Düzce'de neredeyse her sokağı mesken tutan başıboş köpekler nedeniyle şikayetlerin ardı arkası kesilmezken, sık sık vatandaşın göreve davet ettiği Düzce Belediyesi'nde bu önemli soruna yönelik ne gibi çalışmalar yapıldığını eski Veteriner İşleri Müdürü Vahap Demirel, Bakımevi Sorumlusu İbrahim Karalmaz ve Düzce Belediyesi Veteriner Hekimi Ayşegül Aydın anlattı.
Kontrolsüz üremeye bağlı olarak sayıları giderek artan sokak hayvanlarının zaman zaman saldırgan tavırlar sergilediği bilinirken, istenmeyen olayların önüne geçmek için belediye olarak hayvanlara zarar vermeden önlemler aldıklarını aktaran Demirel, her fırsatta dile getirdikleri gibi sahipsiz köpeklerin sürekli olarak barınakta tutulmasının kanun ve şartlar gereği mümkün olmadığını vurguladı.

“Bakımları yapılıp ortama geri bırakılıyor”

Giderek artan sahipsiz köpekler hakkında belediye eliyle yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler veren Düzce Belediyesi Bakımevi Sorumlusu İbrahim Karalmaz, şunları kaydetti:

“5199 sayılı kanunun bize vermiş olduğu yetkiler belediye olarak yükümlülüklerimiz var. Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak gerek sokaklardan gerek 153 masamıza gerekse 5143670 numaralı telefonumuza gelen şikayetler neticesinde ekiplerimiz bu köpekleri alıyor ve barınağa getiriyor. Barınağa getirilip orada bakımları yapılıp kısırlaştırılan köpekler, gerekli bakımları yapıldıktan sonra yine kanunun emrettiği şekilde alınan ortama geri bırakılıyor. Biz bu işlemleri sürdürüyoruz. Bunun dışında 5199 sayılı kanun dışında yapabileceğimiz bir şey yok.”



Düzce’de 7-8 bin civarında sokak köpeği var


Net olmamakla birlikte Düzce’de 7-8 bin civarında sokak köpeği olduğu bilgisini paylaşan Düzce Belediyesi Veteriner Hekimi Ayşegül Aydın, barınakta yapılan küpeleme işlemini anlattı.
Aydın, “Bizim vatandaşa hep söylediğimiz daha önce de vurguladığımız bir husus var. Bir mahallede  ya da bir sokakta diyelim 2 tane köpek var. Bu köpekler küpeli de olabilir. Küpeli dediğimiz; kısırlaştırıp, bakımlarını yapıp kuduz aşısını, parazit aşısını, tedavisini yapıp sokağa bıraktığımız köpekler… Küpeli köpek onu anlatıyor bize. Köpeğin sadece varlığından şikayet edip onu oradan aldırmaya çalışmak hatalı bir davranış oluyor. Neden? Çünkü köpekler bölgeci hayvanlar ve orada bir besin kaynağı varsa muhakkak orayı mesken tutarlar. Şimdi biz o iyi huylu bir köpeği oradan aldık hemen oraya başka bir köpek gelir. Onun yerine bu köpek daha agresif olabilir, daha saldırgan olabilir. Civarda başka köpek tutmak istemez daha çok havlıyor olabilir. Yani dolayısıyla “Köpeğin varlığından rahatsızız” şeklinde gelen ihbar çok doğru olmuyor. Değerlendirme açısından agresif veya küpeli değilse biz onu muhakkak alırız ama kısırlaştırıp küpesini takıp tekrar yine aynı yere bırakmalıyız ki diğer daha saldırgan köpekler orayı sahiplenmesin çünkü muhakkak köpeklerde içgüdüsel olarak bulunduğu yeri sahiplenme duygusu var.”

Saldırgan köpeklerle karşılaşıldığında ne yapılmalı?

