Hasanlar Barajı ve Düzce'ye içme suyu temini sağlanan Uğur Suyu'nda yağışsız ve sıcak geçen günler su seviyesinin düşürdü. Düzce Belediyesi, son dönemde yaşanan su kesintileri için "İlimizin içinde bulunduğu Batı Karadeniz bölgesinde uzun süredir mevsim normallerine uymayan hava sıcaklıkları ve kuraklık yaşandığından içme suyu temin ettiğimiz Uğur Suyu Deresi'nin su seviyesinde azalma olmuştur. Bu sebeple tüketimin yoğun olduğu saatlerde ve uç bölgelerde zaman zaman basınç problemi yaşanmaktadır. Problemi çözmek için gerekli çalışmalalar devam etmektedir. Anlayışınız için teşekkür ederiz." duyurusu yaptı.

"Su sıkıntısı yağmursuzluktan değil verimsiz yatırımlardan"

Ancak bu açıklama, muhalefeti kızdırdı. İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, yaptığı yazılı açıklamada, Düzce'nin tüm yurtta olduğu gibi kurak ve yağışsız bir dönem geçirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Fakat bütün bir yılı kurak geçiren hatta tarihleri boyunca kuraklıkla mücadele eden bazı gelişmiş ülkelerin varlığı, su sıkıntısının esasen yağmur yağmamasından değil, yerel yönetimlerin asli görevlerinden uzaklaşıp, uzun vadeli planlamalardan ziyade kısa vadeli verimsiz yatırımlara yönelmesi kaynaklı olduğunu bize göstermektedir. Bugün yerel manada karşı karşıya olduğumuz alt yapı, arıtma ve kentin su ihtiyacı gibi asıl çözülmesi gereken sorunlara odaklanılması, asıl bu konularla alakalı "master" plan ve projelerin üzerinde çalışılmasını, gerek halk sağlığı gerekse de çağdaş bir yaşam için gerekli görmekteyiz. Millet bahçelerinin de neticede bakımı için sulama ihtiyacını herhalde göz ardı etmemiz mümkün değildir."

"Su açısından en son sıkıntı yaşayacak il Düzce"
"Uzun vadeli yapıcı planlamadan uzak bir şekilde yakın döneme kadar geldiğine inandığımız yerel yönetim ilkeleri kentimizi su başta olmak üzere, bir çok sorunla karşı karşıya bırakmıştır ve bırakmaya devam etmesi de pek muhtemeldir." ifadesini kullanan Er, şöyle devam etti:

"Nitekim Temmuz ayı Düzce için oldukça yağışlı geçmiş hatta Akçakoca ve Gölyaka'da yağışlar sel felaketine sebep olmuştur. O dönem ki verilere göre metrekareye 84.7 kg yağmur yağmış, Düzce'ye 24 saatte bir yıllık yağış düşmüştür. Elbette ki su kaynaklarını yağmur suları beslemektedir. Temmuz ayında bir yıllık yağış düşen Düzce'de bugün su sıkıntısı yaşanıyor olması bizlere nerede eksiğimiz olduğunun en büyük göstergesidir. Yağan yağmur sularıyla beslenen su kaynaklarımızı zamanında depolayamayınca, kaynaklarımız heba olup gidiyor. Su açısından en son sıkıntı yaşayacak il olan Düzce, İstanbul ilinin bile su ihtiyacını karşılarken, kendisinin susuz kalması idarecilerimizin kentin en temel ihtiyacları ile alakalı akılcı ve ilkeli bir planlamadan uzak olunduğunu gösteriyor bizlere."

Er'den tavsiyeler

Kendince çözüm önerilerini de sıralayan İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er, "Çok büyük maliyetler gerektirmeyen, en basit şekli ile, Uğur Deresi yakınında oluşturulacak yapay bir göletle akan suyu tutarak depolama yapmak, ya da Hasanlar Barajı'nı şehir şebekesine bağlamak veya Efteni gibi doğal biriktirme ve arındırma alanlarını gerekli zamanlarda kullanmak için koruma altına almak gibi basit ve yüksek maliyetler gerektirmeyen çözümlerle bu sorunu çözebiliriz. Su kaynakları bakımından oldukça zengin olan Düzce'mizde, insanlarımızın su sıkıntısı yaşamasını akıl ile izah etmek pek mümkün görünmemektedir. Umarız ve dileriz ki planlama ve çağdaş yönetim ilkeleri dururken ve bu yöntemlerle birçok ülke ve kent su sorununa kalıcı çözümler üretirken biz Düzceliler'e yağmur duasına çıkmak tavsiye edilmez. Bilimden ve çağdaş yönetim ilkelerinden uzaklaşmayı doğa ne yazık ki insana bir şekilde ödetmektedir." ifadelerini kullandı.