11 ayın sultanı, Mübarek Ramazan ayının gelişi ile birlikte, iftar sofralarını imkânlar dâhilinde donatmak isteyen vatandaşlar soluğu pazaryerinde aldı.
Burada satış yapmak için tezgahlarını açan ve müşteri bekleyen esnaflar, ilk iftar öncesinde yapılan satışları değerlendirdi.

Pazardaki hareketliliği ve fiyatlardaki son durumu ele alan pazar esnafı, Öncü Haber mikrofonları aracılığı ile açıkladı.

“Biz de sıkıntı çekiyoruz”

Satışlar hakkında bilgi veren pazarcı esnafı Naciye Turan, fiyatlara da değinerek şunları söyledi:

“Fiyatlar düşecek diye söylediler ama yükseldi. Biz de sıkıntı çekiyoruz. Biraz ağır gidiyor. Ucuz olsa bizde biraz daha rahat edeceğiz. Mal pahalı olunca müşterilerde biraz az geliyor. Normal domates 6 lira, salkım domates 7,5 lira, salatalık 5 lira, tatlı biber 6 lira, fasulye-bezelye 10 lira, patlıcan 4 lira, semizotu 5 lira, maydanoz-dereotu 1,5 lira, fiyatlar bu aralıkta”



“Abartmaya gerek yok”


Fiyatların düştüğünü söyleyen esnaflardan Hüseyin Tamer abartılacak bir durum olmadığına vurgu yaptı ve şunları söyledi:

“Fiyatlar şuan da normale doğru gidiyor. Yani abartmaya gerek yok. Ramazan’ın ilk günü ama fazla hareket olmadı.  Soğanda fiyat 2,5 liradan başlıyor 3 liraya kadar çıkıyor. Patates 5 lira. Soğanda bir düşüş yaşandı ama patateste henüz böyle bir durum yok.”

“Şikayetimiz yok”

Fiyatların günden güne düştüğünü ifade eden bir diğer Pazar esnafı Ali Çengel şunları kaydetti:

“Pazar şuan da biraz hareketli. Sebze olsun meyve olsun biraz düşmeye başladı. Çok değil de geçen günlere kıyasla biraz düşmeye başladı. Bir de Ramazan dolayısıyla vatandaşın ilgisi var. Soğanın fiyatı bir hafta önce 7,5 liraydı 3,5 liraya kadar düştü. Patates desen 5 liraya düştü. Şikayetimiz yok vatandaş geliyor. Ramazan’ın gelmesiyle bir artış oldu tabii.
Fiyatlar biraz daha düşer.”


“Şu anda ne alırsan 10 lira”

Ramazan ayının gelmesiyle pazara rağbetin arttığını söyleyen esnaflardan Aydın Ilgaz, şu ifadelerde bulundu:

“Pazartesi olmasına rağmen işler şu anda iyi. Normalde pazartesi günleri işler bu kadar iyi olmaz. Cumartesi günü de oldukça güzeldi.”

Haftanın zamla başladığını söyleyen Ilgaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen hafta 6.5 liraya verdiğimiz çilek bugün 10 lira. 8 liralık erik 10 lira oldu. Kayısıda bir değişiklik olmadı. Sebzede durumu bilmiyorum ama meyve fiyatları arttı. Elma var 1.5 liraya. Diğer Burdur Elması var, iri elmamız 3,5 lira. Kayısı halde daha pahalı ama bizde 10 lira. Normal erikler 6 ile 10 lira arasında. Bizde papaz erik var o da 10 lira. Çilek ve mantar da kilosu 10 lira. Şu anda ne alırsan 10 lira gibi bir durum var.”

“Taze ürün geldikçe fiyatlar düşer”

Pazardaki ürünlerin pahalı olduğunu belirten bir diğer esnaf Ali Yıldırım, düşüşten duyduğu ümidi belirterek şunları söyledi:

“Vatandaş pazara geliyor. Pahalı ama ihtiyacı kadar alıp gidiyor. Düşer daha, bollaştıkça, taze ürün geldikçe fiyatlar düşer. Allah müşteriye, vatandaşa yardım etsin.”



“Diğer ürünlerde fiyatlar tavan yapmış”

Piyasanın aksine süt ürünlerinde artış yaşanmadığını belirten pazar esnafı Recep Biriktir, şunları söyledi:

“Piyasadaki sebze fiyatlarına bakınca, bizim ürünlerimizde hiçbir fiyat değişikliği yok. 1 sene öncesinin fiyatlarıyla devam ediyorum. Oturmuş bir standart var. Diğer ürünlerde fiyatlar tavan yapmış durumda. Önümüzdeki günlerde düşecek diye bekliyoruz. Zaten fiyatlar çok yüksek bir daha ne artışı olacak. Bu artık memleketi terk edin demek olur. Hele ki bu ayda olacak bir fiyat artışı kabul edilebilir değil.”

Tezgahtaki ürünler hakkında bilgi veren ve fiyatları değerlendiren Biriktir, şu şekilde konuştu:

“1’inci sınıf Ezine Peyniri, 27 lira, kaşar peynirinin 700 gramı 17 liradan devam ediyor. Köy peynirini 13 liradan satıyoruz. Kaliteli tereyağının kilosu 40 lira. Fiyatlar hep bir sene öncesinin fiyatları.

Pazar filesini doldurmak ortalama 100 lira

Pazar araştırmamızda 4 kişilik bir ailenin haftalık pazar filelerini doldurabilmeleri için gereken ortalama fiyatı 100 lira olarak belirledik. Bakın bu filenin içerisinde neler var:
2 kg domates 10 lira, 2 kg salatalık 10 lira, 2 kg fasulye 20 lira, 2 kg patlıcan 8 lira, maydanoz 1,5 lira, 2 kg patates 10 lira, 2 kg soğan 5 lira, 2 kg elma 7 lira, 1 kg çilek 10 lira, 1 kalıp peynir 27 lira.

Haber: İ.İ. AYDOĞDU