Cahit Üstüner’in hazırlayıp sunduğu ve Çarşamba günleri Öncü Radyo Televizyon ortak yayınıyla izleyicisiyle buluşan İş’te Düzce programının bu haftaki konuğu Düzce TSO Meclis Başkanı Ahmet Dertli oldu. Düzce’de koronavirüse karşı Düzce TSO olarak alınan tedbirleri aktaran Dertli, marketlerde fiyat denetimi yaptıklarını ifade etti.

“Hijyenle ilgili tüm tedbirleri aldık”

Düzce TSO olarak koronavirüse karşı alınan tedbirleri açıklayan Dertli şunları söyledi: “Biz Sağlık Bakanlığı’mızın yapmış olduğu tüm açıklamaları çok dikkatli izliyor ve takip edip özellikle üyelerimize ulaştırmaya çalışıyoruz. Belirlenene 14 kuralı odamızda da uyguluyoruz. Personelimiz de tedbirlerini aldı. Onun haricinde yönetim kurulu başkanımız ve yönetim kurulu arkadaşlarımızla, disiplin kurulu başkanımız piyasada faaliyet gösteren bir dizi marketlere ziyaret yaptı. Burada yapılan denetimlerde bir sıkıntıyla karşılaşılmadı zaten karşılaşılsa gereği hemen yapılacak hem odalar borsalar birliğimize hem ticaret bakanlığımıza bildireceğiz.  Hijyenle ilgili tüm tedbirleri aldık personellerimizin küçük çocuğu olanlara izin kullanmasıyla ilgili gereken tedbirleri de alıyoruz. Verdiğimiz hizmette aksama yok.”

“Ben iş verenlerin gerekli tedbirleri aldığını düşünüyorum”

Firmaların yeterli hijyen önlemlerini alıyor mu sorusuna Dertli şunları söyledi: “Bu 14 kriter çok önemli. Fabrika sahipleri de üreticilerde bunları destekliyor. Ben bugün biraz dolaştım her yerde hemen hemen kişisel temizlik ürünlerini veya dezenfekte ürünlerini görüyoruz. TSO olarak da başkanımız ikili bir anlaşma yaptı üyelerimiz dezenfekte konusunda hizmet almak isterlerse belli bir indirim sağlanacak. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum ve en az hasarla atlatacak illerden bir tanesiyiz. Ben işverenlerin gerekli tedbirleri aldığını düşünüyorum.”

“Bizim tarzımız kavga değil”

Düzce TSO’da  yapılan uyumlu çalışmalar hakkında konuşan Dertli şunları aktardı: “Benim kendi yapımda müzakere var. Ticaret Sanayi Odası’nın asli görevi üyelerine hizmet etmek bu yönetim kurulu başkanımız da olsa ben de olsam sonuçta kanunla verilmiş bir görevimiz var bu görevleri üyelerimize karşı en iyi şekilde üyelerimize vermek. Farklı fikirlerde düşünüyor olabilir ama bunu da her zaman konuşarak çözüyoruz. Tarzımız kavga değil, zaten kavga edecek bir şey de yok ama bazen tabi ki farklı fikirlerimiz oluyor veya yanlış anlaşılmalar oluyor bunları da her zaman konuşarak çözüyoruz.”

“Artık eski sanayi sitesinin oradan taşınması lazım”

