Yıllardır ilçe olma hayali kuran Beyköy halkı, bu büyük isteğine bir adım daha yaklaştı. MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, sosyal medya hesabından Beyköy’ün ilçe olması için MHP Grubu olarak hazırladıkları kanun teklifini paylaştı.

Yılmaz konuya ilişkin yaptığı açıklamada 'Beyköy Beldemizin ilçe olmasıyla alakalı kanun teklifi sunduk' ifadelerini kullandı.

Beyköy beldesinin ilçe olması için meclise sunulan kanun teklifinde şu maddeler yer aldı:

Düzce İl Merkezinde Beyköy adıyla ilçe kurulması hakkında kanun teklifi

Madde 1- Düzce il merkezinde, Beyköy belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere Beyköy beldesi sınırları içerisindeki köylerden oluşan Beyköy adıyla ilçe ve aynı adla belediye kurulmuştur.

Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu kanun hükümleri Cumhurbaşkanı yürütür.

Genel gerekçe

1991 yılında Düzce Merkeze Beyköy Beldesinde Belediye Teşkilatı kurulmuştur.

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 Depremlerinden sonra hızlı bir şekilde göç almıştır. 2007 yılında Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından 568 konut ve 10 adet işyeri yapılmıştır.

Merkezi nüfus 5 bin 664, mücavir alan nüfusu bin 896

Beyköy Beldesinde 6 adet Mahalle bulunmaktadır. Belde merkezi nüfusu 5 bin 664, mücavir alan nüfusu bin 896 ve bağlı köylerin nüfus 14 bin 763’ dür. İşyeri ve eğitim binaları ile sürekli büyüyen bir gözde bir belde haline dönüşmüştür. Sosyal, ekonomik ve kültürel yönden hırla gelişmekte olan bir yerleşim bölgesidir.

Beyköy en büyük belde konumunda

Beyköy Belediyesi bugün itibariyle Düzce şuurları içerisindeki en büyük belde konumundadır. Düzce ve komşu illerin sınırları içerisindeki ilçelerin çoğundan nüfus yönünden daha büyüktür.

Nüfusu bakımından Beldemiz ilçe olması halinde bağlanacak köylerle birlikte Düzce ilinin en büyük 2. İlçesi konumunda olacaktır. Beyköy beldesine bağlı 18 köy bulunmakta ve bunlar emlak yönünden Beyköy Belediyesi’ne bağlıdır. İlave edilecek 13 köy ile nüfusu 22 bin 323 nüfusa hitap etmektedir. Belde merkez alanı 641 hektar, mücavir alan 1.700 hektar ve bağlı köyler alan 15.659 hektar alana sahiptir. 1520 hektarlık alanda İmar planı vardır. Beldeye bağlanan Değirmenbaşı Mahallesinde, 76 Hektar alanda İmar Planı yapımı devam etmektedir. Beyköy Belediyesi gelecekteki 25 yıllık projeksiyonda planlaması yapılmış ve imar plan içerisinde bütün sosyal donatılar yerleştirilmiştir. Özellikle İmar Planı oluşturulan sanayi tesis alanları, otoban giriş çıkış alanlarının planlanması ve uygulamaya konulması, hizmet alanları ve eğitim tesis alanları ile Beyköy Belediyesi gelecekteki ihtiyacı olan ekonomik gelişmenin önünü açmıştır.

“Düzce merkezine 8 km uzakta”

Düzce Merkeze bağlı Beyköy Beldesi Düzce merkezine 8 km uzaktadır. İstanbul-Ankara otobanı Düzce otoban giriş çıkış gişeleri belde şuurlarında bulunmaktadır. Beldeden geçen karayolu ile Samandere Şelalesi ve Abant’ a ulaşım sağlanmaktadır. Sanayi ve Turizm kenti olmasından dolayı belediye iki grup yükselmesi ile D4 7.500- 9.999(Nüfus Aralığı) Norm Kadrosundadır. Belediye norm kadroları itibariyle; 54 Adet Memur kadrosu bulunmakta ve bunun 9 adedi doludur. 5393 Sayılı kanun gereği 1 kişi sözleşmeli Harita Mühendisi, 1 Kişi Sözleşmeli Tekniker ve 4 Kişi Sözleşmeli Ekonomist olarak çalışılmaktadır. 27 Adet işçi kadrosu bulunmakta ve bunun 7 adedi doludur. 2019 Hizmet Alımı ihalesinde 28 kişi çalışmaktayken işçi olarak kurulan belediye şirketine 696 Kanun Hükmünde Kararname gereği 22 Kişi çalıştırılmaktadır. Belediye mülkiyetinde; 7 Kamyon, 2 Otobüs, 1 motosiklet,5 kamyonet, 1 itfaiye aracı, otomobil, 1 remork, 1 vidanjör, 3 traktör, 1 ekskavatör, 1 silindir, 1 Asfalt kesme, 2 kepçe, 1 yükleyici, 1 greyder ve 1 smart kepçe olmak üzere 30 adet aracı bulunmaktadır.

