Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Tebligat Kanunu’ hakkında PTT personeli ve muhtarlar bilgilendirildi. Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, Düzce İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Mesut Akelma ve Düzce İcra Müdürü Ayşe Gönen katılımcılara seslendi. Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, kategorilerine göre tebligatların nasıl yapılması gerektiğini anlattı.





“Tebligat direkt kapıcıya, hizmetçiye yapılmayacak”

İlk olarak tüzel kişilere tebliğ hakkında bilgiler veren Başsavcı Çelik şunları kaydetti:
“Tüzel kişilere tebliğ yetkili mümessillerine bunlar birden fazla ise yalnız birine yapılır. Tüzel kişiler adına kendilerine yapılacak kimseler hangi bir sebeple belirli iş saatlerinde iş yerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacakları durumda olmaları halinde tebliğ, orada hazır bulunan memur veya görevlilerinden birine yapılır. Örnek; herhangi bir şirkete tebligat için gittiniz. Şirketin müdürü yok, niye yok? Adam lavaboya gitmiştir veya 5 dakika sonra gelecektir. Bir başkasına tebligat yapamazsınız. Niye yok? Nereye gitti? Gidilen şirkette iş yerinde müdür yok ise ondan sonra gelen yetkililere yapılması gerekir. Direkt oradaki kapıcıya, hizmetçiye yapılmayacak. Bu şirkette mahkemelerle, tebligatla ilgili herhangi bir yetkili varım önce bunlara bakılması gerekmektedir. Hukuk işleri varsa siz gidip sıradan bir memura tebligat yapamazsınız. Sırasıyla hiçbir yetkili yoksa kapıcıya dahi tebligat yapabilirsiniz. Orada çalışan güvenlik yetkilisine de yapabilirsiniz ama en son yapılacak olan kişidir. Bunları araştırarak tebligat mazbatasına yazarak yapılmalıdır.”




Askeri personele yapılacak tebligatlar

Askeri personele yapılacak tebligatlar konusunda ise ve Düzce İcra Müdürü Ayşe Gönen, şu bilgileri verdi: 
“Astsubaylar hariç olmak üzere er ve erbaşlara yapılacak olan tebligatları kıta komutanı veya birlik amirleri gibi en yakın üste yapılır. Belirtilen askeri kişiler haricindeki askeri görevlilere birlik ve çalıştığı kıtalarda tebligat yapılması gerekirse tebliğin yapılmasını nöbetçi amiri veya subay temin eder. Bunlar tarafından muhatabın derhal bulundurulması sağlanır. Bulunamaması halinde tebliğ kendilerine yapılır. Sefer halinde tebligat askeri şahısların bağlı bulunduğu kuvvet komutanlıkları vasıtasıyla yapılır.”





“Tebliğ yapılacak olan şahsın nerede olduğu sorulmalıdır”

Aynı konutta oturan kişilere yapılacak tebligatlara yönelik bilgilendirme yapan Düzce İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Mesut Akelma, “Kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya çalışanlarından birine yapılır.” dedi.
Hakim Mesut Akelma açıklamasına şöyle devam etti: “Bir postacının hangi örnekler üzerinden tebligat yapması gerektiğinde düzenlenen madde şöyledir: “Karısı Esma Aydın’ a tebliğ edilmiştir. Bu yanlış, şu şekilde olması gerekmektedir. Daimi konutta oturduğu eşi Esma Aydın’a tebliğ edilmiştir.” şeklinde olması gerekir. Öncelikle tebliğ yapılacak olan şahsın nerede olduğu sorulmalıdır. Ondan sonra en yakın olanına yapılmalı tebliğ yapılacak olan şahsın olmamasının sebebi gibi yazılması gerekmektedir.”