Eski sanayi sitesine uygulanacak olan kentsel dönüşüm projesi hakkında konuşan Dertli şunları belirtti: “Ben Türkiye’nin hemen hemen her yerini gezdim. Bir il merkezine girerken veya çıkarken böyle bir görüntü yok. İnanın anormal derecede bir görüntü kirliliği var. Artık bugün onların oradan taşınması lazım bunu kendileri de kabul ediyorlar fakat nereye taşınacakları, taşındıkları zaman kendi alanı üzerinde ne yapacağı ile ilgili uzun süredir tartışmalar vardı. Belediye başkanımız bu dosyanın kapağını tekrar açtı. Tuncay beyle beraber, esnaf odalar birliği başkanı, demirciler odası başkanı onlarla beraber bir takım çalışmalar yapıyorlar. Yapılan görüşmelerle ilgili Tuncay bey bilgi verdi bize mecliste. Benim düşüncem şu idi; Küçük Sanayi Sitesi’nin komple oradan taşınması, oraya yapılacak olan tesislere iş yeri olur vesaire neyse onlara ortak edip o görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak. Arka tarafta kamunun alanları var başkanımızın da ifade ettiğine göre orada millet bahçesi olarak düşünüyorlar stadyumumuz var, gençlik spor var, bir tane okul var, askeri birlikler var onları oradan başka bir yere taşıyarak millet bahçesi olacak, çok güzel bir proje yerinde olur tabi bunların hepsi bir maliyet.  Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan esnaflar, tabi burada mal sahibi olan var kiracı olan var bunların taşınacağı alanlar yapmak lazım o da mevcut yapılan melenin kenarındaki sanayi sitesinin yanındaki boş alana TOKİ aracılığıyla yapılması söz konusu.”

“İşletmeler kısa süre içerisinde normal hayata dönmezse genel yapılarında bir bozulma olabilir”

Düzce'nin ekonomisini gelecek günlerde neler bekliyor sorusuna Dertli şöyle cevap verdi:  “Cumhurbaşkanımız 100 milyonluk paket açıkladı, Amerika bugün 1 milyar dolarlık bütçe açıkladı fakat Amerika tabi bu doları merkez bankasına karşılığını ayırmadığı için. Kim ne kadar ayırdı onu kimse tespit edemiyor. Burada ilimizde kapatılan işletmelerin kısa zaman içerisinde hayata dönmezse kendi genel yapılarında bir bozulma olabilir bunların vergileri, SSK’ları, maaş ödemeleri, tedarikçi borçları, banka kredileriyle ilgili problem olabilir. Şuanda 3 aylık bir tedbir var. İlimizde bunda en az zarar görecek illerden biri çünkü büyük illerde bunlar daha çok etkisini gösterir küçük illerde daha az gösterir.

“Alanlar küçük ondan dolayı beş tane OSB var”

Düzce’de çok sayıda OSB olmasını konusunda konuşan Dertli şunları söyledi:  „Düzce merkez ilçemizde Beyköy’de iki tane var, bir tane Çilimli ilçemizde var, bir tane Gümüşova ilçemizde var, bir tane de Akçakoca ilçemizde var. Bazı ilçelerde bir tane var Konya’da üç tane var fakat Konya’daki OSB’nin büyüklüğü bizdeki beşinin yaklaşık üç katı kadar bizde kamu arazileri azdı. Ondan dolayı alanlar küçük, büyük alan olmadığı için hazine arazisi mecburen böyle yapıldı. Gümüşova ve Çilimli’de kamulaştırma metoduyla gitti. Şimdi 1. OSB’nin TEM bağlantı yoluna kadar genişletilmesiyle ilgili ön protokol yapıldı. Yani alanlar küçük ondan dolayı beş tane yoksa bir tane alan olsaydı büyük bizde de bir tane olurdu.”

“Düzce’de ihracat durdu diyemeyiz”

Düzce sanayisinin durumu hakkında konuşan Dertli şunları belirtti: „Düzce’de ihracat durdu diyemeyiz ama araya çalıştığımız ürünlerde bir yavaşlama var çünkü neden karşı ki muhattapları da bizim gibi korona virüs ile çalışıyorlar hatta onlardaki seviye daha üst seviyelerde sayısal oranda bizde mesela şuanda korona virüs tespit edilen hasta sayısı 191 vefat eden hasta sayısı da 2, onlarda bunun kat kat fazlası o yüzden onlarda herkes ithalat, ihracatı bıraktı virüsle nasıl mücadele ederiz buna yöneldiler. İlimizde en çok ihracat yapılan fındık, fındık bölgesiyiz zaten. Onun yanında otomotiv, yan sanayi, metal, orman ve tekstil ürünlerini ihracat yapıyoruz. „