Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2018 yılı nisan ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.

Kenevir eğitimi düzenlendi
Geride kalan ay yürütülen bitkisel ve hayvancılık alanındaki çalışmalara değinilen yazılı açıklamada, Düzce’de kaçak kenevir ekimi ve kontrolünde görev alacak 16 personele yönelik eğitim verildiği açıklandı. Ayrıca Düzce’de uygulanmakta olan mera ıslah ve amenajman uygulamaları için ihale çalışmalarının başlandığı aktarıldı.

Hastalıkları ile mücadele
Faaliyet raporuna hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmaları da yansıdı. Buna göre; geçtiğimiz nisan ayı içerisinde, 156 köy ve 40 mahallede 25 bin 916 büyükbaş hayvana proje kapsamında şap aşısı, 78 köy ve 11 mahallede 9 bin 674 büyükbaş hayvana LSD aşısı, 5 köyde 309 adet küçükbaş hayvana çiçek aşısı, 4 köyde 297 adet küçükbaş hayvana brusella, 3 köyde 239 küçükbaş hayvana veba aşısı yapıldı. Ayrıca koruyucu olarak 30 köyde 356 buzağıya brusella, 95 köy ve 19 mahallede 1050 köpek ve kediye kuduz aşısı uygulandı. Hayvan pazarının açık olduğu perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılırken, herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmadığı bildirildi.

1 ayda 2 katına çıktı: 85 ısırık vakası
Her ay raporda yer alan hayvan saldırıları ise azalmadı, arttı. Düzce'de geride kalan mart ayı içerisinde 41 ısırık vakası meydana gelirken bu sayı nisan ayında 2 katına çıktı. Düzce’de nisan ayında meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 85 ısırık vakası için köpek ve kedilerin 10 gün müşahede altına alındığı açıklandı. Müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemesi rahat bir nefes aldırırken, Düzce’de kontrolsüz şekilde sayıları giderek artan sokak hayvanlarının daha sağlıklı şartlarda yaşaması için gerekli olan ‘Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nin kısa sürede bitirilmesi bekleniyor.

2 işletmeye ceza
Gıda ve yem kontrol faaliyetlerine bakıldığında ise nisan ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 522, yem satışı yapan işyerlerinde 29 olmak üzere toplam 551 denetim yapan Düzce İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, 2 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 17 bin 100 TL idari para cezası uyguladı.

2.206 ton iç fındık ihracatı
Yeni hasat mevsiminin adım adım yaklaştığı fındıktaki 1 aylık ihracat rakamları da belli oldu. Düzce’deki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; nisan ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 2 bin 206 ton iç fındık için 104; ihraç edilen 400 ton diğer gıda maddeleri için 21; olmak üzere toplam 125 sertifika düzenlendi.

Haber: C.ÜSTÜNER