Düzce'de yaşanan Sel ve Heyelan felaketi ardından soluğu bölgede alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal düzenlediği basın açıklamasında konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) yaşanan afet ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

Parti İl Binasında gerçekleştirilen toplantıya Düzce'den sorumlu CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Düzce İl Başkanı İlhan Duru, CHP Merkez İlçe Başkanı Alaattin Duran katıldı.

Tanal tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında yaşanan sel felaketine ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

‘Amacımız bir an önce yaraların sarılması’

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gerçekleştirdiği basın açıklamasında koordinasyon eksikliği vardı diyerek şu ifadelere yer verdi:

“Gün birlik beraberlik günüdür. Burada hepimizin amacı bu felaketin biran önce sarılması ve vatandaşımızın bu mağduriyetinin giderilmesine yöneliktir. Ancak görebildiğimiz bazı aksaklıkları tek tek saydığımız zaman acilen yapılması gerekenleri biz burada göremedik. Biz 2. gün geldiğimizde halen vatandaş mağdur durumdaydı ancak gelen giden kamu görevlileri sadece izleniyor, dolaşıyor ve yaraların sarılmadığını gördük. Tabi bu yaraların bir an önce sarılması için burada bir koordinasyon eksikliğini gördük. Mesela il başkanlığı valiliğin bünyesinde kurulu olan Afet Koordinasyon Merkezinin başındaki arkadaşlarımız bu alanda bugüne kadar deneyimi olan arkadaşlar olmadığını ve koordinasyon eksikliği olduğunu ve halkın perişan olduğunu görünce biz ne yapabiliriz de bu mağduriyeti nasıl giderebiliriz diye düşündük.”

‘AFAD yetkilileri deneyimsiz ve tecrübesiz’

CHP’si bünyesindeki tüm belediyeler olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirten Tanal konuşmasına şöyle devam etti:

“Hemen genel başkanımız o gün Düzce Valisiyle görüşerek CHP olarak ne yapılabileceğini tüm belediyelerimizle tüm imkanlarımızla her şeyimizle seferber olabileceğimizi genel başkanımız Düzce Valisi’ne ilettiler. Bizlerde tüm belediyelerimize burada ki yapmış olduğumuz incelemeler neticesinde vatandaşlarımızın elzem ihtiyacı olan neye ihtiyaç duyuluyorsa bunların biran önce getirilmesini talep ettik. Ve dünden itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden, Ankara büyükşehir Belediyesi’nden İzmit Merkez’den, Bolu’dan, Alaplı’dan, Ereğli’den araç-gereç yardım ne gerekiyorsa seferber olduk. Ancak bu gelen araçlarla alakalı olarak Afet Koordinasyon Merkezi başındaki arkadaşların deneyim ve tecrübesi olmaması nedeniyle vatandaşın hala mağduriyetinin devam ettiğini, dün Esmahanım Köyü’nde halen 3 mahalleye ulaşılamadığını öğrendik. Ben dün çizmelerle alanı dolaştım. Olmazsa kendimiz gidelim dedik ona da bir nevi izin verilmiyor.”

‘Acil ihtiyaçlar temiz su, elektrik, yol’
 
 Tanal, öncelikle acil ihtiyaçların sağlanması gerekiyor diyerek konuşmasına devam etti:

“Burada öncelikli yapılması gerekenleri sayacak olursak; Bu yolların bir an önce trafiğe açılması gerekiyor. Mesela ilk gün buraya araçlar geliyor ancak operatör yok. Bu dahi tek başına koordinasyonun ne kadar sıkıntılı olduğunu gösterir. Elektrikler yok. Bir an önce elektriklerin bağlanması, bağlanana kadar da büyük jeneratörlerin köy meydanlarına getirilmesi lazım. Su yok. Hijyenin sağlanması için bölgeye geçici su depolarının sağlanması lazım.”

‘Malzeme var koordine edecek personel yok’

Derhal krizi yönetecek bir kadro oluşturulup yönlendirilmesi gerektiğini belirten Tanal şu ifadelerde bulundu:

"Gerek Uğurlu’da gerek Esmahanım’da derelere yakın tüm araziler gittiği için ivedilikle esnafımızda büyük zarar görmüştür. Çünkü bu dere kenarlarında ki turistik tesisleri sel olduğu gibi götürmüş durumda. Altyapının bir an önce yapılması lazım. Evler, dükkanlar, sağlık ocakları, camiler, Kur’an kursları, okullar; çamur, balçık ve mucurla dolu olduğu için tazikli suyla biran önce bunların bu tankerle yıkanıp ve temizlenmesi lazım. Bununla ilgili dün Ankara’dan İstanbul’dan gelen araçlar bekliyor. Yani malzeme var her şey var ama bunu idare edecek krizin koordinasyonunu yapacak kimse yok. Her şey var yönetecek kadro eksik. Burada yetkililerin derhal yönetecek kadroyu Afet Kriz Masasında görevlendirerek oradaki araç gereçlerin kullanılması, malzemenin kullanılması halkımızın mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde mağduriyet bu şekilde devam ederse düşünün oradaki ölen hayvanlar toplanmadığı için, havalarda ısındığı içini çevrede salgın hastalık başlayabilir. Bunları önlemenin yolu hızlı ve acil bir şekilde bunların önlenmesi gerekiyor.”



