Düzce Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturum, yeterli üye sayısına ulaşılması ile başladı. Meclise Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaver Gösterişli başkanlık etti. Gündem maddelerine eklenmesi talep edilen konuların oylanması ardından partilerin önerileri okundu.

Öncelikle Milliyetçi Hareket Partisi’nin önerilerine yer verildi. İlk olarak soru önergesinde bulunan MHP safları, 2018 yılı Bütçe görüşmelerinde, su faturalarına sehven fazla ücretlendirme yapıldığını fark ettiklerini açıkladı.

“Fazla alınan ücretler ne zaman mensup edilecek?”

Yaklaşık 30 kuruş fazladan ödeme alındığının tespiti üzere bu yanlışın düzeltilmesi ve toplanan ücretlerin mahsup edilmesini talep ettiklerini ve dönemin meclisi tarafından önerinin oybirliğiyle kabul edildiğine yer verilen önergede, herhangi bir açıklama veya ücretleri mensup etme işlemi yürütülmediği vurgulanarak yanlış toplanan paraların ne zaman mensup edileceğini soruldu.

Açıklamaların ardından bu konu hakkında tam bir bilgiye sahip olmadığını dile getiren Gösterişli, bir sonraki toplantıda bu sorunun cevabının verileceğini kaydetti. Ardından MHP önerileri okutulmaya devam edildi.



“Süs bitkilerini biz yetiştirelim”

Düzce'de geçtiğimiz dönemlerde süs bitkileri için oldukça fazla bir bütçe ayrıldığına yer verilen öneride ise MHP şöyle bir çözüm üzerinde durdu. Belediyeye yüksek bir maliyet çıkartan süs bitkilerinin, Düzce’de yetiştirilmesini sunan MHP’liler, hem belediye ihtiyacının karşılanması, hem de bölgede önemli bir ticari güç sağlanması üzerinde durdu.

Milliyetçi Hareket Partisi'nin bu önerisi ardından açıklama yapan Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Celal Kasapoğlu ise, göreve geldiği ilk günden itibaren bu konuda araştırmalar yaptığını ve sunulan öneriye çok yakın bir proje üzerinde çalışmalarım devam ettiğini belirterek, önerinin hayata geçirileceğini açıkladı

“Özlü resmi bayramlara neden katılmıyor?”

Oturum İYİ Parti'nin önerilerinin okutulması ile sürdü. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün görevde bulunduğu süre zarfında 23 Nisan ve 19 Mayıs kutlamalarına katılmamasını gündemine alan İYİ Parti Özlü’nün meclis toplantılarına da katılmadığını dikkat çekerek nedenini sordu.

“Vekil aslı gibidir” ifadesiyle soruyu cevaplayan Belediye Başkan Yardımcısı Gösterişli, “Başkan’ımız yoğun bir tempo ile gece yarılarına kadar çalışmakta. Bize de düşen onun yükünü azaltmaktır” şeklinde konuştu.



Rabia Heykeli için referandum önerisi

İYİ Parti saflarından gelen bir diğer öneri ise Rabia Heykeli’nin bulunduğu yerden kaldırılması için bir referandum yapılması ve halkın karar vermesinin sağlanması oldu. İYİ Parti Grup Başkanı Ender Çakar, bu önerinin meclis gündemine alınmaması halinde her toplantıda bu taleplerini yineleyeceklerini dile getirdi

“Geçmişe takılı kaldık”

Çakar’ın ardından söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Murat Aydın, Rabia İşaretinin Dünya’ya yapılmış bir işaret olduğunu belirterek, bu işaretten kimsenin rahatsızlık duymaması gerektiğini savundu. Meclis görüşmelerinin geriye dönük konulara dayanmasından yakınan Aydın ifadelerini şöyle sürdürdü:

“Belediye Meclisi geçmişe takıldı geleceği konuşamıyor. İsmail Bayram ve Mehmet Keleş dönemlerinde takıldık kaldık. Azıcık da geleceğe bakalım. Biz geçmişin hesabını tutmaya gelmedik. Rabia bu ülkenin lideri tarafından, Dünya’ya yapılmıştır harekettir. Kimsenin rahatsızlık duymaması gerekir. Herhangi bir partinin işareti de farklı bir yere yapılabilir. Biz artık geleceğe bakalım. Bütün öneriler geçmişe dönük. İnönü Parkı yıkıldı. ‘Yok o yanlıştı, bu yanlıştı. Yıkıldı bitti işte. Biz belediye meclis üyeleri olarak geleceğe dönük çalışmalar yapalım.”



Diğer belediye meclis üyeleri ise bu işaretin AK Parti'nin siyasi bir simgesi olduğunu savunarak, böyle bir heykelin 81 ilde sadece Düzce'de olduğuna dikkat çekti.

Mehmet Keleş'in kendini kurtarmak için böyle bir heykel yaptırdığını savunan üyeler, geçmişe takılı kalmak konusunda da açıklamalarda bulundu. 470 milyon liralık borca dikkat çeken üyeler, bu borca sebep olanların yiyip içip bir de yanlarına kalmaması gerektiğine vurgu yaptı

Açıklamaların ardından oylamaya sunulan önergenin gündeme alınması oy çokluğu ile reddedildi.

Gündem maddelerine geçildi

Önerilerin okutulması ardından, gündem maddeleri okunmaya başlandı. İlk maddede belediyede yapılan müdür atamalarına değinilerek, Cihan Ünal’ın, Özel Kalem Müdürü kadrosuna asaleten, Cengiz Tuncer’in teftiş kurulu kadrosuna vekaleten atandığı ifade edildi.



“Belediye’nin kendi varlığından fedakarlık yapması talep ediliyor”

Ulaşım Hizmetleri tarafından talepte bulunularak gündeme giren bir sonraki maddede ise Düzce’deki taksicilerin sayısına dikkat çekilerek, Düzce Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın, nüfusa göre taksi sayısının fazla olduğu ve mevcut taksicilerin da durakları olmadığı için çalışamadığı konusunda verdiği bilgi paylaşıldı. Meclis kararı ile 350 olan taksi plaka sayısının 341’e düşürülmesini talep edildi.

Bu konu üzerine söz alan meclis üyeleri ise bu 9 plakanın satılmadığını ve belediyede olduğunu belirterek, mevcut çalışan taksi sayısının 240 civarında olduğu ve birçok kişinin plakayı değerlenir umudu ile aldığını ifade etti. Nüfus oranına göre fazla taksi olduğu bilgisini de ele alan üye, 9 plaka ile bu oranın değişmeyeceğini, burada belediyenin mevcut hakkında feragat etmesinin istendiği ve böylelikle plakaların değerli hale getirilmeye çalışıldığını savundu.



Plakaların zaten boşta olduğuna ve bu işin nüfusla alakalı olmadığına vurgu yapılması ardından önergenin plan ve bütçe komisyonuna sevki oy çokluğu ile kabul edildi.
Bir sonraki belediye meclis toplantısının 13 Haziran Perşembe günü saat 20.00’da yapılması kararlaştırılarak oturum sonlandırıldı.

Haber: İ.İ.AYDOĞDU
Görüntü: T.AKARSU