin çalışmaya üretmeye ihtiyacı var, iç huzuruna ihtiyacı var. Bu koşullarda işverenin işçileri kapının önüne koyması hele ki ramazan günün de çok ayıp ve acı bir olay.
Buradan Vatan Partisi olarak işverene sesleniyorum Düzce köle pazarı değildir bunlar bize mahkûmdur diye düşünmesin. Düzce’deki işçilere Düzce’nin gençlerine işverenlerin böyle yaklaşmasını doğru bulmuyorum.”
 
“Düzce’nin işçisine emekçisine kim sahip çıkacak?”
 
3.5 senedir sendikalı işçiler olarak mücadele verdiklerini söyleyen Kristal İş Sendikası Düzce Bölge Temsilcisi Kayhan Akpınar  konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“3 buçuk yıldan beri biz bu mücadeleyi veriyoruz 2016’nın Şubat ayında sendikal örgütlenme adına yüzde 51 çoğunluğu sağlayıp bu sendikanın yetkisini almaya hak kazandık. Lakin işveren o dönemden itibaren bütün sendikalı işçileri yaklaşık 71 kişiyi işten çıkardı. Haklı olduğumuz sebepler haksız durumunu düşülmek bazında bizleri mahkemede yalan beyanlarla, yalancı şahitler ile bastırmaya çalıştı. Biz dimdik ayakta durduk ve hep birlikte başardık. Sendikamızın yetkisi mahkeme tarafından iade edildi. Yasa bizi haklı buldu işverene toplu sözleşme taslağı hazırlayıp gönderdik 1 ay kadar önce işveren toplu sözleşmeyi aldıktan sonra 8 kişi daha işten çıkardı sendikalı olduklarını duydukları ve bunlarla bir kısmı mahkeme yoluyla bir kısmı ara bulucu yoluyla paralarını alan ve mahkemeleri süren arkadaşlarımız var. Biz temsilci ataması yaptık PTT den takip ettik. Biz bu hususta devlet büyüklerimizden, siyasi iktidardan yardım talep ediyoruz. Sendika anayasal bir hak ise bizim hakkımızı iade etsinler, bu kanunsuz bir durumsa bunu yasadan çıkarsın işçi ve emekçi bu hususta mağdur olmasın. Bizim devlet büyüklerimizden beklentimiz budur.  Düzce’nin işçisine emekçisine kim sahip çıkacak?”
 
“Geri kalan 70 kişinin mahkemeleri bitti ve biz bunu kazandık”

'İşten çıkarılan tüm arkadaşlarım haklı olduklarını ispatladılar' diyen Akpınar  “İşten çıkarılan arkadaşlarımızın 70 tanesi sendikal sebepler ile çıkarıldıklarını ispatladılar. 1 tanesi de daha önce raporu çok aldığı için raporu ihbar süresini de geçtiği için hâkim işvereni bu hususta haklı bularak fesih sebebini ondan geçerli kıldı. Geri kalan 70 kişinin mahkemeleri bitti ve biz bunu kazandık. Biz bu hususta hakkımızı başka türlü arayamıyoruz. Kanallarımız, partilerimiz sivil toplum kuruluşlarımız olmasa ki devlet büyüklerimizden son zamanlarda zaten payda alamıyoruz…” dedi.
 
‘Bizim çıkarıldığımızı gördüğü zaman gizli yollardan baskı uygulanıyor. Arkadaşlarınız imza attığı için çıkartıldı diğer işçi arkadaşlarımız bizi görüyorlar tedirgin oluyorlar’ diyen Akpınar “İşverenin işten çıkarma sebeplerinden en çok olan bizlerin toplum huzurunu bozduğuna dair beyanda bulunması iş fesih bildirimlerinin birçoğunda bunlar var. İşveren insanları işten çıkarıyor 71 kişinin her birinde onları işsiz maaşından men etmek için kendisinin kullanabildiği 22 numaralı SSK bildirim kodunu kullanarak işçi bundan zahmet çeksin, işçi benim olmadığım zaman yürüyemeyeceğini anlasın, arkadaşlarımız çıkarıldıktan sonra işsizlik maaşı için başvuruyoruz bizlere işsizlik maaşı dahi çıkmıyor. Bunlar için arkadaşlarımla birlikte harici bir 20 gün ve teferruatlı bir süreç, evraklar, belgeler, ispatlar ile tekrar kazanımlarını sağlıyoruz. İşveren ramazan bayram demeyi bırakın işçinin hakkı olan işsizlik maaşından bile onları men etmeye çalışıyor. Son çıkarılan arkadaşlarımızın çalıştığı paraları dahi yatırmadılar yani ben sizin sahibinizim sizlerde benim kölemsiniz gibi bir sitem içerisinde işini yüzdürüp, kurumsallaşmak yerine bir atölye düzeninde işini yürütmeye çalışıyor.” dedi.

Haber: H. DURNA