Düzce Kitap Fuarı’nda kitapların dışında eski Düzce fotoğrafları da görücüye çıktı. Kendi oluşturduğu eski Düzce resimleri arşivini ziyaretçilerin beğenisine açan emekli tarihçi İrfan Hatip hem sergideki fotoğraflar hakkında bilgi verdi hem de adına ot festivali düzenlenen Tike Bereket Tanrıçası heykelinin hikayesini anlattı.



Fotoğraf arşivini oluştururken hem Düzce hem de Bolu kaynaklarına başvurduğunu söyleyen Hatip,  Tike heykelinin 1930 yılında Konuralp’in güneyinde çıkarıldığını belirterek şunları aktardı;

‘Defineciler bu heykeli Akçakoca’da Rus tacirlerine satmaya çalışıyorlar.  Heykelin başını, kolunu ve bereketin sembolü bebek ile meyve sepetini de kırıyorlar. Sonra jandarma tarafından yakalanıyorlar. Bolu muallimleri o dönemde 1931 yılında gezi yapıyorlar ve Konuralp’teki tike heykelini kafası ve kolu olmadan ziyaret ediyorlar. Sonra emniyet güçleri yakalıyor ve heykeli birleştiriyor. ‘  

Düzce’de o dönemde müze olmadığı için kıymetli olan heykelin İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürüldüğünü aktaran Hatip, Öncü Televizyon aracılığıyla yetkililere seslenerek Tike heykelinin ait olduğu yere Düzce’ye getirilmesini isteyerek konuşmasını sürdürdü.



O dönemde çıkan eserlerin büyük bir çoğunluğunun İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bir kısmının da Bolu Müzesi’nde olduğunu ve eserlerin çok az bir kısmının Konuralp Müzesi’nde bulunduğunu belirterek hem bürokratlara hem de stk temsilcilerine eserlerin Düzce’ye geri getirilmesi için çağrıda bulundu. 



Haber: S. AYAN