Saldırgan tavırlar sergileyen köpeklere karşı izlenmesi gereken yolları da anlatan Aydın, şu uyarılarda bulundu:

“Saldırgan köpeklerle karşılaşan vatandaşlarımız kendileri bir şey yapmaya kalkmadan direkt 153 veya barınağın 514 36 70 nolu numarasını arayıp bize ihbarda bulunmalı. Biz köpeği alırız ve bir tedaviye ihtiyaç var mı, durumu nasıl, besi durumu nasıl bunların hepsine bakılır. Ameliyat edilmeye uygunsa hızlı bir şekilde ameliyat yapılır. Ameliyat dediğimiz kısırlaştırma… Bu işlemin sonunda zaten agresif davranışlar çok büyük ölçüde azalıyor. Hormonel sebeplerden doğurma riski de olmadığı için çok daha rahat bir şekilde bakım sağlanabiliyor. Tekrar altını çizmek istiyorum, sokaklarda saldırgan köpekler hiçbir müdahale edilmeden bize ihbar edilmeli.”



“İyileştirilme süreci en fazla 15-20 gün sürüyor”


Düzce Belediyesi eski Veteriner İşleri Müdürü Vahap Demirel de Düzce Belediyesi Hayvan Barınağı’nda sokak köpeklerinin tedavi edilip tekrar doğa bırakıldığını vurguladı.
Demirel, “5199 sayılı kanuna göre köpeklerin tedavileri ve kısırlaştırması yapılıyor. İyileştirilme süreci en fazla 15-20 gün sürüyor. O yüzden 300 köpek tutmakla 5-8 köpek tutmak arasında fark yok. O köpekler mutlaka doğaya tekrar salınır. Barınağımızdaki köpek sayısı 100 ila 350 arasında değişiyor Bizim kapasitemiz 350 ama 350’yi hiç bulmuyor çünkü iyileştirip kısırlaştırıp sokağa salıyoruz ya da işte alınan yerlere salınıyorlar.“

“İlçelerimizde maalesef henüz bir çalışma yok”

Kontrolsüz üreme nedeniyle köpeklerin sayısının giderek artmasına ilişkin ise Düzce Belediyesi Veteriner Hekimi Ayşegül Aydın, şunları söyledi:

“Kontrolsüz üreme yani küpesiz gördüğünüz her hayvan bizim için potansiyel bir risk. Yani kısırlaştırmazsak önümüzdeki sene o gördüğünüz bir tane hayvan 25 tane hayvan olarak dönecek. Bizde şöyle bir durum var; ilçelerimizde maalesef henüz bir çalışma yok. Düzce’de merkezde ve Akçakoca ilçemizde bu çalışma yapılıyor. Yani 5199 kapsamında belediyeler kendi mücavir alanı olmayan yerde çalışma yapamıyor. Dolayısıyla Çilimli’deki bir köpeği biz gidip toplayamayız.”



“Pet shoplardan değil bakım evimizden sahiplenin”


Düzce Belediyesi Veteriner Hekimi Ayşegül Aydın, özellikle yaz aylarında ebeveynlerin çocuklarına köpek aldığını da dikkat çekerek, “İnsanlar çocuklarına köpek almaya heves ediyor. Bu noktada pet shoplardan değil bakım evimizden gelip sevgiye, ilgiye, ömürlük bir yuvaya ihtiyacı olan yavru köpeklerden sahiplenirlerse çok daha memnun oluruz.” dedi.

“Bir bölge hastanesi gibi hizmet verecek”

Son olarak Akçakoca’nın Subaşı Köyü sınırları içerisinde bulunan Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında bilgiler veren Düzce Belediyesi eski Veteriner İşleri Müdürü Vahap Demirel, şöyle konuştu:

“Yeni yapılan tesis bütün ile hitap ediyor, bütün ilçeler oraya götürülecek. 20 dönüm alana bir bölge hastanesi boyutlarında yapılmış bir tam teşekküllü bir merkez. Yakın tarihte devir işlemleri yapıldı. Düzce ilindeki tüm hayvanların bakımlarını tedavilerini ve kısırlaştırmalarını yapıldığı yapılacağı bir merkez olacak. Çok da faydalı olacağına inanıyorum. Çalışmalar çok hızlı bir şekilde ilerleyecek. Sokaklardaki hayvanların belki de bir çoğunu kısırlaştırmış olacağız, popülasyonun önüne geçeceğiz. Asıl sorun sokak hayvanlarını seven insanlar olduğu kadar bunları sevmeyen, çok korkan hatta nefret eden geniş bir kesim de var. Bunun için saldırganlık gösteren köpekleri orada tutabilmek için bir alan yapılması gerekiyor. Bunun da biz projesini hazırladık. Bu iki proje yapıldıktan sonra sokaktaki hayvan sayısında ciddi bir azalma olacak.”

Haber: H. DURNA