‘Talep geldiğinde biz bunu karşılamazsak Tüm Düzcelilerin günahı bizim boynumuza olur’

CHP’li Büyükşehir Belediyeleri olarak bize bir talep gelmezse hukuken makine gönderemeyiz açıklamasında bulunan Tanal Düzce Valiliği’ne ve Düzce Belediyesi’ne bu anlamda çağrıda bulundu:

“Temiz suya ihtiyaç var, seyyar tuvalete ihtiyaç var, ankesör hatların yapılması lazım, çamurun ve molozların çekilmesi için pompa ihtiyacı var bu makinalar büyükşehir belediyelerinde var. Onlarla görüştüğümüzde bize şunları söylüyorlar. Biz ne ihtiyaç varsa göndermeye hazırız. Fakat Valilik ve orada bulunan belediyeler bize bunu bildirmezlerse biz de bunu karşılamazsak tüm Düzcelilerin günahı bizim boynumuzun borcuna diyorlar. Ama ihtiyaç olup da eğer bildirmezlerse bizim bundan haberimiz olmayacak biz o zaman bir şey yapamıyoruz. Mümkünse eğer ne ihtiyaç varsa bizi bilgilendirirlerse biz tüm ihtiyaçları karşılamaya hazırız. Çünkü resmi anlamda burada Valiliğin ve Afet Koordinasyon Merkezinin büyükşehir belediyelerimizden talepte bulunması lazım. Şu insan gücüne ihtiyacımız var demesi lazım. Bunu istemeden kendilerinin yapmaları hukuken mümkün değil. Çünkü bu talebin gelmesi gerekiyor.”

 

'Afet bölgesi ilan edilmemesi mağduriyeti gittikçe katlar'

Düzce'nin afet bölgesi ilan edilmesi için yazılı başvuruda bulunan Tanal, hala afet bölgesi ilan edilmemesi konusu hakkında şu açıklamalarda bulundu: 

"TBMM’ye Düzce’nin afet bölgesi ilan edilmesi için yazılı başvuruda bulundum. Meclis kürsüsünde de bunu talep ettim. Bu aşamaya kadar görebildiğim kadarıyla bir ilerleme kaydedilmiş değil. Düzce’nin afet bölgesi ilan edilmesi için kanuni anlamda tüm şartlar oluşmuş durumda. Kanunun sağlamış olduğu bu şartlar nedeniyle Düzce’nin afet bölgesi ilan edilmemesi Düzce’nin bu mağduriyetini gittikçe katlar. Çünkü baktığınız zaman turistik olan bu bölgelerimize turist gelmiyor, vatandaşımızın arazisi gitmiş, hayvanı telef olmuş, esnaf perişan durumda... Yani yasanın vermiş olduğu yasanın ilan edilmesinin tüm koşulları var. Aksi taktirde bu mağduriyet devam edecek."

'Gün Düzce’ye sahip çıkma günüdür'

Meydana gelen afet için şu ana kadar 5 yüz bin + 5 yüz bin TL olmak üzere toplamda 1 milyon TL'lik ödeneğin çıktığı Düzce için diğer zararlar göze alınırsa gelecek yardımlar hakkında Tanal şöyle konuştu:

"Bu aşamada kim tuğla tuğla üstüne koyarsa hepsine minnettarız Düzce için ama yetmez. Biran önce seferber olmak lazım. Gün Düzce’ye sahip çıkma günüdür."
 
'
Yaraları birlikte kaldırmamız ve sarmamız gerekir'

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal son olarak 'Düzcemizde meydana gelen bu sel felaketinden dolayı, kaybolan 7 canımızdan ikisine ulaşıldı. Ailesine sevenlerine dostlarına ve tüm Düzceli hemşerilerime başsağlığı diliyorum. Ve halen bulunamayan 5 vatandaşımıza da bir an önce bulunmasını temenni ediyorum. Buradaki sel afeti nedeniyle tüm siyasi partilerin hepimizin bu yaraları birlikte kaldırmamız ve sarmamız gerekir. Birbirimize sarılmamız lazım. Hepimizin amacı zaten budur' diyerek toplantıya son verildi. 

Haber: H. DURNA