SS. Düzce Kamyon ve Tır Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin yıllardır lojistik hizmeti verdiği 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Dekoral Aliminyum Fabrikası’ndan 1.5 yıldır ödeme alamaması, mağduriyete yol açtı. Özellikle fabrikada konkordato ilan edilmesi sonrası ödeme musluğunun iyice kısılması yüzünden hem kooperatif ortakları hem de şoförler için sıkıntılı günler başladı. Son olarak 23 yıldır kooperatifin başkanlığını yapan Orhan Yılmaz, dün soluğu toplam 1 Milyon 243 Bin TL borcu olan fabrikada alarak, yönetimle masaya oturdu. Sancılı süreç de sosyal medyada yapılan paylaşımlarla kamuoyuna yansımış oldu. Bunun üzerine yaşanan sıkıntının detaylarını Öncü Haber olarak Kooperatif Başkanı Orhan Yılmaz’dan öğrendik.

Yetkililer ile görüşmek için 148 ortağıyla beraber fabrika önüne gittiğini belirten SS. Düzce Kamyon ve Tır Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Orhan Yılmaz, görüşme sonucunda 1 Milyon 243 Bin TL olan alacaklarından 90 bin TL’sinin ödendiğini ve borcun 1 Milyon 153 Bin TL’ye düştüğünü söyledi.

148 ortak, 300 çalışan



Öncü Haber Merkezi’ne özel açıklamalarda bulunan Kooperatif Başkanı Orhan Yılmaz, şu ifadelerde bulundu:

“148 ortaklı 300 arkadaşımız 300 tane aracımız kamyon ve tır olmak suretiyle birlikte taşıma yapıyoruz. Düzce’nin tüm işverenlerine bu memlekette iş yapan insanlarına bu hizmeti yani taşıma işini yapmak çünkü sonuç itibarıyla fabrikada üretebilirsiniz istediğiniz kadar yığınlar yapabilirsiniz ama bu yerine ulaşmadığı zaman burada bir sıkıntı vardır bu taşımayı biz gerçekleştiriyoruz ve onlar da fabrikaların ödemelerini yapmaktalar.”

“’Sen dur sen haksızsın bekleyeceksin paranı’ demek çok doğru bir davranış değil”

Önceki gün Dekoral Aliminyum Fabrikası önünde yetkilileri açıklama yapması için beklediklerini belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

“Fiziki bir tepkimiz yok, fiili tepkimiz nedir; ‘neden ödemiyorsun?’ Bizler şöyle taşıma yaparız; üyelerimiz işe gider biz faturasını keseriz akabinde üyelerimize aldığımızı da dağıtırız. Dediler ki konkordato ilan edildi nedir bu ben doğal olarak bilmiyorum. Burada 1 Milyon 100 Bin TL çek karşılığında taşıma yapmışız. Çekler ödenmiyor, peki ne yapalım şimdi şöyle konkordato ilanında ben bilmediğim bir şeyle karşılaştım alacaklı olana, “Sen dur sen haksızsın bekleyeceksin paranı” demek çok doğru bir davranış değil. Alacaklı olana da yani borçlu olana da ben seni korumam altına aldım sen gayet rahatsın, git yazlığına, git gezmeye… Düzde Kamyon ve Tır Kooperatifine olan 1 buçuk milyon borcunu ödeme nasılsa 2 yıl dursun o. Nasıl dursun ben kazanmadığım bu almadığım paranın vergisini ödüyorum, KDV’sini ödüyorum, benzinciye mazotçuya akaryakıt bedelini ödüyorum ve bekliyorum yani böyle bir durum söz konusu fiziki tepki yapmıyoruz. Bak ne diyoruz bu konkordatonun sorgulanması lazım, bu konkordato doğru değil, yanlışlık yapıyorlar yani siz alacaklı olan suçlu mudur?”



“Bu konkordatonun sorgulanması lazım”

Konkordatonun başlı başına tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, alacaklının haklarının da düşünülmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bir milletvekilimiz şunu söyledi. Kendisine buradan da teşekkür ediyorum.  Meclis kürsüsünde konuşma yaptı ve “Konkordato tehlikeli bir şey” dedi. Domino etkisi yapıyor. Alacaklı yerinde duracak, borçlu ödemeyecek. Peki bu domino etkisinde ben ne yapacağım? Bu 1,5 milyon TL hak edişim olan parayı nereden çıkaracağım? Bunun sıkıntısını yapıyoruz. Sağ olun sizlerde geldiniz çok teşekkür ediyorum duyarlılığınızdan dolayı. Ben şuna inanıyorum… Yerel basın olarak sizin duyurduğunuz bu şeyin arkasından tahmin ediyorum, benim devletimin yetkilileri, hükumetimizin yetkilileri evet bu sorgulanması lazım burada bir yanlışlık vardır diyerek bu sorgulanacak ve bununla beraber bunu istismar eden bu borcu ödemeyen kişiler hakkında tekrar bir daha işlem yapacaklardır diye düşünüyorum. Bir daha bir parantez açıp belirteyim; madem konkordato ilan ediyor bu, mahkemeler hakimler karar veriyor buna, Türkiye Cumhuriyeti’nin hakimleri karar veriyor. Evet diyor bunun alacakları borçları ve mal varlığı bunu karşılamaya yeter diyorsa bize olan borçlarını ödeyecek bir banka da gösterin. Örneğin deyin ki, arkadaş ben bu paraları ödüyorum, mahkememiz bu kararı verdi. Ben borçlarınızı ödüyorum çünkü ben bunları 1 ay bekleteniz velev ki 2 ay bekletiniz ama daha sonra bu insanlar rahatsız olur. Bu insanlar vergi dairesine borcunu ödeyemez, kredi taksitlerini ödeyemez, kartlarını ödeyemez, araçlarını yola koyamaz. Ben veyahut başka hizmet sektörü, hangi kişiler varsa. Ama bu konkordatonun sorgulanması lazım. Bu konkordatonun, mahkemelerin tekrar ele alınması lazım. Böyle bir şeyi ben asla kabul etmiyorum. Bu doğru bir davranış değil.”

