Fındık sezonunun yaklaşması ile birlikte devletin açıklayacağı fındığın kilogram fiyatının ne kadar olacağı merak konusu oldu. Fındıktaki beklentilerini Öncü Haber mikrofonlarına açıklayan çoğu üretici Düzceli vatandaşlar, artan maliyetlerle birlikte fındık fiyatlarında da artış beklediklerini söyledi.

 

Fındık taban fiyatının bu sezon 25 – 30 TL arasında olması gerektiğini dile getiren vatandaşlar, “Maliyetler yüksek. Bu fiyatların altı bizi kurtarmaz.” dedi.

Düşük açıklanırsa, maliyetlerimizi kurtarmaz…

Gübre ve işçi ücretlerinin çok yüksek olduğunu belirten bir vatandaş, “Gübre paraları ve işçi yevmiyeleri çok yüksek. Bunun dışında ot temizliği gibi yevmiye ücretleri var. Yani fındık sezonu gelmeden zaten üreticilerin cebinden binlerce lira çıkıyor. Maliyetlerimiz yüksek. Bu neden bu yıl fındıkta kilogram fiyat 25 TL olması lazım. Aksi taktirde maliyetleri kurtarmayacaktır.” dedi.

Yüksek açıklanırsa Düzce ekonomisine büyük katkı sağlar!

Bu yıl Düzce Ovası’nda fındık rekoltesinin az olduğunu kaydeden bir başka vatandaş da, “Bu yıl bazı bölgelerde fındık yok. Bu nedenle fındık fiyatları yüksek açıklanmalı. Yüksek açıklanırsa, Düzce ekonomisine de büyük katkı sağlar diye düşünüyorum. Bana göre fındık fiyatları 30 TL olmalı.” diye konuştu.

“Salgın nedeniyle çiftçi mağdur oldu. Bu yüzden 30 TL olmalı”

Koronavirüs salgını nedeniyle, esnaflar kadar çiftçilerin de mağdur olduğunu ifade eden bir başka vatandaş ise, “Bu yıl fındıkta beklentimiz büyük. Benim fındık bahçem yok, ama çevremdeki birçok arkadaşımız var. Virüs salgını nedeniyle birçoğu mağdur oldu. Fındık bahçelerine bakım yapamadılar. Zaten bu yıl fındığın az olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle bana göre fındık fiyatları 30 TL’nin altında açıklanmamalı.” şeklinde konuştu.

“Fındık üreticileri mağdur edilmemeli”

Gübre ve işçi fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çeken bir başka vatandaş, “Gübre fiyatları Dolar üzerinden satılıyor. İşçi fiyatları geçen yıl 120 – 130 TL idi. Bu yıl daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle fındık fiyatları yüksek açıklanmalı. Fındık üreticileri kesinlikle mağdur edilmemeli.” ifadelerini kullandı.

“Fındık fiyatları devlet tarafından açıklanmalı…”

Fındık üreticilerinin, tüccarların eline bırakılmamasını söyleyen bir başka vatandaş ise, “Fındık fiyatları devlet tarafından açıklanmalı. Üreticiler tüccarların eline bırakılmamalı. Fiyatlar yüksek açıklanırsa hem üreticinin, hem de vatandaşların yüzü güler. Bu nedenle fındıkta fiyatlarındaki benim beklentim 25-26 TL arası. Böyle olursa Düzce ekonomisi için de iyi olur.” ifadelerine yer verdi.