Çöp sorunu çıkmaza girdi. Düzce’deki tüm belediyeleri yakından ilgilendiren Katı atık düzenli depolama tesisi ile ilgili olarak mahkeme süreci tamamlandı. Bilirkişi raporlarının ardından mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Çöp için belediyeler yeni bir alanda sil baştan çalışma yapacak.

Bilindiği gibi Düzce Mahalli Çevre Kurulu 15 Eylül 2005 tarihinde Aksu Köyü Orman İşletme Şefliği sınırlarındaki Etlik Yatağı Mevkiinde 8 hektarlık alanın, Katı Atık Düzenli Depolama Sahası olarak kullanılmasının uygun olduğu kararı verilmişti. Akabinde, Sahanın Orman alanı içerisinde olması sebebiyle Bolu Orman İşletme Bölge Müdürlüğü'ne başvuru yapılmış, Orman Genel Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Dairesi Başkanlığı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası için “Ön İzin” vermişti. Ardından 8 aylık bir süreçte Katı Atık Birliği tarafından yetkilendirilen Düzce Belediyesi, 2872 sayılı Çevre Kanunu ile ilgili yönetmelik ve genelgeler doğrultusunda önce ÇED İhalesi'ni yapmış ardından ÇED Nihai Raporu kabul edilmiş ve Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü kararı ile “Katı Atık Bertaraf Tesisi” projesi hakkında ÇED olumlu belgesi alınmıştı. Her şeyin prosedüre uygun halde gittiği dönemde dönemin belediye başkanı Mehmet Keleş tarafından tesisin yapımına başlanmış, ancak köylülerin itirazı ile çalışma durdurulmuş ve konu mahkemeye intikal ettirilmişti.
Çöp sorunu yaşayan Belediyelerin hedefi mevcut durumda vahşi depolama yöntemi ile depolanan katı atıklar için AB uyum sürecinde ülkemizin çevre direktifleriyle uyumu sağlanacak, bölgedeki ekolojik dengenin bozulması önlenerek, çevre kirliliği azaltılacak ve çevre ile uyumlu bir şekilde düzenli depolama yapılması sağlanacaktı. Ancak süreç belediyelerin istediği yönde ilerlemedi ve Mahkemeden beklenen olumlu sonuç belediyeler nezdinde çıkmadı. Bilirkişi raporlarının ardından mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı ve köylülerin itirazlarını haklı buldu. Şimdi Düzce Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyeler çöp için yeni bir yer arayışına girecekler. İtiraz hakkı bulunan kararla ilgili Düzce ili Belediyeleri Katı Atık birliği başkanı İsmail Bayram’ın nasıl bir yol izeleyeceği merak edilirken bu konuda bugün Düzce Belediyesi’nde basına gizli tutulan bir görüşme de yapıldığı öğrenildi.