İlimizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan ‘fındık’ hasadı için geri sayım sürerken, bahçelerde de hummalı bir çalışma sürüyor. Geçen yıla oranla daha yüksek bir verim beklentisi içinde olan üreticinin fiyat beklentisi de 15-16 lira civarında seyrediyor.



ÜRETİCİLERİ İŞ BAŞINDA YAKALADIK

Bahçelerindeki yabani otları temizleyen ve ancak bu sayede verim alınabileceğini belirten üreticiler, hem yaptıkları hummalı çalışma hem de fiyat beklentileri konusunda Öncü Haber mikrofonuna konuştular. Bu yıl 15 ton hasat elde etmeyi umduklarını söyleyen Üretici Üstün Can Azar, şunları söyledi;

“Pis dikenli otları temizliyoruz. Kısacası temizlik yapıyoruz. Yabani otları biçiyoruz. Biz işçi ile toplamıyoruz kendimiz topluyoruz. Kaynaşlı’a merkezde oturuyoruz. Çalışmaya geliyorum kendi bahçeme. Randuman çok iyi bu sene. Bir felaket olmazsa 15 ton bekliyoruz. Fiyat olarak da en az 15 lira olmasını istiyoruz.”



‘VERİM YÜKSEK İNŞALLAH FİYAT DA İYİ OLUR’

Bir diğer fındık üreticisi Cemal Dik, bu yıl verimin çok iyi olduğunu ve fiyat da yüksek olursa umutlarının boşa çıkmayacağını ifade etti. Dik, 15-16 lira fiyat beklediklerini kaydederek şöyle konuştu; “Fındık sezonuna girdik, temizliği yaptık. Fındığın durumu çok iyi. Ama fiyat olarak ne olur bilmiyoruz. İnşallah fiyatı da iyi olur. Biz temizliğimizi yaptık, hazırladık. Devleti bekliyoruz. Devlet artık ne verirse ona razı geleceğiz.’

Bu dönemde bahçelerde yapılacak temizliğin verim açısından önemine vurgu yapan Dik, ‘Bu temizliği herkes yapsın. Bu temizlik yapılmazsa fındık alamazsınız, verim göremezsiniz. Bir daldan en az bir iki teneke çıkabilir. Verim çok iyi, çok güzel, fiyatı da güzel olursa vatandaş köşeyi dönecek bu sene. Biz daha önce bir kere daha temizledik bu ikinci sefer. Buraya salla dalları, dök fındığı, topla. Fındık altındaki temizlik çiftçiye kolaylık sağlar. Ayağına takılan ot, diken olmaz. Şimdi fiyat bekliyoruz. 15 - 16 lira civarında bir fiyat bekliyoruz.”





Haber: H. DURNA
Görüntü: T. AKARSU