Dün açılışı yapılan ve bugün itibariyle devreye giren yeni ulaşım sistemi sorunları da beraberinde getirdi. Vatandaşlar gün boyu yoğun bir şekilde Öncü Haber Whatsapp İhbar Hattı’na ve Öncü RTV telefonuna mağduriyetlerini iletti. Şikâyetlerin en yoğun geldiği bölge olan Bahçeşehir Yeşiltepe Mahallesi’nde engelli, yaşlı ve hasta vatandaşlar mahalle parkında toplanarak belediyeye kaldırılan duraklarla ilgili çağrı yaptı.

ÖZLÜ: İLK GÜNLER SIKINTI OLABİLİR

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk özlü, dün katıldığı Öncü TV yayınında otobüslerde ilk günler ve ilk hafta bir takım sıkıntılar olabileceğini açıklamış ve eklemişti: “Mesela bazı durakların yeri değişecek. Ama emin olun bir kriz dönüşüm masası kurduk. Başına da bu işi yapan danışman arkadaşımızı getirdik. Dönüştürüyoruz. Ama olmayacak olanların da olmayacağını söylüyoruz. Burada esas belediyemizin kar veya zarar etmesinden ziyade toplu taşıma sisteminin mükemmel bir şekilde çalışması ve Düzce’de yaşayanların bize ‘Allah razı olsun’ demesidir.”

“BİZE YAZIK DEĞİL Mİ?”

Bölgede yaşayan vatandaşlardan Güler Türker, “Biz şimdi tepeden buraya durağa geliyoruz baya bir mesafemiz var, elimizde çantalarla pazardan geldiğimizi düşünün, biz insan değil miyiz, bize yazık günah değil mi buradaki insanlar insan değil mi? Ayıptır ya, sen benim sayemde o koltuğa oturduysan benim hakkımı yiyemezsin. Kim olursa olsun benim hakkımı yiyemez. İster muhtar ister başkan ister vali. Yazıklar olsun insanlara eziyet ederek bunları yapıyorlar. Sen bizi buraya atıyorsun ve böyle mağdur duruma bırakıyorsun. Bu evleri buraya niye yaptınız ya” diyerek soruna çözüm bulunmasını istedi.

“ŞİMDİ NE OLDU DA OTOBÜS ÇIKMIYOR?”

1999 Düzce Depremi’nde 2 evinin yıkıldığını söyleyen bir vatandaş,  “Benim tercihim değil burada oturmak. Buraya hizmet gelmeyecekse bu evleri buraya yapmasalardı. Burası Allah’ın dağı madem otobüs gelmiyor hiçbir hizmet gelmiyor. Bize bu evleri yaptılarsa buraya her türlü hizmet gelmek zorunda. 20 yıldır buraya her türlü otobüs çıkıyordu şimdi ne oldu da çıkmıyor?” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYEYİ BELEDİYEYE ŞİKAYET EDİYORUZ”

Başkan Faruk Özlü geldiğinden beri hiçbir hizmet olmadığını savunan bir vatandaş, “Kaldırımlara bakın yürüyemezsiniz bile. Her üç günde bir yol temizleme aracı geliyordu artık gelmiyor. Yazın 3 günde bir sinek aracı geçiyordu o da geçmiyor. Ben bunları Cimer’e yazıyorum o Düzce Belediyesi’ne yolluyor. Zaten belediyeyi şikayet ediyoruz. Yani düşünün siz bir suç işliyorsunuz sizi size şikayet ediyoruz böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

“68 YAŞINDAYIM.  AŞAĞI NASIL İNECEĞİM?”

68 yaşındaki yaşlı bir vatandaş ise, “4 mevsim yaz değil ki yürüyelim. Burada engelliler var. Engellilerin evleri yukarıda buraya otobüs çıkmıyor. Burada kışın hiçbir şekilde hizmet yoktu. Bir de otobüsü aldılar. Böyle bir şey olamaz yani. 68 yaşında adamım ben buradan aşağı nasıl ineceğim. Sakat bu adam nasıl inecek? Yazık değil mi bu kadına ya?” diyerek mağduriyetini dile getirdi.

