Fındık üretimi yapılan AK Parti Karadeniz Bölgesi milletvekilleri üreticilerin talep ve beklentilerini aktarmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakan yardımcıları, TMO genel müdürü ve diğer bürokraklar ile bir araya geldi. AK Parti Düzce Milletvekilleri Fahri Çakır ile Ayşe Keşir'in de hazır bulunduğu toplantının ana gündemini fındık fiyatı ve müdahale alım oluşturdu.

"Üreticilerin beklentilerini aktardık"
Toplantıda gündeme gelen konular ve ilettikleri taleplere ilişkin Öncü Haber'e özel açıklamalarda bulunan Milletvekili Fahri Çakır, üreticilerin beklentilerini aktardıkların görüşmenin çok verimli geçtiğini belirtti.

Fiyat için enflasyon farkı baz alındı
Daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile toplantı yaptıklarını anımsatan Çakır, bu kez Bakan Bekir Pakdemirli'nin başkanlığında tüm ilgili kesimlerin katılımıyla bir masa etrafında toplandıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Bakanımızın başkanlığında kapsamlı bir fındık toplantısı yaptık. Bölge vekilleri olarak fındık fiyatındaki artışta yüzde 25'lik enflasyon farkının baz alınması gerektiğinin altını çizdik. Bunun olmazsa olmaz olduğunu ve bölgenin de bunu beklediğini söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın "Üreticiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz" sözü vardı. Bunun ışığında geçen yılki rakama yüzde 25 oranında enflasyon farkının eklenmesi yönünde talebimiz alındı." 

"TMO müdahale alımı yapsın" talebi
Çakır ayrıca Toprak Mahsülleri Ofisi'nin mutlaka müdahale alımı yapması gerektiğini de ilettiklerini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Müdahale alımının ağustos ayının başında, yine fiyat açıklamasının da temmuzun son haftası ya da ağustos ayının başında mutlaka Cumhurbaşkanımız tarafından yapılması gerektiğini söyledik. Cumhurbaşkanımız uygun görürse bizi de davet etsin dedik. Birlikte tüm bu konuları dosya haline getirdik ve bakanımız bu dosyayı bugün Cumhurbaşkanımıza sunacak."

Düzce'de TMO alım merkezi sayısı 4'e çıkabilir
Düzce için TMO alım yerlerinin sayısının arttırılmasını da talep ettiklerini söyleyen Milletvekili Çakır, "Merkez ve Akçakoca'da TMO alır merkezi var. Bunlara ilave olarak Gölyaka ve Cumayeri'nde de alım merkezi kurulmasını talep ettik. Hem bu ilçelerimizin sel afetine maruz kalması hem de mevcut alım merkezlerine uzak olması nedeniyle iki yeni alım merkezi açılmasını istedik." dedi.


Manipülasyon olmaması için...
Fiyat konusunda rakam telaffuz etmemeye özen gösteren ve TMO'nun geçen sene açıkladığı fiyat taban olmak üzere artık enflasyon oranının ekleneceğini dile getiren Çakır, "Cumhurbaşkanımızın, "manipülasyon olmasın, üreticiye zarar gelmesin" diye rakamın açıklanmaması noktasında uyarısı var." diye konuştu.

"Şuan geçirdiğimiz felaketin bir sebebi de bu"
Fındık hasadı öncesi ağaçların altında yapılan ilaçlamanın doğaya verdiği zarara da dikkat çektiklerini ve bu konuda TMO yetkililerinin görevlendirmesi ile üreticilere bilgi verilmesini istediklerini belirten Milletvekili Çakır, "Bu ilaçlama yüzünden bitki ve otlar ile böcekler büyük zarar görüyor. Ekolojik denge bozuluyor. Hem bitki su tutmadığı için sele imkan veriyor, hem de Düzce'nin yakın yeraltı suları bu ilaç yüzünden zehirliyor. Bu ilacın yasaklanması talebinde bulunduk. Şuan geçirdiğimiz felaketin bir sebebi de bu. Yine afet bölgemize bakanımızı davet ettik. Kendisi de gelecek ve yapacağı incelemeler sonrasında gerekli talimatları verecek."

Geçen yılki fiyatlar

Öte yandan Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) geçtiğimiz yıl kasım ayından itibaren levant kalite fındığın kilosunu 14 liradan, Giresun kalite fındığın kilosunu 14,5 liradan almıştı. Bu yıl enflasyon farkı ile birlikte fiyatın 16-17 TL civarında olması bekleniyor.
HABER: C.ÜSTÜNER