Düzce Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün ortaklaşa hazırladığı proje kapsamında 2016 yılında Düzce'nin 27 noktasına yerleştirilen Elektronik Denetim Sistemi (EDS) kameraları, 1 Aralık’ta resmen devreye giriyor. Yıllardır gerekliliği tartışma konusu olan sistemin aktif hale getirilmesi kimi kesimi kurallara daha fazla uyulmasını sağlayacak olması nedeniyle mutlu ederken, kimi vatandaşlar ise EDS'yi ceza kesme mekanizması olarak görüyor. Faaliyete geçmesine 2 gün kala bu kez trafikte en çok direksiyon çeviren servisçi esnafına mikrofon uzatan Öncü Haber, şoförlerin ve firma sahiplerinin görüşlerini aldı.

Personel ve öğrenci taşımacılığı yapan firma sahipleri 1 Aralık'ta faaliyete geçecek olan EDS’ler nedeniyle endişeli olduklarını belirterek, gerekçelerini anlattı.

“Bizim için zor olacak”
Esnaf Aykut Kahraman, EDS’nin işlerini zorlaştıracağını söyleyerek şöyle konuştu: “Düzce’de yaşayan insanlar için EDS uygulaması güzel bir sistem. Ama bu durum bizim için zor olacak. Öğrenci ve personel servisi çeken araç sürücüleri için büyük sıkıntılar ortaya çıkaracağını düşünüyorum. Servis şoförleri öğrenci ve personel servisi çektikleri için yeri geldiğinde hızlı gitmek zorunda kalıyorlar. Bu şartlar içerisinde servis camiası olarak büyük sıkıntı yaşayacağız. Zaten kazancımız az, cezalar da üst üste gelince durum daha da kötü olacak. Bu cezaları mecburen iş verenlerden tahsil etmek zorunda kalacağız. Hakkedişimiz belli, kazancımız çok cüzi miktar. Bir İstanbul şehri gibi değiliz. Çevre iller baz alındığında almış olduğumuz ücretler çok düşük.”  

Cezalar velilere mi yıkılacak?
“Sistemin devreye girmesi sonra gelecek cezalar velilerden mi çıkacak?” sorusuna ise   Kahraman şöyle cevap verdi:  “Hayır velilerden almayacağız bu eğitim sezonu sonuna kadar biz karşılayacağız. Gelecek eğitim yılında ücretleri velilere doğal olarak zam olarak yansıtılacaktır. Bu yıl 100-150 TL’lik ücretlerde 200-250 lira arasında fark olacaktır. Motorin, araç parçaları ve vergilere 2020 yılında gelecek zamlar ortada doğal olarak bizde fiyat artışına gideceğiz.” 

“EDS konusunda bize danışılmadı”
Bir başka firma yetkilisi Savaş Cengiz ise şunları söyledi: “EDS’lerin açılması güzel ve faydalı. Ama servis şoförleri ve servis şirketleri için zaman açısından çok önemli. Sabahın erken saatlerinde başlayıp, işçi servisi, öğrenci servisi ve ilkokul servisi çekiyoruz. Bu süreçlerde aralarda zaman boşluğumuz dahi olmuyor. EDS’ler devreye girdiğinde trafik yoğunluğundan dolayı servis saatleri aksayabilir. EDS’ler en çok bizi ilgilendiriyor servis camiası olarak. Böyle bir uygulamaya başlanmadan önce keşke bir toplantı yapılıp bize de fikirlerimiz sorulsaydı. Hep birlikte ortak karara varabilsek daha sağlıklı olacağına inanıyorum. Bu işin sonu ne olur zaman gösterecek. Hız limitleri çok düşük. Servisçilerin hız limitlerine takılmaması söz konusu bile değil, sadece servis şoförleri değil herkes takılır. Saatleri mecburen erkene çekmek zorundayız ama sözleşmeler var.  Bunlarla da oynayamayız. Personel ve öğrencileri zamanında yetiştiremeyeceğiz. Bu konuda bize kimse danışmadı. Kendileri karar verdiler ve uygulamaya koyuyorlar. Allah sonumuzu hayır etsin.”  

“Bazı bölgelerde hız sınırı yükseltilmeli”
Bir başka firma yetkilisi Talat Saraç ise hız sınırının biraz daha yükseltilmesini isteyerek şunları söyledi: “EDS’ler bizi büyük bir sıkıntıya sokacak. kalıcı konutlar yolunda hız sınırı 82 güzel bir uygulama  bu hızın üstünde zaten sıkıntı yaratabilirdi. Bazı bölgelerde hız sınırları 50 km ye kadar düşürmüşler  bu hız sınırı çok düşük, bu durum bize büyük engel teşkil etmektedir. konuyla ilgili bize kimse bir şey söylemedi. Billboardlardan ve basın aracılığıyla 1 aralıkta sisteme gireceğini öğrendik. Yeşil yanıyor diye devam ediyoruz, yeşilden  direk kırmızıya geçiyor. Bu durum da  bize büyük bir sıkıntı teşkil etmekte. Hız sınırları biraz daha yükseltilmeli. 50 km hız bizim için çok düşük. Servis sayısı düşecek önümüzdeki yıl servis fiyatlarında artış olacak.”