Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık illerinde "külleme hastalığı" kabusu başladı. Son yıllarda Düzce'deki fındık üretim alanlarında yoğun olarak görülen, verim ve kalite düşüklüğüne neden olan külleme hastalığı bu yıl da fındık bahçelerine giriş yaptı.

Bahçelerde görülmeye başlayan hastalık nedeniyle üreticilere uyarılarda bulunan ziraat odası yetkilileri, fındık bahçelerinde ilaçlamanın külleme hastalığının önüne geçmek adına önemli olduğunu vurguladı.  

Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Bahçelerinde üç dört kez ilaçlama yapan üreticimizin bahçesinde külleme yok ama hiç ilaçlama yapılmayan bahçelerde yavaş yavaş külleme görülmeye başladı. Bu tür hastalıklarla karşı karşıya kalan üreticilerimiz mutlaka çözücü ilaçları kullansınlar." 

Külleme hastalığıyla mücadelenin çok önemli olduğunu vurgulayan yetkililer, ayrıca fındık üreticilerinin ilaçlamaya başlamadan önce arılara zarar vermemek için arıcıları uyarılması gerektiği üzerinde durdu.

Mücadele yöntemleri

Kültürel önlemler:

1.   Bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir.

2.   Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için ocak başına maksimum 5-6 dal bırakılarak budama yapılmalı; hastalık ilk önce taze sürgün ve yapraklarda bulaşma gerçekleştirdiğinden dip temizliklerini sezon içinde en az 2 kez yapılmalı dip sürgünlerinin hem verim üzerine olumsuz etkisi ortadan kaldırılmalı hem de hastalığın bulaşması önlenmelidir.

Kimyasal mücadele;

1.  Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık ise yapraklar para büyüklüğüne geldiği dönemde yani çotanak bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanmalı, ilacın etki süresine göre 15-20 gün aralıklarda hasada kadar ilaçlamalara devam edilmelidir. Bitki Koruma Ürünü seçiminde 1. ve 2 ilaçlamayı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden tercih edilmeli, böylece hem külleme hastalığı baskı altına alınacak hem de Fındık Kozalak Akarı zararı önlemiş olacaktır. Diğer ilaçlamalarda ise ruhsatlı preparatlardan etki mekanizması ve kalıntı süresine dikkat edilerek ilaçlamalara devam edilmelidir.

2. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık değilse hastalık görülür görülmez ilaçlı mücadeleye geçilmelidir.

Haber: C. ÜSTÜNER