17 Temmuz’da akşam saatlerinde Düzce’yi esir alan sağanak yağışın ardından özellikle Akçakoca, Cumayeri ve Gölyaka’nın merkez ve köylerinde meydana gelen sel ve heyelan afetleri sonucunda arama kurtarma çalışmaları devam ederken Düzceli siyasilerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır ile MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Öncü TV Ana Haber Bülteni’ne canlı telefon bağlantısıyla katıldı. 50 senedir böyle bir afetle karşılaşılmadığını belirten Düzceli vekiller, yapılması gerekenler hakkında konuştu.



Sözlerine geçmiş olsun dilekleriyle başlayan AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, TBMM’deki çalışmaları nedeniyle Ankara’da bulunduğunun hatırlatılmasının ardından, bölgeyle sürekli irtibat halinde olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Öncelikle Düzce’miz, Cumayeri ilçemiz, Akçakoca ilçemiz ve Gölyaka ilçelerimizin merkez ve köylerine geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah’a şükür can kaybımız yok. Bu bizim tek tesellimiz. Ciddi anlamda hasarlarımız var. Gece 01.30 itibariyle felaket bölgesini gözlem altında aldım. Yereldeki arkadaşlarımız ve muhtarlarımız üzerinden bilgi akışını sağladık. Allah bir daha böyle bir felaketi göstermesin. Tabi bunlar olabiliyor. Son 50 yıldır yaşanmayan bir afet.”

“Yol, altyapı, elektrik ve içme suyu problemimiz var”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve devletin üst kademelerinden yetkililerle görüş alışverişi yaptığını belirteren Fahri Çakır:

 “Şu anda meclisteyim. Fuat Oktay’la birlikte Düzce’yi izliyoruz. Yaraları nasıl sararız diye düşünüyoruz. Akçakoca ve Cumayeri’nin köylerinde yol, altyapı, elektrik, içme suyu sıkıntımız var. Sıcak yemekle ilgili bilhassa AFAD devreye girdi. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bizzat bakanlarımız konuyla ilgileniyor. İçişleri Bakan Yardımcımız İsmail Çataklı da bölgeye ulaştı. Helikopter sayısını da 5’e çıkartarak vatandaşlarımıza ulaşmaya çalıştık.”



 “Yaraları sarmak için plan yaptık”


Mahsur kalan vatandaşların kendisine ulaştıklarını ve süratle hasar tespitinin yapılması ile yaraların sarılmasına başlanacağını söyleyen AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile önceliklere göre bir plan yaptıklarını söyledi. Çakır, tüm yaraların sarılacağını aktardığı konuşmasında şunları söyledi:

“Bana da ulaşan mahsur vatandaşlar oldu. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Ankara’nın iradesi Düzce’nin bizzat üzerinde. Süratle hasar tespiti ile birlikte yaraları sarmış olacağız. Önümüzde fındık sezonu var. Fuat Oktay Bey’le de şöyle kararlaştırdık. Öncelikle ulaşılamayan yerler sizden değildir düşüncesiyle yolları birinci planda ele alalım, beraberinde elektrik ve üçüncü sırada ise içme suyunu ele alalım dedik. Çünkü bunlar hayati önem taşıyor. Daha sonra diğer kayıpların tespiti ile vatandaşların mağdur edilmeyeceğini devletin en üst yetkilileri ile kararlaştırdık. Yeter ki cana bir şey olmasın.”



“Islah çalışmaları hız kazanacak”


Daha önce de gündeme taşınan Düzce’deki derelerin ıslah çalışmalarının yapılması konusunda adım atacaklarını da belirten Milletvekili Fahri Çakır, sözlerine şöyle devam etti:

“Islah çalışmaları kesinlikle ele alınacak. Bizdeki dere yatakları Doğu Karadeniz’deki kadar olmasa da var. Bahçelerde su tahliyelerini tıkamamız bu felaketlerin boyutunu yükseltiyor. Bu hata acımasız şekilde bize geri dönüyor. Islah çalışmalarını yapmak ve yapılan ıslahların kontrolünü sağlamak bizim görevimiz. Çalışmalar hız kazanacak. Devletin tüm imkanlarını seferber edip vatandaşların tüm yaralarını saracağız.”

AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, sözlerini, “Son olarak bir kere daha geçmiş olsun. Allah böyle felaketleri bir daha göstermesin.” diyerek noktaladı.



Vekil Yılmaz, uyarmıştı


MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde söz alarak Düzce’nin dere taşkınlarından dolayı sel afetleriyle sık sık karşı karşıya geldiğini söyleyen ve ıslah çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtmişti. Yılmaz’ın, Karadeniz İklim Değişikliği Planı’na Düzce ile birlikte Batı Karadeniz Bölgesi’nin de katılmasını istediğinin hatırlatılması üzerine MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz şunları söyledi:

“Görünen köy kılavuz istemez. Gölyaka’da yaşanan olayda da söyledik. Daha önce Mecliste de söyledik. Göz göre göre gelen bir afet oldu. Batı Karadeniz, iklim değişikliğiyle beraber sele çok yatkın bir bölge. Göz önünde bulundurmak gerekiyordu. Dere ıslahlarının yapılması konusunda DSİ ile de görüşmüştük. Islahı yapılan derelerin de periyodik olarak bakımlarının yapılmasını istemiştik. Yakın zamanda bunu yapamayacaklarını ileriki zamanlarda değerlendireceklerini söylemişlerdi.”

Planlamanın bugüne endeksli değil geçmiş ve geleceğe bakarak ve değerlendirerek yapılması gerektiğini vurgulayan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, şöyle konuştu.

“Bu bugünün meselesi değil. Son 50 senedir yağmayan bir yağmur yağdı. Planların 100 sene öncesine ve 40-50 sene geleceğe bakarak yapılması gerekiyor. Batı Karadeniz ve Düzce’nin afet planı içerisinde değerlendirilmesi gereken bölge olduğunu düşünüyorum. Buna göre acil önlemlerin alınması kanaatindeyim.”



“Peşini bırakmayacağız”


Öncü TV Ana Haber Bülteni sunucusu Canan Üstüner’in, “Çok büyük bir afet yaşadık. Mahsur kalanlar ve yaralananlar oldu. Çoğu vatandaş evlerinden barklarından oldu. Ekili araziler sular altında kaldı.  Yaraların sarılması konusunda çalışmalar hızlanır mı?” sorusu üzerine ise Milletvekili Ümit Yılmaz, meselenin peşini bırakmayacaklarını söyleyerek tekliflerini sunduklarını belirtti. Vekil Yılmaz, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı yardımcısına da söyledim. Öncelikle afet bölgesine alınmasını istiyoruz. KOSGEB afet kredisi verilmesini istediğimizi ifade ettim. İlgileneceklerini söylediler, takipçisi olacağız. Bir daha yaşanmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Mevsim ayırt etmeksizin her an yaşayabileceğimiz afetler bunlar. Peşini bırakmayacağız. Yapılması gerekenlerin yapılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”

Haber: M. KADAŞ