Kurbanlık satışı yapılan Yenitaşköprü Köyü girişindeki hayvan pazarında bayrama 1 gün kala hareketlilik tavan yaptı. Kurbanlık hayvan almak için arefe gününü bekleyen yüzlerce vatandaş sabahın erken saatlerinde pazarın yolunu tuttu.



Kurbanlık satıcılarının günlerdir büyük ve küçükbaş hayvanlarını görücüye çıkardığı pazarda, besiciler ile kurbanlık almak isteyen vatandaşlar arasındaki pazarlıklar kıran kırana geçiyor. Anlaşmazlık halinde ise bazen ara bulucular araya girerek orta yolun bulunmasını sağlıyor. Kalabalığa karşılık arzu ettikleri kadar satış yapamamaktan dert yanan satıcılar bakanın çok ancak alanın az olması yüzünden satış durgunluğu yaşandığını ifade etti.



“Yem 90 TL, hayvan hissesini 1850 TL’ye satamıyoruz”

Satışların beklentinin altında kaldığını söyleyen bir hayvan satıcısı şu ifadeleri kullandı:

“Satışlar bizim beklentimizin altında şuan da en azından malımızın değerinde gitmediğini düşünüyoruz. Üreticinin hakkı bu olmamalıydı. Geçen sene satışlar biraz daha düzgün ve iyiydi yem fiyatlarının yükselmesiyle birlikte geçen sene bin 850 TL olan hisse fiyatı yem 60-65 lirayken, bu sene yem 90 lira ve hayvanımızı bin 850 TL’ye satamıyoruz. Danamızın değeri 10 bin liranın üstünde olması gerekirken 8 bin 500 liranın üstünde satamıyoruz maalesef. Üreticinin birçoğu memnun değildir pazarda ve tatminde değiliz açıkçası. Ben bayram olarak düşünmüyorum büyükbaş satışını. Üreticinin memnun kalması gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda kasaplık yapıyorum ne üretici, ne de tüketici memnun.”



“Satışlar durgun”


Üç dört senedir fiyatlar aynı satışlara talep yok diyen Harun Aksu şunları söyledi:

“Üç dört senedir fiyatlar aynı satışlara talep yok besici bana göre şuan zararda. Zararımızın düşmesi için yem fiyatlarının ve üreticinin ihtiyaçlarının düşmesi gerek o zaman üretici kâr edebilir. 15-20 adet büyük baş hayvanla geldik pazara. Satışlarımız oldu ama fiyatlar istediğimiz gibi değil maalesef 10 adet büyük baş sattık. 10 adet kaldı ama satışlardan memnun değiliz.”

Tüketicinin senede bir kez hayvan aldığını ve pahalı bulduğunu söyleyen Zekai Gün şunları dedi:

“30 büyükbaşla geldim bir adet kaldı şuan da satışlardan memnunuz bu sene bizim için güzel geçti. Hayvanların birçoğu satıldı pazarda hayvan kalma. 150-200 adet hayvan kalmıştır onlar da satılır. Yem fiyatları çok pahalı o yüzden hayvanımız kurtarmıyor. Yeme para vermemek istiyorsan hayvanı serbest yeme çekmek gerek ya da hayvandan kısmak gerek. Tüketici senede bir sefer alıyor ama oda pahalı geliyor. Hayvan pazarı karmaşıktır hali budur inşallah gelen hayvan almadan gitmez. Bu sene bizim için satışlar iyi geçti inşallah tüketici içinde iyi geçer ve güzel bir bayram olur inşallah.”



“Satışlar dibe vurdu”


Hayvan satıcısının yanı sıra bıçak, ip gibi kesimde kullanılan malzemelerin de satışında durgunluk olduğunu söyleyen Mustafa Şen şu ifadeleri kullandı:

“Bıçak satışları dibe vurdu. İşimiz bu sene çok bozuk. Vatandaşta paramı yok ne yok belli değil. Tatsız bir kurban geçiriyoruz. Satışlar durdu görüyorsunuz bıçaklarımız hep elimizde kaldı. İyi bir bıçak almak istiyorsanız 40-50 lira arası olan bıçaklardan almalısınız 10-20 liralık bıçaklar kesmez. Geçtiğimiz bayram çok daha güzeldi bu bayram biraz daha durgun.”



Kurban keseceklere konaklama hizmeti veren İsmail Şahin şunları söyledi:

“Benim kendi ahırım ve tesisim var 15-20 hisse kesimi kendim sağlıyorum kurban keseceklere konaklama sağlıyorum. Pazarda 12 bin 500 liralık bir büyükbaşı 9 bin lira civarında sattım yem de çok pahalı desteklemeler düzgün yapılmıyor üreticiler mağdur oluyor.”
 
Haber: C.A. KUŞ
Görüntü: T. BEKTAŞ