“Vergi dairesinde bu kazanmadığımız paranın kazanç vergisini ödedik”

Yılmaz 1,5 senedir alacaklı olduğu Dekoral Aliminyum Fabrikası’ndan ne zaman ödeme yapılacağına dair net bir bilgi alamadıklarını ve bu alamadıkları para için vergi ödediklerini söyleyerek şöyle devam etti:

“Bizi kimse bilgilendirmiyor ödemenin ne zaman yapılacağına dair. Sadece kayyumla görüştük o da kısa zaman sonra ödenecek diyor. Gidiyoruz diyoruz ki arkadaş neden ödemiyorsun? Ben işte şunları şunları yapacağım o zaman ödeyeyim. Yahu nereye kadar? 1 senedir kayyumla beraber devam eden süreç var hatta yeniden gün aldılar hala devam ediyor ve belirsiz. Yemin ederim belirsiz.  Bizim kooperatifimizin avukatı sayın Recep Albayrak gereken bütün ne varsa icra dairesine verdi. Ama bekliyoruz yani sadece elimiz kolumuz bağlı. Bu sadece benimle alakalı bir durum değil. Bu memleketin ileri gelenleri Düzce’nin ileri gelenleri buna duyarlılık gösterip onun çağırılıp tarafımıza, ya arkadaş bu hizmet sektörü, bu size mal satmadı. Yani bir mal satarsanız rafta bekleyeceğine dekoralde beklesin demiş olur. Ama biz hizmet yaptık gece gündüz çalıştık ve bu hizmetin karşılığında bir yerlere borçlandık. Bir kısmı yakıt olarak gitti, bir kısmı beden gücü olarak gitti, diğer yandan araçlarımız eskidi ve biz parayı daha alamadık. Ve ilginçtir biz vergi dairesinde bu kazanmadığımız paranın kazanç vergisini ödedik. Ne kadar zor bir durum.”

“Biz zora düşüyoruz”



Verdikleri hizmet karşısında alacaklarını tahsil edemeyenlerin yanında devletin ve kurumlarının olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Allah kimsenin tekerini ters döndürmesin. Tabii ki hayatını hovardaca yaşayan insanlara asla müsamaha edilmemeli. Ama bir ticaret yapıp da zor duruma düşmüş olanlara da bir kolaylık yapılması hatta örneğin KOSGEB’in, örneğin devletin bankalarının, ya arkadaş gel seni kurtarabilecek bir formülümüzün olması lazım denmesi lazım. Bakın biz zora düşüyoruz. Allah razı olsun. Belli bankalarla beraber bu açığımızı bu sıkıntımızı bir şekilde paylaşıyoruz. Ancak isterdim ki, devletimiz bu konuda zora düşmüş fabrikaların zora düşürdüğü insanları bir yara bir merhem olalım demesini bekliyorum.”

 “1 Milyon 243 Milyar TL’nin 90 Bin TL’sini aldık”



Önceki gün fabrikanın bir yetkilisiyle görüşerek ödemenin 90 Bin TL’sini tahsil edebildiklerini belirten Yılmaz şu ifadelerde bulundu:

“Şu ana kadar biz sabırla bekledik. Ta ki düne kadar. Biz ciddiye alınmıyoruz biz sürekli öteleniyoruz diyerek alacaklı olduğumuz fabrikanın önüne tesadüfen gitmemizle başladı. Bugüne kadar ilgili kurumların bir kısmıyla görüştük. Çözebiliriz, çözülebilir düşüncesiyle geldik. Sabırda bir mücadele şeklidir. Aman dedik devletimizin zor durumları var, seçimler var şu aşamada biz de sıkıntı olmayalım dedik. Bugüne kadar beklemiştik. Dün dedik ki gidelim şu adama bir söyleyelim nedir ne değildir diye. Ancak gördüğümüz tablo pek ciddiye alınmadığımız. Orada bir yetkiliyle görüşme fırsatımız oldu. Hatta bu alacağımız karşılığında 90 Bin TL civarında bir ödeme yapıldı. Denizin ortasında boğulmuş bir şeye sanki bir can simidi gibi oldu ancak o da siz basının sayesinde gerçekleşti. Dekoral Aliminyum fabrikasından 1 Milyon 243 Bin TL’ydi 90 Bin TL’si düşmüş oldu. Geri kalan paranın ise ne zaman ödeneceğini bilmiyoruz. Sadece İstanbul’da bir yerimiz var biz burası bir an önce satıp size paranızı vereceğiz denilmişti tabii bunlar havada kaldığı için ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyoruz.” 

D
üzce Kamyon ve Tır Kooperatifi’nin başkanlığını yapan Orhan Yılmaz son olarak, “Arkadaşlarım adına ilginize teşekkür ederim. Kamyoncu arkadaşlarım gerçekten gece gündüz yollarda gözlerinin nurunu dökerek kazandığı paranın da bir şekilde bir an önce elimize geçmesi en büyük dileğimiz.” ifadelerinde bulundu.
HABER: H.DURNA
GÖRÜNTÜ: C.A.KUŞ