2019 yılı fındık hasadı öncesinde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındık alım kararı ve fiyatın belirlenmesi gerektiği yönündeki açıklamalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Karadeniz'deki fındık üretimi yapılan Düzce'nin de aralarında bulunduğu illerin ziraat odası yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, üreticinin dört gözle TMO'dan gelecek müjdeli haberi beklediğine dikkati çekiyor.

"Temmuz ayının sonuna kadar fiyat mutlaka açıklanmalı"

Geçtiğimiz günlerde Öncü Haber'e özel açıklamalarda bulunan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, şunları kaydetmişti: 

“Her şeyden önce çiftçilerimizin ve bizim hükümetten beklentimiz fiyatların geçen sene olduğu gibi kasım ayında açıklanmasını istemiyoruz. Valilikteki komisyonda işçi yevmiyeleri 85 lira olarak açıklandı. Fakat biz fındığı kaç liradan satacağımızı bilmiyoruz. Bakanlıktan ricamız temmuz ayının sonuna kadar fiyatın mutlaka açıklanmasıdır. 2018 yılına göre maliyetlerimiz yüzde 60-70 civarında arttı. Kullanılan ilaçlar, gübre ve işçilik gibi nedenlerden dolayı. Hükümetten bu maliyet artışını göz önünde bulundurarak 18 liradan aşağı bir fiyat belirlememesini istiyoruz.”



"İstikrarlı bir fiyat politikası için müdahil alım yapılmalı"

Fındıkta istikrarlı bir fiyat politikası için devlet eliyle mutlaka müdahil alım yapılması gerektiğinin altını çizen Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, ise şu ifadeleri kullandı:

"Fındık üreticisi artık hasat için gün sayıyor. Bu yıl ürünün erken olgunlaştığını da göz önünde bulunduracak olursak, sahil bandında üreticilerimiz bu ay sonu itibariyle bahçesine girerek hasada başlayacaktır. TMO'nun alım kampanyası ve taban fiyatı ay sonuna kadar açıklanırsa üretici bahçesine mutlu, mesut ve ürününü kaç liradan satacağını bilerek girecektir."

"Üretici serbest piyasanın insafına bırakılmasın!"

Karan, erken hasadın ürünün pazara erken inmesine yol açacağına işaret ederek, "Üretici serbest piyasanın insafına bırakılmadan TMO'nun fındık alım kararı ve fiyatı belirlenmelidir. Aksi taktirde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi üreticilerimiz ilk etapta ürününü ucuz satmak zorunda kalacak ve yine kaybeden üretici, kazanan tekelci zihniyetler olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.



"Fındık fiyatı 12-13 liraya kadar düştü"

Yeni hasat öncesi serbest piyasada fındık fiyatının ani bir düşüş yaşadığının altını çizen Karan, şunları kaydetti:

 "Geçtiğimiz günlerde 18-19 liraya kadar çıkan fındık fiyatı şu anda 12-13 liraya kadar düşmüş durumda. Bunun anlamı serbest piyasa aktörleri ve tekelci zihniyet yeni sezon öncesi fındık fiyatlarını düşürebildiği kadar düşürmek, müdahil alım olmazsa üreticinin alın terini ucuza kapatmaktır."

Haber: C. ÜSTÜNER