Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal'ın sunumuyla cuma akşamları Öncü TV ekranlarında izleyicisiyle buluşan Kitabın Ortasından programına bu hafta Düzce İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit konuk oldu.

Düzce'nin hem yerel hem de genel ölçekte eğitimdeki durumunu analiz eden İl Müdürü Yiğit, Düzce’de eğitimin önceki yıllara göre ilerlediğini söyledi. Yiğit programda tüm Düzceliler'in içini rahatlatacak bir açıklamada daha bulundu. Görev yaptığı süre içerisinde uyuşturucu kullanımı ve taşınması konusunda hiçbir disiplin cezasına rastlanılmadığını söyledi.



Hedef: Vizyonu tüm okullara yaymak

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde Düzce’de yürütülen çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"2023 eğitim vizyonumuz hazırlandı. "Çocuklarımız nasıl olmalı?" bu sorunun cevabını aramak istiyoruz. Çocukların okullarda yeteneklerinin keşfedilmesini istiyoruz. Düzce olarak bizde harekete geçtik, vizyon belgesi için. AR-GE birimimiz bu konuda çalıştı. Bizde okullarımızda bu konuda toplantılar düzenledik. Yine bu tanıtım faaliyetleri kapsamında okullarımıza vizyon kitaplarımızı koyduk. İlk olarak biz vizyon kapsamında okullarımız arasında imkan ve öğrenme farklılıklarının azaltılması üzerine çalışmamızı gerçekleştirdik. Dedik ki biz tüm okullarımızı geliştirelim. Birçok okulumuzda artık hobi bahçelerimiz var. Koridorlarımızı şenlendirdik. İş adamlarımızın ve sayın valimizin desteğiyle oldu bunlar. Sayın bakanımızın da bizden bir isteği vardı. Okullarda gözetmensiz sınav sistemi. Bunu da bazı okullarımızda gerçekleştirdik. Önemli bir çalışmamız daha; üniversitenizle bir protokol imzaladık. Çocuk ihmali ve istismarı konusunda öğretmenlere bir seminer düzenledik. Vizyon belgemizin en önemli konularından biri de Mehmet Akif TOKİ okulunda tasarım beceri atölyesi kurduk."

"Artık yeteneğine uygun dersleri alacaklar"

Yiğit, Milli Eğitim Bakanlığı'na ilk defa bir öğretmen geçmişi olan Ziya Selçuk'un gelmesini de yorumladı ve şöyle konuştu:

“Sayın Ziya Selçuk eğitim camiasından gelmiş önemli biri. Dolayısıyla olumlu bir algı oluştu eğitim camiası içerisinde. Eğitim vizyonu da sayın bakanımızın bir projesi. Çocuklar artık bütün dersleri almak yerine yeteneğine uygun dersleri alacak. Ana dersleri alacaklar ilk olarak sonda kendi ilgi alanlarında olan dersleri alacaklar. Çocuklara yönelik bazı kurslar açılacak. Çocuklara bu kurslardan sertifika verilecek.”    

"Sıralamada geri kalmadık"        
    

Geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan Liselere Geçiş Sınavı sonuçlarına göre Düzce'nin Türkiye sıralamasında iyi bir yerde olduğunu söyleyen Yiğit, şunları kaydetti:

“Düzce bir deprem afeti yaşadı ve bu depremden dolayı eğitim de etkilendi. 2005'lerde Düzce sıralamalarda 75. sıralardaydı. Şuan da 50'nin altındayız. Yani eğitim öğretim de ilerliyoruz. LGS’ de 3 Türkiye birincisi çıkardık biz. Bunun 2'si devlet okulunda eğitim alan çocuğumuz. 1’i ise özel okulumuzdan. Öğretmenlerimizi de tabii ki tebrik ediyorum. Yani biz de bu sıralamada geri kalmadık.”            

Düzce’de kaç öğrenci ve öğretmen var?

Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal'ın "Düzce’de kaç öğrenci ve öğretmen var?" sorusunu da cevaplayan Yiğit, şu ifadeleri kullandı:

“Düzce'de 70 bin 762 öğrencimiz var. 4 bin 510 öğretmenimiz var. Meslek liseleriyle ilgili önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kariyer günleri toplantılarımız var. Meslek liselerimiz var. Öğrencilerimiz mesleki yönden boşta kalmıyor. Eğitim de yönetici kalitesi var. Mülakat sınavları oluyor."



Atamalarda izlenen yolu açıkladı

Yiğit, öğretmenlerin ve okul idarecilerinin atamalarında nasıl bir yol izlendiğini şu cümlelerle açıkladı:

“Yeni dönemde bakanımızla beraber yönetici atama sınavı getirildi. Biz bir güvenlik sorunu olmadıktan sonra yazılıdan hangi notu aldıysa mülakatta da yazılı puanı neyse aynı notu verdik. Şuan da sistem bu şekilde. Ben şuan da Düzcede yönetici kadromuzdan arkadaşlarımızdan memnunum. Herkes özveriyle çalışıyor. Her alandaki boşluğumuzu kapatacak işler geliştirdik.”

