Mecliste düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Yılmaz, 420 bin ailenin fındıktan geçindiğine dikkati çekerek "Fındık, devletin zarar ettiği ürün değil, para kazandığı bir ürün. Geçen yıl yalnızca ihracattan 2 milyar dolar kazanmışız." dedi.

 "420 bin aile fındıktan geçiniyor"

"Bu yıl, geçen yıl olduğu gibi TMO ekim ayının sonunda topa girerse Karadeniz yanar" diyen Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığının, 1 milyon ton fındık üretimi hedeflediğini, bu hedefe ulaşılması için fındıkçının memnun edilmesi gerektiğini söyledi.

Fındık işçisinin yevmiyesinin 85 lira olarak açıklandığını hatırlatan Yılmaz, "Bu, 1 işçinin maliyeti en az 110 lira olması demektir. 1 ton fındığı 40 yevmiye topluyor. 4 bin 500 liraya yakın yalnızca işçilik maliyeti var. TMO, Sayın Bakanımızın devlet adamı edasıyla verdiği söz doğrultusunda temmuz ayının 15'ini geçirmeden doğrudan müdahil olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.


 
 MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt de, milli bir ürün olan fındığa sahip çıkılması gerektiğini belirterek "Fındık taban fiyatı en az 20 lira olarak ilan edilmeli." dedi.
Enginyurt, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Ordu'da düzenlenen Fındık Çalıştayı'nda, "bu yıl üreticinin mağdur edilmeyeceği" sözünü verdiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye seslenen Enginyurt, şöyle konuştu:

"Geçen yıl ısrarla 'fındık taban fiyatları açıklansın' dedik, sesimizi bazen duyurduk bazen duyuramadık. Ekim ayının başında Sayın Cumhurbaşkanımız fındık taban fiyatlarını açıkladı fakat ekim ayı çok geç. Özellikle gurbetteki fındık üreticilerinin ağustos ayının sonunda ve eylül ayında ellerindeki fındığı satıp gitme mecburiyetleri var. Bu nedenle ekimde açıklanan fiyat, büyük oranda küçük çiftçimize yaramadı. Aynı durumun yaşanmaması için taban fiyatın ve TMO'nun fındık alacağının temmuz ayı bitmeden açıklanması gerekiyor."

Fındığın, devletin alıp da zarar ettiği bir tarım ürünü olmadığını söyleyen Enginyurt, "Milli bir ürün olan fındığımıza sahip çıkılmasını istiyoruz." dedi.

Taban fiyatın 18 liradan aşağı olmaması gerektiğini ifade ettiklerini hatırlatan Enginyurt, son dönemdeki maliyetler de göz önüne alındığında fındık taban fiyatının en az 20 lira olarak ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Enginyurt, "Özgür Özel, bu soruyu Adalet Bakanı'na sorması gerekirken tetikçilik yaparak provokatif davranış sergileyerek sanki bu sorunun muhatabı MHP'ymiş gibi MHP'lileri tahrik etmeye ve kışkırtmaya çalışmıştır. Özgür Özel'in niyeti üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir." diye konuştu.

Haber: H. DURNA