Eğitim durumu

Beldede eğitim 1 anaokulu, 1 ilkokul ve 2 ortaokulu sayesinde verilmektedir. 1 adet Orta Okul İnşaatı Devam etmektedir. Beyköy İhsan Gösterişli Anasınıfı 75 öğrencisi, Şehit Ufuk Baysan İlkokulu 65 anasınıfı ve 590 ilkokul öğrencisi, Beyköy Ortaokulunda 340 öğrencisi, Beyköy İmamhatip Ortaokulunda 127 öğrenci bulunmaktadır. Lise öğrenimi için öğrenciler her gün Düzce Merkez’e giderek eğitimlerini almaktadırlar.

2 organize sanayi bölgesi var

1. Organize Sanayi Bölgesinde 63 fabrika faal olarak çalışmakta 3 parsel tahsisi beklenilmektedir. Ocak 2019 itibariyle 6 bin 270 kişi çalışmaktadır. 2.Organize Sanayi Bölgesinde fabrika faal olarak çalışmaktadır. Ocak 2019 itibariyle 865 kişi çalışmaktadır. Belde merkezinde;16 adet firma Tekstil, Demir ve Çelik Dökümhaneleri için Besleyici Sistemleri ve Çözümleri, Ağaç Doğrama ve Mobilya üretim yapmakta ve 85 kişi çalışmaktadır. Belirtilen fabrikaların çokluğu nedeniyle Beyköy Beldesi çevre il, ilçe, köy ve beldelerden sürekli göç almaktadır. Bu da beldenin gerek ekonomik gerekse sosyal yönden sürekli gelişmekte olduğunun göstergeleridir.

Mevcut kamu kuruluşları

Belde merkezinde mevcut kamu kuruluşları binaları; 1-Belediye Hizmet Binası, 2- Belediye İtfaiye Binası, 3-Belediye Turkuaz Sosyal Tesisleri, 4- Belediye Kültür ve Sosyal Tesisi, 5- Belediye Spor Sosyal Tesisi ve Futbol Sahası, 6- Jandarma Asayiş Noktası, 7- PTT Şubesi. 8-Tarım Kredi Kooperatifi, 9-Aile Hekimliği, 10-112 servisi, 11-TEİAŞ Trafo Merkezi(Tranformatör Binası) 12-1. Organize Elektrik Arıza Binası, 13- 1. Organize Müdürlük Binası, 14-Kızılay Şubesi. 15- Düzce Belediyesi Su Arıtma Tesisi, 16-Orman İşletme Depo Binası, 17- Çmardüzü Köyü Kalkınma Kooperatifi vardır.

“Günlük işlemler için Düzce il merkezine gitme zorunluluğu var”

Beyköy beldesinde şu anda A-101 ve BİM birleşik mağazalar marketler zincirinin şubeleri vardır. Beldede Sağlık ve Doğa Turizmi mevcuttur. Kaplıca, şelale ve yayla turizmi ile şenlikleri yapılmaktadır. Beyköy Belde ve bağlı köyleri 22 bin 323 nüfusa sahip olup, 7 bin 220 Organize Sanayi 1, Organize Sanayi 2' fabrikalarında ve belde firmalarında çalışanlar olmak üzere yaklaşık 29 bin 543 nüfusa hitap etmektedir. Beyköy Belde Belediye ve diğer resmi kurumlarla ilgili günlük işlemler için Düzce il merkezine gitme zorunluluğu gelişmekte olan belde için gelişmeyi önleyici ekonomik olarak zaman kaybı yönünden ciddi sorunlara sebebiyet vermektedir. Belde sanayi ve turizm kenti olması dolayısıyla bölgenin merkezi konumundadır. Sürekli gelişen beldemiz gelişmişlik durumu ekonomik ve sosyal potansiyeli karşısında kamu hizmetlerinin daha etkili verimli olmasını amacıyla ilçe olmak istiyoruz.

Umut yeşerten adım

Öte yandan Düzce’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devletin zirvesine ve siyasilere her fırsatta ilçeye dönüşme talebini ileten beldenin idarecileri de bu önemli adımın umutları yeşerttiğini belirtti.   

Haber: C. ÜSTÜNER