Düzce’de son aylarda kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak yaşanan ölümler, devlet ve üniversite hastanelerine eleştiri oklarının yöneltilmesine yol açmıştı. ‘Düzce kalpten gitmesin’ şeklinde sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar geniş bir kesime ulaşırken, devlet ve üniversite hastanelerinde eksiklik olup olmadığı irdelenmeye başladı.


Sosyal medya üzerinden başlatılan kampanyalarla sağlıktaki eksikliklerin giderilmesi çağrısı yapılırken, konunun muhatapları bugün Düzce Valiliği Toplantı Salonunda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda basın mensuplarının son zamanlarda kalp rahatsızlıkları nedeniyle yaşanan ölümler ve anjiyo cihazının yetersizliği ile ilgili soruları yetkililer tarafından yanıtlandı.



“Sevk durumları olabiliyor ama bu ülke genelinde olan bir durum”

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Düzceli vatandaşların çevre illere gitmesine gerek olmadığını vurguladığı konuşmasında şu ifadelere yer verildi:

“Olağanüstü haller dışında vatandaşlarımızın çevre illere gitmesine gerek yok. 2015 yılından bu yana hastanemize kazandırmak üzere çalışmalarını yürüttüğümüz 2. anjiyo cihazımız en kısa sürede elimize ulaşacak. Bu cihazları alabilmemiz için Sağlık Bakanlığı’nın onay vermesi gerekiyor. Daha sonra ihale süreci oluyor. Yani süreç böyle ilerliyor. Şu an da hali hazırda bir anjiyo cihazı ile hastalarımıza hizmet vermekteyiz. Evet bazı sevk durumları olabiliyor. Ama bu ülke genelinde olan bir durum. Hastanemizde açık yer olduğu zaman sistemde gözüküyor ve başka illerden de ilimize sevkler olabiliyor. Bizde diğer illere böyle durumlarda sevk gerçekleştirebiliyoruz.”

“2. anjiyo cihazımıza inşallah yıl sonuna kadar kavuşacağız”

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öner Abidin Balbay ise kalp krizi vakalarında zamanın çok önemli olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Kalp krizi vakalarında zaman bizim için önemli şey oluyor. Hastaya anında müdahale oldukça önemli. Şuan da vatandaşlarımıza hizmet verdiğimiz bir anjiyo cihazımız var. Diğeri içinde çalışmalarımızı 2017 yılında başlatmıştık. Sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. 2015-2019 yılları arasındaki süreçte toplamda 10 bin 225 hastaya anjiyo işlemi uyguladık. Cihazımız faal olarak çalışmakta fakat arada küçük aksamalar olabiliyor. Sonuçta bu aletler teknolojik. 2. anjiyo cihazımıza inşallah yıl sonuna kadar kavuşacağız.”



“Bolu’ya sevk sorun teşkil etmiyor”


Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Osman Kayapınar, Üniversitenin geliştirilmesi varsa bir eksikliğinin tamamlanması gerekir. Bunu tüm Düzceliler olarak hep birlikte yapmamız gerekir diyerek konuşmasına şöyle devam etti:
“Ben uzun yıllardır Düzce de hizmet hastalara hizmet vermekteyim. Hiçbir mesai merfumu gözetmeden çalışıyoruz. Bu olayları yıllardır görüyoruz. Sadece Düzce’de değil dünyanın her yerinde bu risk yüksek oranda bulunuyor. Risk oranı yüksek olan bir vaka. Dünyanın en iyi merkezlerinde bile öyle. Yüzde 8, yüzde 13 oranında ölüm riski var. Hastalar ani bir şekilde kalp krizi geçirerek geliyorlar karşımıza. Biz Düzce olarak bu işin neresindeyiz? İlk 90 dakika içerisinde hastalara müdahale etme süremiz var ki ediyoruz. Sevk gerektiren durumlarda bu 90 dakika için de Bolu’ya sevk bu zamanı karşılıyor ve sorun teşkil etmiyor.”

Düzce’de özveriyle çalışan ve görevlerinin başında olan doktorlar bu tür haberlerin kendilerinin üzdüğünü de düzenlenen toplantıda dile getirdi.
 
Haber: H. DURNA

Görüntü : C.A.KUŞ