"Bizim müfredatımızı kitaplarımız karşılıyor"

Okullarda kaynak kitap aldırılması problemine de değinen Düzce İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, şu ifadelere yer verdi:

"Yasal olarak bu kaynak meselesi yasak. Bizim müfredatımızı kitaplarımız karşılıyor. Kaynak aldıran öğretmenler daha iyi gibi gözüküyor velilerimize. Böyle bir şey yok. Bu konuda bir şikayet gelirse tarafımıza okullarımızı uyarıyoruz. Deneyim yapmıyoruz biz okullarımıza öğretmenlerimize güveniyoruz. Bunu hep birlikte aşmamız gerekiyor tabii velilerimizin de desteklemesi gerekiyor. Bizim kitaplarımız yeterli oluyor."    

"Okul müdürü okulun sorumlusudur"

Yiğit, okullardaki denetim sistemleri hakkında şunları söyledi:

“Okul müdürümüz o okulun sorumlusudur. Her yetkisi vardır müdürümüzün. Bakanlık müfettişlerimiz de zaman zaman ilimize gelip birçok okulumuzda denetim gerçekleştirdi. 3 yıldır görev yapıyorum. İl merkezinde gezmediğim okul yok. Bir problem olduğunda hemen ilgileniyoruz. İl de bir müfettiş grubu denetim anlamında yok bu kaldırıldı.”

Düzce'ye arsa karşılığı öğretmenevi yapılacak

Düzce'deki öğretmen evinin yetersiz olduğu konusunda konuşan Yiğit bu konudaki çalışmaları anlattı:

"Düzce’deki öğretmen evimizin 80 civarında kapasitesi var. Yeterli değil. Mevcut şartlar içerisine orayı güzelleştirip geliştiriyoruz. Sayın valimizin bu noktada önemli bir çalışması var. Arsa karşılığı bina yapımı çalışmamız var. Arsa karşılığı bir öğretmenevi yapacağız. Tabii bu ihaleyi gerçekleştirebilirsek. Bakanlık bu çalışmamızı onayladı. İhaleye çıkacak ve sonuca göre hareket edeceğiz."              

"Yeni tatil sistemi çocuklarımız için fayda sağlayacak"

Yeni eğitim sistemiyle beraber tatil süresinin artması konusunda da konuşan Yiğit, ‘Çocuklar sınavlardan sonra yoruluyor. Zaten sınavlardan sonra bazı çocuklar okula gelmiyor. O yüzden bu tatil koyuldu zaten. Yani bu yeni tatil sistemi çocuklarımız için fayda sağlayacak.’ dedi.

Düzce’de özellikle meslek okullarında yaşanan güvenlik sorunu dedikodularına açıklık getiren Yiğit, şöyle konuştu:

“600 civarında bir disiplin olayımız var. Bunun geneli kınama cezası ve uyarı. Şuan da çocuklarımız gerçekten çok iyiler. Eskiden okullarda çok kavga olurdu. Bana gelen büyük bir olay yok. Çocuklarımız şuan da davranış konusunda problemli değiller. Bizi rahatsız edecek eğitim öğretimi aksatacak bir disiplin sorunumuz yok. Bu seneyi de bitirdik ve olumsuz yaşanmış bir olayımız da yok. Uyuşturucuyla ilgili il emniyet müdürümüz ve valimiz çalışmalar yürütüyor. Örnek olacak bir davranış sergiliyorlar."

"Bana bugüne kadar uyuşturucuyla ilgili gelen tek bir olay yok"

Bağımlılık yapıcı maddelerin ortaokula kadar düştüğü yönündeki araştırmaların hatırlatılması üzerine İl Müdürü Yiğit, şu ifadeleri kullandı:

"Bana bugüne kadar uyuşturucuyla ilgili gelen tek bir olay yok. Bu sadece bir söylenti. Bizim okullarımızda böyle bir problemimiz yok. Ama bizler her zaman çocuklarımızı takip edelim. "Yakalanmadı" diye de yok diyemeyiz. O yüzden çocuklarımızı takip edeceğiz. Bazı okullarımız da güvenlik görevlilerimiz, polislerimiz var.”



LGS'de başarı olan üniversite sınavında neden aynı başarıyı gösteremiyor?

Liseye giriş sınavlarında başarı gösteren çocukların üniversite sınavında aynı başarıyı gösterememesini ise şöyle değerlendirdi:

“Lise döneminde dersler ve notlar zorlaşıyor. Çocukların motivasyon, moralleri düşüyor. Burada hem çocukların gelişimsel sorunlarından dolayı hem derslerin ağırlığından dolayı olabiliyor. Ama inşallah biz onları en güzel şekilde yetiştirip üniversitede kazandırmak istiyoruz.”     

"Liseye kadar öğrencilere akıllı cep telefonu almayalım""Liseye kadar öğrencilere akıllı cep telefonu almayalım"

Müdür Yiğit velilere bir de önemli bir uyarıda bulundu. Cep telefonu bağımlılığının öğrencilerin eğtim hayatında önemli bir tehdit oluşturduğuna işaret eden Yiğit, "Liseye kadar öğrencilere akıllı cep telefonu almayalım." çağrısı yaptı.

"Okul öncesi eğitimi arttırmak için çok çalışıyoruz"

Düzce İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit son olarak okul öncesi eğitimin öneminden şu cümlelerle bahsetti:

“Okul öncesi eğitim çok önemli. Çocuk ilkokuldan önce ne kadar fazla eğitim alırsa gelişmesi o kadar fazla oluyor. Bizde her sene başında okul öncesi eğitimi arttırmak için çok çalışıyoruz. Kapalı olan köy okullarında biz anasınıfı açtık. Gelmeyenleri tespit edip teşvik ediyoruz.”

Haber: H.DURNA