Düzce Belediyesi geçtiğimiz hafta Kalıcı Konutlar ile Düzce merkez arasında sefer yapan denetimi altındaki özel halk otobüslerinin saatinde değişikliğe gitti, yeni saatlerden memnun olmayan bölge sakinleri tepkilerini Öncü Haber mikrofonlarına anlattı. Duraklarda saatlerce beklediklerini dile getiren vatandaşlar, özellikle yaşlıların ve çocuklu kadınların mağduriyet yaşayacaklarını dile getirdi.
“Tasarruf buysa eğer, rezalet!”



Emekli olduğunu ve otobüslere serbest kartla ücretsiz bindiğini söyleyen Cavit Özrek, belediye otobüsü saatlerinde oynama yaparak tasarruf yapılmayacağını dile getirdi. Gerekirse otobüs biniş ücretlerine zam yapılmasını ve hatta emekli olmasına rağmen kendisinden de ücret alınmasını fakat saatlerde oynama yapılmaması gerektiğini belirten Özrek, şu ifadelerde bulundu:

“Otobüs seferleri için yapılan yanlışları söyleyeyim. Eğer tasarruf buysa rezalet. Bilmiyorum akıllarında ne var belediyeler ne düşünüyorlar ama tasarrufu başka yönden alsınlar. Ben yarım saatten fazla buradayım. Dünkü sefer 38 geçeydi bugün 8 geçe yazmışlar. 12’yi ya da 1’i 8 geçe yapmışlar. Yani bilmiyorum bana göre yanlış. Tasarrufu başka yönde arasınlar. Otobüs biletlerine fiyat 25 kuruş, 1 lira koysunlar. Ben emekliyim tamam ben bunu söylerken diğer insanları mağdur etmeyeyim.  Ama benimkinden de para alsınlar madem öyle. Bu tasarruf yanlış.”


“Emekliden de ücret alsınlar ama yarım saatte bir otobüs gelsin”

Saatte bir yerine yarım saatte bir otobüs seferlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Cavit Özrek, şöyle konuştu:

“Pazaryerinden çıkışı 1 desin ona göre ben 1’i çeyrek geçe Küçüksu’da ya da burada olurum. Saat başı yapsınlar bunu madem. Bundan daha yanlış ne olabilir ki. Hakikaten üzülüyorum, Düzce’nin haline üzülüyorum. Benim için rezalet bir konu. Benden de ücret alsınlar ama saatlerini koysunlar. Yarım saatte bir olmalı, mantıklı olan budur. İşe gidenler için söylüyorum ben. Otobüsü kaçırdığı zaman bir saat sonra gidecek ya da taksi tutacak.”

“Çocuklar, 5 kilometre için 1 saat önce mi yola çıkacak?”



Demetevler Mahallesi’nde ikamet eden Ahmet Aşçı, çocuğunun kursa gitmesi için 1 saat önceden yola çıkması gerektiğini ve bu durumdan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Yetkililerin çözüm bulacağına inandığını belirten Aşçı, şöyle konuştu:

“Demetevler’de ikamet etmekteyim. Önceden yarım saatte bir olan otobüs saatleri, yeni yapılan düzenleme ile saat başına düştü. Biz yetişkinler için bu sorun çok, önemli değil. Mesela Cumartesi günü sabah benim kızım kursa gidecek ve İngilizce kursuna gidebilmek için bir saat önceden yola çıkacak. Yapılan çalışma belediyeye katkı sağlamak için yapılmış olabilir ama her şey kâr amacı gütmek değildir. Hizmet de söz konusudur. Yeri geldiğinde bu otobüsler boşta gidebilir ama burada vatandaşa hizmette söz konusudur. Belediyede ekonomik olarak bir şeyler yapmak istiyor ama bunun çözümünün bu olduğuna inanmıyorum. Orta okul öğrencisinin, 5 km mesafedeki İngilizce kursuna gitmesi için sırf bir saat erken gitmesini uygun görmüyorum. Yetkililerin de sorun dile getirildiğinde çözüm bulunacağına inanıyorum.”


“Durakta 45 dakika bekledim”



Düzce’de misafir olarak bulunduğunu fakat bir daha gelmeyeceğini iddia eden bir vatandaş, okuldan gelen çocukları 45 dakika durakta beklediğini dile getirdi. Otobüslerdeki kalabalığa dikkat çeken vatandaş, şunları söyledi:

“Ben Sakaryalı’yım. Ben burada kalıyordum akşam da gidiyorum. Bir daha da şeytan kulağına. En son şehir zaten Düzce. Bu çok belli. Dün çocuklar okuldan geldi. Burada durakta 45 dakika bekledim. Bindik çocuklarla otobüste çocuk, yaşlı en az 150 kişi var. İlerideki duraklarda binemediler. Bu millet perişan. Herkes perişan. Birkaç yıldır vatandaş biliyordu saatini. Bekliyordu o saati çekip gidiyordu. Şimdi değişti ve kimse ne yapacağını bilmiyor.”

“Saatte bir otobüs mü olur? Üç saatte bir olsun”



Saatte bir otobüs gelecekse otobüs sayısının ikiye çıkarılıp peş peşe gelmesi gerektiğini belirten Süreyya Eroğlu, “Benim Düzce’ye geliş gidişimi mi çok görüyorlar?” diyerek isyan etti. Eroğlu, şöyle konuştu:

“Orada hata yapıyorlar. Üç saatte bir geçirsinler otobüsleri. Öyle bir saatte bir otobüs mü olur ya? Üç saate bir olsun ve millet üç saatte bir çeksin çekeceğini. 153 Beyaz Masayı arıyorsun, şikayetini söylüyorsun. Biz seni arayacağız diyorlar. 1 aylık bir mevzu bu çöp kovası ve en basiti. Bu çöp kovasının tamirini mi çok görüyorlar? Benim Düzce’ye geliş gidişimi mi çok görüyorlar? Ne tasarrufu? Amaç otobüsçülere daha fazla para kazandırmak. Saatte bir yapılıyorsa iki tane otobüs gelsin. Millet birbirinin sırtında mı gidecek? Dün Gürcü Osman Camii önünde 1 saat otobüs bekledim ben. Otobüsleri denetleyenler de yok. Ayrıca şoförlere zorla mı otobüs kullandırıyorlar? Yüzde doksanı kullanmasını bilmiyor.”






HABER: M.KADAŞ
GÖRÜNTÜ: C.A.KUŞ