Korona Virüsü nedeniyle tüm Türkiye’de olduğu gibi Düzce’de de birçok esnaf geçici süreyle işyerlerini zorunlu olarak kapatmak zorunda kaldı. DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, bu süreçte küçük esnafın durumunu, “Esnafımızın durumu çok kötü. Hiçbir dönemde böyle bir sınavdan geçmedik” sözleri ile yorumladı.

Kapanan işyerleri ile ilgili Öncü Televizyonunun sorularını yanıtlayan DESOB Başkanı Kayıkçı, “Dünyanın başına çok büyük bir musibet geldi. Bu musibet ülkemizi de etkisi altına aldı. Bu kriz sizinde bildiğiniz gibi, en çok esnafımızı derinden etkiledi.  Esnaflarımız mecburi olarak işyerlerini kapatıyor. Tedbirler kapsamında mecburuz kapatmaya” dedi.

“KİRALARIMIZI VE VERGİLERİMİZİ NASIL ÖDEYECEĞİZ?”

Esnafların en büyük korkularını kiralarını nasıl ödeneceği olduğunu kaydeden Kayıkçı, “Esnaflarımızın bu süreçte hiçbir imkânı kalmadı. Kiralarımızı nasıl ödeyeceğiz. Hadi Krediler, SGK Primleri, Vergiler 3 ay erteleniyor. Ama kira borçları nasıl ödenecek? Esnafımızın en büyük korkusu bu. Esnaflarımız işçilerine ücretsiz izin veriyor. Ücretsiz izine ayrılan o insanlar ailelerini nasıl geçindirecek? Biz esnaf olarak Devletimiz ve halkımızın sağlığı için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Devletimizin de esnaflarımız için elinden geleni yapmasını bekliyoruz. Esnafımızın durumu ay sonu daha da belirlenecek. Durum esnafımız için gerçekten çok vahim durumda” diye konuştu.

“CAN SUYUNA İHTİYACIMIZ VAR!”

Esnaf kesiminin acilen faizsiz Can Suyu Kredisine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kayıkçı, “Bu bir salgın ve bu salgının önüne geçmek için esnafımız elinden geleni yaptı. Bu nedenle Devletimizin acil olarak, esnafımıza bir fon ayırmasını istiyoruz. Kira yardımı ve işçi yardımı istiyoruz. Bu konuda devletimizin bir şeyler yapması lazım. Sigorta çalışıyor ama işçi çalışmıyor. Bina sahiplerinin de esnafımıza bu süreçte destek olması lazım. Fonun dışında esnaflarımızın acilen faizsiz can suyu kredisine ihtiyacı var. Bu virüs en çok esnafımıza bulaşmıştır. Açık ve net bir dille söylüyorum; bu sefer durum gerçekten çok ciddi. Esnaf destek görmezse, esnaf bu sefer biter” şeklinde konuştu.