Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe olarak anılan Malazgirt Zaferi’nin 948. Yıl dönümü nedeniyle Düzce Üniversitesi Rektörü Nigar Demircan Çakar,  yazılı açıklamada bulundu.



Rektör Çakar yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Artan nüfus karşısında Orta Asya’daki doğal kaynakların yetersiz kalması ve yeni yerleri keşfetme arzusuyla gelinen Anadolu toprakları, Orta Asya’ya nazaran daha verimli, daha çeşitli ve daha canlı gözükmesi, Türklerin Anadolu’ya yerleşme arzusunu güçlendirmiştir.

Orta Asya’nın zorlu iklim şartlarında yetişen Türk çocukları, küçük yaşlardan beri başladığı avcılık hayatı, onların birer asker olarak yetişmesini sağlamış ve kurulan boyların kısa zamanda gelişerek büyük bir devlet olmasını sağlamıştır.

Büyük Selçuklu Hükümdarı ve savaş dâhisi Alparslan’ın halkına daha iyi bir yaşam şartları sunmak için geldiği Anadolu’da 26 Ağustos 1071 tarihinde, İmparator IV. Romen Diyojen komutasındaki Bizans ordusu ile Muş'un ilçesi olan Malazgirt’te tarihimizin en önemli savaşlarından birisi olan Malazgirt Meydan Muharebesi’ni gerçekleştirdi.



Kendisinden sayı ve donanım bakımından katbekat üstün olan Bizans ordusunu, oluşturulan başarılı bir savaş taktiği ile bozguna uğratan Türk ordusu, Anadolu’nun anahtarını Bizans’ın elinden almış, bereketli bu toprakları Türklere ve İslam’a açarak, daha da zenginleşmesini sağlamıştır.”

Rektör Çakar açıklamasında son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Düzce Üniversitesi olarak; bu güzel yurdun bizlere vatan olmasını sağlayan, Büyük Türk Komutanı Sultan Alparslan’ı ve kahraman askerlerini rahmet ve minnetle anar, bizlere bırakılan bu kutsal emanetin sonsuza dek Türk ve İslam yurdu olarak kalması için gereken hassasiyetin gösterileceğini bildiririz.”

Haber: H. DURNA