Ekonomik durgunluğun hat safhaya ulaştığı şu günlerde vatandaş da satış yapamamaktan yakınan esnaf da dertli.
23 Haziran İstanbul seçimlerine kilitlenilen dönemde seçime bağlanan piyasalardaki durgunluk biteceği yerde büyüyerek devam ediyor.
Piyasalarda deyim yerindeyse yaprak kıpırdamıyor.
Oysa yaz sezonu açıldı.
Tatilcilerin etkisi, sünnet, düğün telaşı derken esnafın en çok iş yapmayı umduğu dönemde ne yazık ki beklenen yine olmadı.
Siftah yapamadan kepenk kapattığını söyleyen esnaf, piyasaya can katacak bir kredi teşviğinin önemli bir adım olacağını düşünüyor.
Yaşanan ekonomik darboğazda şüphesiz en çok ayakta kalma mücadelesini küçük esnaf veriyor.
Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in esnafları korumak adına bir açıklaması olmuş ve konfederasyon adına yeni inşa edilen site içlerine binaların giriş katlarında yer verilmek üzere bakkal, manav, berber gibi küçük esnafın alınmasını önermişti.
Bizler de Öncü Haber ekibi olarak sokağa çıktık ve esnafa hem mevcut durumu hem de ekonomik durgunluğun üstesinden gelinmesi için çözüm önerilerini sorduk. ‘Siz ekonomi bakanı olsaydınız ne gibi çözümler sunardınız?’ sorusunu yönelttiğimiz Düzceli esnaflar, can suyu kredisinin piyasaya hareket katacağını ve vergi affının küçük esnafı korumak adına önemli bir adım olabileceğini kaydettiler.   
  
17 yıldır ayakkabıcılık sektöründe faaliyet gösteren İşveren Selçuk Özçevik, mevcut durum ve çözüm önerileri için şunları söyledi;

“ Ekonomik kriz genel olarak etkiledi. %35-%40 gibi bir azalma var. Müşterilerin alım gücü biraz daha zayıfladı. Bu yüzden biraz sıkıntılı geçiyor. Genel durum sıkıntı inşaat sektöründen en ufak esnafa kadar sıkıtı içindeyiz. Ben ekonomiyi düzeltmek için ne gerekiyorsa onu yapardım. Esnafa vergi affı, can suyu kredisi verirdim. Küçük esnaftan kazanıyorlar zaten. Şuan çoğu esnaf vergisini bile ödemekte zorlanıyor. Sigorta primleri yüksek, kiralar yüksek geçim zor. Valla inşallah her şey güzel olur. Güzel olacağına inanıyoruz yine de sabırla bekliyoruz.”

 ‘PİYASADA GENEL BİR DURGUNLUK VAR’

Kuyumcu dükkanı ile kısa bir süre önce Düzcelilerin hizmetine giren Cahit Vuruş, düğün ve sünnet sezonu olması nedeniyle altın sektörünün çok etkilenmediğini ancak genel bir durgunluk yaşandığını belirterek şöyle konuştu;

“ Ekonomik kriz bizi herkeste olduğu gibi etkiledi. Düşüş sağladı. Ama genel olarak yine sezonu olduğu için pek fazla hissetmiyoruz. Genel olarak piyasada bir durgunluk var. Alım gücü çok yavaşladı. Buna nazaran indirimler yapıyoruz alımların artması için yüzükler de kolyeler de yani elimizden geldikçe aksesuarlarda indirim yapıyoruz. Geçen yıla oranla tabi ki azalma söz konusu %20 kadar bir azalış oldu. Ama bizim işlerin sezonu, düğün sezonu olduğu için insanlar yine de bazı şeylerinden kıssa da kuyumculuk sektöründe hareket oluyor. Piyasada genel olarak baya yavaşladı.”

‘ÜRETİM ODAKLI EKONOMİYE GEÇMELİYİZ’

İlimizde 13 yıldır sigortacılık yapan Barış Gümüş ise en çok inşaat sektörünün darbe aldığını söyledi. Gümüş, şunları kaydetti;

“ Ekonomik krizin sektörel anlamda daha çok etkilediği sektörler var. Özellikle inşaat sektörü çok ciddi anlamda daralma yaşıyor. Tabi bunun etkileri ister istemez bütün sektörlere yansıyor. Ama bizim çalışma şeklimiz olarak bu karamsarlığı üzerimizde hiç tutmadığımız için çok fazla etkisini görmedik. Bizim öncelikle üretim odaklı bir ekonomiye geçmemiz lazım yani şu son dönemlerde özellikle üstüne basılarak konuşulan konu bu. Son olarak eklemek istediğim güzel bir ülkemiz var. Genç nüfusumuz var. Herkes nerde durduğu önemli değil, ne iş yaptığı önemli değil herkes bu ülke için vatanı için elinden geleni göstermesi gerekiyor.”

‘DURGUNLUĞA KARŞI TEDBİRİMİZİ ALMIŞTIK’

20 yıldır mobilya sektöründe faaliyet gösteren Rıdvan Kılıç , yaz dönemlerinde yaşanan durgunluğu önceden tahmin ederek kendi çaplarında tedbir aldıklarını ifade etti. Kılıç şunları söyledi;

 “ Bunu ben yıl bazında değerlendirirsem bir olumsuzluk şahsım adına görmüyorum ama piyasa da genel bir inişli çıkışlı bir şey var. Haziran ayındayız yani tatil girdiği zaman Düzce’mize mahsus inişli bir durum olur. Onun da bir etkisi oluğunu düşünüyorum. Ekonominin gerçek manada olumsuz etkilediğini sezonun başladığında iş yapamadığım zaman değerlendirebilirim.”

Haber: E.ARSLAN
Görüntü: A.KAÇAN