Av sezonunun açılmasının üzerinden 22 gün geçti ama avcıların yüzü bir türlü gülmedi.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan fırtına ve kayıkçıların ağlarını denize atamamasından dolayı hamsideki düşüş sona erdi.

Hafta içi 10-15 TL arasında seyreden hamsi hafta sonu ise tezgahlarda 20 TL’den yerini aldı. Palamutun olmamasının sebebini ise Ercan Şevki, Marmara’da ki toriklerin yumurtlama evresinde yüksek oranda avlanmasına bağladı.



“Balıkçı kellesini koltuğuna almış Fırtına’da balık tutmuş


Geçen hafta balıkta bir düşüşün yaşandığını söyleyen Esnaf Ercan Şevki şu ifadeleri kullandı:

“Geçen hafta bir düşüş yaşandı denizlerde. Bir fırtına esti onun sebebiyle balık tutma azaldı. Sonrasında suni bir yükselme oldu. Dün ile bugün balık fiyatlarını hamsiden baz alırsak 20 TL ama diğer balıklarda fiyat yükselişi olmadı. Kültür balıkları ve ithal balıklar aynı fiyatta kaldı. Hamsi 10-15 TL’ ye geriledi ama sonra yükseldi. Sebebi az tutulması. Her tekne balık tutamaz o zamanda insanlar balıklarını açık arttırmaya çıkıyor. İstanbul’da Ankara’da balık günlük kaç lira ise buradakilerde o fiyatlarda verir aşağısına vermez. Balıkçı kellesini koltuğuna almış Fırtına’da balık tutmuş. İster istemez değerlendiriyor. “



“Palamutta şu ana kadar hiç ışık yok”


Bu sene palamutta bolluk yaşanmayacağını belirten Ercan Şevki yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Palamutta şu ana kadar hiç ışık yok. Ulusal kanallarda görüyoruz 350 gram balığa 50 lira diyorlar. Tavuktan örnek vermek gerekirse bir senesinde tavuk 15 yumurta koyarsın 15 civciv çıkar, bu sene bir tavuk yatırırsın 2 civciv verir onun gibi yani. Bu sene palamut olmaz.”



“Torikleri avladılar”


Palamuttun olmama sebebini ise toriklerin avlanmasına bağlayan Ercan Şevki şunları söyledi:

“İstanbul’dan Karadeniz’e torik girişi olduğu zaman bu torikleri yakalattırmamak lazım. 15 bin 20 bin kasa torikler yakalanırken İstanbul’da su ürünleri görevini yapmadı. Türkiye’de 2-3 kişi parayı kazandı 80 milyon insan bu balığın gözüne bakıyor ve yok. Torik palamutun büyüğüdür. Bu işin yetkili makamlarca güzelce ele alınması gerek. Ankara’dan geçen hafta Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan su ürünlerinin ekipleri geldi. Su ürüncülüğü oynuyorlar burada. Bu işi karada yapma git kayıkları denetle. Şöyle düşünün ormandan gelmiş bir odun sobanın içinde yanıyor ona tutanak tutsan ne olur tutmasan ne olur. Önemli olan ormandaki ağacı kestirmeyeceksin.”



“Havalar düzelirse fiyatlar düşer”


Havalar düzelirse fiyatlarda düşüş yaşanır diyen esnaf Ercan Şevki son olarak şu ifadelerde bulundu:

“Hafta içi bir düşüş oldu yeni hamsiler geldi. 15 liraya sattık talepte vardı. Ama hafta sonu fırtına oldu fiyatlar yükseldi ama tekrardan havalar normale dönerse fiyatlarda düşüş yaşanır.”



Güncel balık fiyatları ise şu şekilde:

Hamsi 20 lira

Çupra 40 lira

Levrek 40 lira

İstavrit 15 lira

Mezgit 17 lira

Barbun 30 lira

Tatlı su balığı Sazan 15 lira

İthal palamut 8,5 lira

Karadeniz Somonu 35 lira
 
 Haber: C.A. KUŞ