Toplam koronavirüs hasta sayısı 1780 olarak kayıtlara geçen Düzce'de son haftalarda günlük vaka sayısı 17'nin altına düşmüyor. Bu durum kentte denetimlerin daha da sıklaşmasına neden olurken, salgından en çok etkilenen kesim olan esnaflar, yeniden kısıtlamaların devreye sokulmasından endişe ediyor. Zor günlerden geçten çok sayıda Düzceli esnaf, devletten erteleme ve destekleme müjdesi bekliyor.

“Borçlar faizsiz ertelenmeli”

Konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın birçok kalemde olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Pandemi de en çok olumsuz etkilenen esnafımızın temmuz ve eylül ayı arasında ödenemeyen borçların ertelenmesi çok sevindirici oldu. Fakat düşük de olsa yine faiz olduğu için borç daha yüksek bir borç ile esnafın karşısında duruyor. Pandeminin yeniden artışa geçtiği son dönemde tam anlamıyla verimli bir destek için esnafımızın kredi başta olmak üzere vergi, sigorta, kira ve faturaları yıl sonuna kadar ve faizsiz olarak ertelenmeli.” diye konuştu.

“Karşılıksız destek kaçınılmaz oldu”

Son dönemde yeniden koronavirüs salgınında artışların görülmesinin esnaf ve sanatkarı olumsuz etkilemeye devam ettiğini ve esnafın sıkıntılarının giderilmesinin artık kaçınılmaz olduğunu anlatan Bendevi palandöken, “Eski canlı günlere geri dönülmesi ve piyasaların hareketlenmesi için faizsiz ertelemenin yanı sıra aylardır kapalı olan bazı meslekler de karşılıksız maddi olarak desteklenmelidir. Aylardır kapalı olan kantinciler, nargileciler, kontak açamayan servisçiler, eğlence mekanları 1 Haziran itibariyle açılmalarına rağmen kahvehane ve kıraathaneler oyun yasağı kalkmadığı için müşteri bulamıyor. Açık olsalar da yasaklar sebebiyle müşterilerini kaybeden, kapalı olduğu için hiçbir iş yapamadıkları için sıkıntıları her geçen gün artan evlerine ekmek götüremeyen esnafımıza karşılıksız maddi yardımda bulunulması artık kaçınılmaz. Çünkü işini açamayan açsa da yasaklar nedeniyle müşteri gelmeyen ve evine ekmek götüremeyen esnafımızın bu desteğe çok ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.