Alınan bilgiye göre, bir ayakkabı markasının avukatı, Düzce kent merkezinde iş yeri olan esnaftan, markalarının taklidi olan ürünleri sattığı iddiasıyla şikayetçi oldu.

Esnaf hakkında başkasına ait marka hakkında iktibas veya iltibas suretiyle satış yapmak suçundan soruşturma başlatıldı.

Dosya, cumhuriyet savcısının önerisi ve tarafların kabul etmesi üzerine, Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu'na gönderildi.

2 şartla uzlaşma sağlandı
Uzlaştırmacı Ebru Büyük tarafından yapılan görüşmede, markanın avukatı M.A, esnafın bir daha kendi markalarını satmayacağını beyan etmesini ve taraflarına 5 bin lira vermesini istedi.

"Esnaf Sinai Mülkiyet Kanunu'nun 6769 sayılı 30/1" maddesine muhalefet ederek satışını yaptığı bu ünlü ayakkabı markasının adına ait hiçbir iş yapmayacağını aksi halde 10 bin avro markaya ödeyeceğine dair taahhütname imzalayarak karşı tarafa 5 bin lira ödeme yaptı.

"Dosya gönüllülük esası ile kapandı"
Uzlaştırmacı Ebru Büyük, yaptığı açıklamada, dosyanın gönüllülük esası ile kapandığını belirtti.

Tarafların anlaşmasıyla uzlaşmanın sağlandığını ifade eden Büyük, "Dosya kapsamında taraflarla görüşerek uzlaşmanın önemi kapsamında böyle bir uygulama için çalıştık. Taraflar da şartları kabul ederek uzlaştı. Bu sayede kişilerin mağduriyeti ortadan kalkarak hem esnaf, uzlaşamaması halinden daha ağır ceza ve tazminat ödemeden kurtuldu hem de mahkemelerin iş yükü azaltılmış oldu." dedi.

Büyük, uzlaştırmanın toplumsal barışa katkı sağladığını belirterek, günlük hayatta en çok karşılaşılan taklit ürün konusunda örnek bir uzlaştırma sağlamış olduklarını dile getirdi.  (AA)