Düzce’de yoğun yağış üzerine yaşanan sel felaketi hakkında Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz, Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin ve MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu canlı yayında Öncü TV’ye konuştu.

“40-50 milyon liranın üzerinde hasar var”

Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz, ilçenin bir çok bölgesinin sular altında kaldığını ve arabaların denize döküldüğünü aktardığı açıklamasında şunları kaydetti:

“Birden derelerin aşması neticesinde Akçakoca Merkez Çarşı ve Çuhallı Çarşısı aşırı bir selle kaplandı. Merkez Cami etrafı tamamen sular altında. Belediyenin garajı, 5-6 otel ve 15 Temmuz Parkı tamamen sular altında. Bazı arabalar denize kadar gitti. Can kaybımız yok. Sarıyayla-Anaboru hattımız patladı. Elimizden gelen müdahaleyi yapıyoruz. Sayın valimiz helikopter desteği sağladı. Bize gelen bilgilere göre tahliyeler başladı. Kızılay Başkanımız Halil Aydın da yardımlarda bulunuyor sağ olsun. Sadece 15 Temmuz Parkı’yla bizim garajımızın olduğu yerde hasar 40-50 milyon lira. Çarşıdaki dükkanların tamamı kullanılmaz halde. Tespit etmeye çalışıyoruz tabi. İnşallah kazasız belasız atlatırız. MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz meclis toplantısında iklim değişiklikleriyle ilgili Düzce’nin ve ilçelerinin bu kapsama alınmamasını dile getirmişti. Bu konuyla ilgili parmak basmıştı. Ama tesadüftür işte bugün bu olay oldu. Demek ki konularda daha hassas olmamız gerekiyor."

AK Parti ve MHP İl Genel Meclis Üyeleri mahsur kaldı”

Cumayeri’nde neredeyse tüm köy yollarının kapandığını söyleyen Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu şöyle konuştu:

“Gece ciddi bir yağmur yağdı. Özellikle merkezde sıkıntı yaşadık. Bütün köy yollarımız aşağı yukarı kapalı. Ayrıca heyelan olan bölgeler var. Hastalar ve mahsur kalanlar var. Onlarla ilgili çalışma yürütüyoruz. Bir tane rafting tesisimizde 11 kişi vardı onlar asker helikopteriyle kurtarıldı. Özel idare ekipleri ile birlikte MHP il genel meclis üyesi AK Parti il genel meclis üyeleri mahsur durumda. Helikopter yönlendirildi. Çalışmalar devam ediyor. Bir vatandaşımızın ayağı kırık fakat ciddi bir durum yok. Hastane de tedavisi devam ediyor. Ciddi bir maddi hasar söz konusu. Yaklaşık on civarında ev tamamen heyelana kapılmış durumda. Can kaybımız yok. Şuan da kaymakamlıkta kriz masası oluşturuldu. Hepimiz buradayız. Çevre illerden ilçelerden destek geliyor. Kızılay olsun belediye başkanları ve AFAD ekipleri olsun hepsinden destek geliyor. Köylerde hastamız var. Onlara ulaşamıyoruz. Makineye bağlı hastamız var. Makinesi sele kapıldığı için zor durumda bir vatandaşımız var onun için de helikopter bekliyoruz. Tüm köylere şuan da bağlantı kurulamıyor.”

 “AFAD, AKUT ve sivil toplum örgütleri devrede”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin, sözlerine bölge halkına geçmiş olsun dileklerini sunarak başladı. Keskin, şunları söyledi:

“Bölge halkımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Can kaybı olmaması en sevindirici haberimiz. Sabah saatlerinde sizin de belirttiğiniz gibi helikopterlerimiz gelmeye başladı. Gün ağarınca Akçakoca’da Dilaver ve Uğurlu Köyü’ndeki insanlar helikopterler sayesinde kurtarılmaya başladılar. AFAD, AKUT ve sivil toplum örgütleri ile her koldan çalışmalar devam ediyor. Sonradan maddi hasar tespitlerimizi yapacağız. Yollar kapalı olduğundan helikopterler çalışıyor. Yaklaşık 1 saattir de Uğurlu ve Esmahanım Köylerinden de insanlarımız gelmeye başladı. “
 
Belediyenin araç filosu zarar gördü

MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu ise belediyenin araçlarını çıkaramamasından dolayı çevre illerden destek istendiğini belirterek şöyle konuştu:

“Sayın kaymakamımızla görüştük. Gerçekten ciddi bir afetle karşı karşıyayız. Burada insanların da söylediği bu yönde. 25 yıl öncede böyle bir afet olmuş fakat bu derecede değilmiş. Belediyenin araçları sular altında. Çoğu araçların da elektrik sisteminden dolayı sıkıntı yaşandığı görülüyor. Belediye çoğu aracını garajdan çıkaramıyor. Bu yüzden çevre illerden destek istendi. Köylerden bana çok telefon geldi. Ağaçlardayız bizi kurtarın gibi. Vali Beyle temas kurduk. Kaymakamımızla da aynı şekilde irtibata geçiyoruz sürekli. Çalışmalar devam ediyor. Muhtarlarla görüştük aynı şekilde. Kara yolunda, D-655’de yer yer ciddi su birikintileri var. Akçakoca Merkez’de ilerlemek gerçekten çok zor. Belli büyük bir basınç var. Rögar kapaklarından sular taşmış şekilde.”

Haber: M.KADAŞ