Düzce’de geçtiğimiz ay Avni Akyol ve İnönü Parklarını da içeren 37 bin metrekarelik “Millet Bahçesi” 1. Etap projesi inşası başladı. Çalışmalar nedeniyle her iki parkın da bulunduğu alanın tellerle kapatılmasıyla Düzce’nin en işlek noktalarından olan Spor Sokak ikiye bölündü.

Vatandaşların girişini engellemek için de sokağın Anıtpark bölümüne araç girişi için yapılan kapı kilitlendi, Gaziantep Caddesi yönündeki giriş de tellerle kapatılarak önüne belediyeye ait çöp konteynırları koyuldu.

300 gün boyunca devam edeceği açıklanan projede iki nokta arasına bir yaya koridoru oluşturulmaması nedeniyle de vatandaşlar tellerle kaplanan alanın etrafından dolanmak zorunda kaldı. Duruma tepki gösteren bazı vatandaşlar ise canlarını tehlikeye atarak tellerin altından veya üstünden karşıya geçmeye başladı.

Öte yandan vatandaşların geçişinin zorlaşması nedeniyle işleri azalan esnaf da zor günler geçirmeye başladı.

“BÜYÜK SIKINTILAR YAŞAMAYA BAŞLADIK”

Sokağın Anıtpark tarafında bir kafe işleten Kadir Yıldız, “Lokasyon itibariyle burası Düzce’nin göbeği diye tarif edebileceğimiz bir yer. Fakat buranın kapanmasıyla biz büyük sıkıntılar yaşamaya başladık. Yalnız biz esnaflar değil vatandaşlar da bu durumdan mustarip. Büyük tepkiler oluyor. Bizim esnaf olarak maddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Halkın tepkisi de büyük.” dedi.

“BELEDİYEDEN GERİ DÖNÜŞ OLMADI”

Çözüm bulunması adına da birçok adım attıklarını belirten Yıldız, “Biz buradaki esnaflar olarak belediyeye başvuruda bulunduk. Burada bir yaya koridoru açılmasını talep ettik. Bu inşaatı engellemez, çalışmalara veya insanlara zarar da vermez. Fakat bir geri dönüş alamadık. İlk etapta başkan yardımcılarıyla görüştük. Bizzat içlerinden biri de gelip burada incelemelerde bulundu. Doğru dedi, yapacağız dedi.  2 haftadır bir kıpırtı yok. Biz de bir üst kademe olarak Belediye Başkanımız Faruk Özlü Bey’den randevu talep ettik. Oradan da bir geri dönüş olmadı” ifadelerini kullandı.

Karşıya geçmek isteyen vatandaşların tellerin altından veya üstünden inşat alanına girdiğini belirten Yıldız, “Gençler geliyor geçmek istiyor geçemeyince telden atlayarak geçiyorlar. Buradan insanlar atlamaya kalkıyor. Allah muhafaza birinin ayağı kaysa bu kazıkların üstüne düşerler. Böyle iş güvenliği mi olur?  Kapının üzerine bunlar yapılır mı? Telin altını keserek geçmeye çalışanlar oluyor. Karşıdan taksi durağının olduğu yerden geçiyorlar yolu bulamayıp içeride kayboluyorlar” diyerek tehlikeli duruma da dikkat çekti.

“HARABEYE DÖNDÜ BURASI”

Konunun çözümü için yetkililere seslenen Yıldız, “Tamam, burada millet için güzel bir şey yapılıyor ama bunu yaparken de halkı mağdur etmemek lazım.  1 ay olsa herkes bu süreyi sineye çeker ama 300 gün sürecek bu çalışmalar. Buna esnaf nasıl dayansın, halk nasıl dayansın? Şu anda bütün bağlantıyı kestiler. Bizi bir kafes gibi etrafımızı telle çevirdiler. Harabeye döndü burası. Yetkililerden bu konuda aydınlatmalarını istiyoruz.” dedi.

 

“VATANDAŞA BUNU YAŞATMASINLAR”

Bölgedeki esnaflardan Nihat Latifoğlu da durumun vatandaşa eziyet olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Birçok amcalar teyzeler gelip karşıya geçemeyince beddua edip gidiyorlar. Biz belediyenin arkasındayız ama belediyenin işi zulüm değil hizmettir. Vatandaşa haksız yere bunu yaşatmasınlar. Burada çok sıkıntılı durumlar oldu. Yaşlı teyzeler karşıya geçmek istiyor. Geçemiyor. Nefes nefese kalıp oturup bekliyor. Bu proje ilerisi için çok güzel bir proje olacak ama vatandaşa bunları yapmamak lazım. Burada yaya yolu açılsa ve işin durumuna göre yeri değiştirilse sorun çözülür.

“RESMEN BİZE EZİYET”

Alanın kapatılması nedeniyle karşıya geçemediğini belirten Ercan Dil, “O taraf kapalı. Buraya geldim burası da kapalı. Karşıya geçemiyorum. Karşıya geçmek için komple Anıtpark’ı dolaşmam gerekiyor. Bu resmen bize eziyet başka bir şey değiş. Burada karşıya bir geçiş olması lazım. Bankaya gitmem lazım gidemiyorum. Arabayla giriş yapamıyoruz. Buraya çektim burası da kapalı.” ifadeleriyle belediyeye tepki gösterdi.

Bora Yavuz ise, “Benim için ulaşım önemli. Karşıya gitmek için dolaşıp duruyoruz. Burada karşı yolu bağlayacak şekilde bir alan açılması gerekirdi“ dedi.

“BELEDİYENİN NE İŞ YAPTIĞINA AKLIM ERMİYOR”

Karşıya geçmek için alanın etrafından dolaşmak zorunda kalan ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise “Kış geldi. Bu yaz millet hangi ağacın altında oturacak? Onu geçtim karşıya nasıl geçilecek?  Bu belediyenin ne iş yaptığına benim aklım sırrım ermiyor. Çözüm yok” sözleriyle durumdan yakındı.

HABER: Mehmet GÜNESEN