“HİÇ MEMNUN DEĞİLİM”

İki yıldır o bölgede yaşadığını belirten engelli vatandaş Azime Doğancı, “İlk geldiğim sene yarım saatte bir otobüs geliyordu buradan sonra bir saate çıkardılar. Şimdi de durağı aşağı gönderdiler. Ben engelliyim 2 çocuk annesiyim. Bütün işleri ben görüyorum. Eşim de rahatsız o da felçli. Yani bütün işler bana kalıyor ben nasıl gideceğim aşağı? Ayrıca %52 raporum var otobüs kartlarını beleşten kullanıyormuşuz, kurtarmıyormuş bunları da söylüyorlar. Bundan dolayı Belediye Başkanı’nın yanına gittim göstermediler. Yani ben bu konuya itiraz ediyorum, eski yerinden devam etmesini istiyorum. Burada sadece ben değil yaşlı kadınlar var, hasta insanlar var. Bize belediye başkanı kağıt gönderdi seçim zamanı. Dedi ki “her türlü isteğinizi yapacağız. Hani ne yaptı! Ne yaptı? Hiç memnun değilim” diyerek otobüslerin eski duraklardan yolcu almasını istedi.

“BELEDİYE YETİŞEMİYOR HERHALDE”

Yıllarca muhtarlık yaptığını söyleyen engelli vatandaş Hasan Sarı, “Belediye yetiştiremiyor herhalde. Kaldırımlara rampa iniş çıkışsı yok. Engelliler adına konuşuyorum. Halk adına konuşsak daha başka şeyler konuşulacak. Bunlar yapılamıyor, yetiştirilemiyor herhâlde. Veya bütçesi yetersiz. Ben zamanında çok dedim bu hizmeti merkezden dışa doğru değil dışarıdan içe doğru yapın da bu halk sizi vatanımızı sevsin. Fakat olmadı” ifadelerini kullandı.

“OTOBÜSLERİNİN ÇIKMAMASI HEP SORUN OLDU”

Belediye otobüslerinin saatlerinin geçmişten bugüne her zaman sorun olduğunu savunan bir vatandaş ise, “Bizim bu bölgeye belediye otobüslerinin çıkmaması sorun oldu. Halkın taleplerine gereğince cevap verilmedi. Halkın istek ve şikayetleri büyüdü. Bunlar hep sorun oldu. Tabi halk yönlendirip de belediyede gösteri yapma durumuna da sahip değil. Burada toplanmışlar istekte bulunuyorlar buna cevap vermek lazım. Mesela ben bugün çarşıya inecektim nasıl ineceğim bilemiyorum. Düşünüyorum aşağı mı ineceğim. Hiçbir şey bilmiyorum. Sadece ben değil hadi ben hafta da bir çarşıya gidiyorum bu milletin ihtiyacı var ,işi var gücü var. Çarşıya gitmek zorunda, ulaşımın doğru düzgün sağlanması lazım, organize edilmesi lazım. Bunun için ne gibi çözüm düşünüyorlar henüz bir bilgimiz de yok. Şuan biraz boşta konuşuyoruz, daha iyi şartlarla mı gelecekler acaba? Ama şuan olmadığına göre üzüntü burada şikayet burada. Bizim burası yokuş olduğu için yaşlılar var sakat var nasıl çıkacak yani bu insanlar buraya? Sağlık açısından problemi olan insanlar olduğu için dolayısıyla bu arabanın buradan dolaşması hangi sorunu meydana getirecek acaba? Bir buçuk dakikasını alır. Burada 240 basamaklı merdiven var zaten halk bunu kullanamıyor. Ben oradan inmicem ama halkın buradan yükünü götürmesi oradan buraya gelmesi gerçekten zor ve sıkıntı yani” diyerek isteklerinin değerlendirilmesini istedi.

HABER: Mehmet GÜNESEN