Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, Düzce basını ile kahvaltıda buluştu. Başsavcılık toplantı salonunda yerel ve ulusal basın temsilcileri ile bir araya gelen Başsavcı Çelik, suç nedeniyle hakkında dava açılacak olan kişiye son bir şans anlamına gelen ‘uzlaştırma’ uygulaması hakkında detaylı bilgiler verdi.

“Toplumsal barışı böyle sağlayacağız”

Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan sohbet sırasında uzlaştırma ile toplumsal barışı sağlama hedefiyle çalıştıklarını belirten Çelik, “2018 yılında ülke genelinde 220 bin basit suçları içeren dosya uzlaştırma ile adliyeye gelmeden halledildi. Uzlaşmayan çok önem veriyoruz. Bu rakamları daha yukarı çıkaracağız. Hedefimiz uzlaştırılan dosya sayısını yüzde 50-60’lardan yüzde 80’lere çıkarmak. Uzlaşmada mağdurun da hakkını veriyoruz. Toplumsal barışı böyle sağlayacağız. Herkes kazanmış oluyor. Hakimler ve personel bazında da yük azalıyor. 500 bin dosya 1 milyon insan demektir. Bunu hedefliyoruz.” dedi.  



“Biriken soruşturma dosyalarını yeni gelen arkadaşlarla hızlı bir şekilde bitirme aşamasına geldik”

Sohbetin ardından basına kısa bir açıklamada da bulunan Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, şunları kaydetti:

“Basınla ilgili adliye ilişkileri, basın haber yapma özgürlüğü kapsamında gerçekleştirdiğimiz toplantı verimli geçti. Zaman zaman böyle bir araya gelmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Gündemimizde özellikle basın suçları basınla adliye ilişkileri soruşturmanın gizliliğini ihlal gibi konularda bilgi alışverişinde bulunduk. Özellikle ben Düzce’de Düzce Adliyesi ile ilgili basına bilgiler verdim.  Adliyemiz 20 savcı yaklaşık 30 hakim olmak üzere toplam 50 kişi ile hizmet vermektedir. Yoğun bir mesai geçirmekteyiz. Soruşturma dosyalarımız birikmişti onlara yeni gelen arkadaşlarla beraber hızlı bir şekilde bitirme aşamasına geldik. Özellikle benim üzerinde durmak istediğim konu uzlaşma konusuna özel değinmek istedim. Uzlaşma toplumsal barışı sağlamanın en güzel yoludur. 2005’teki kanun değişikliği ile yasamıza geldi. Ancak gereken önemi görmediği için son dönemde bakanlık nezdinde yapılan çalışmalar sonucu yasal değişiklikler çok işlevsel bir hale getirildi.”  

2018’de uzlaştırma bürosuna gelen dosya sayısı 1800

Uzlaşma kurumunun kapsamının genişletildiğine değinen Başsavcı Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzlaştırmacılar atandı. Eğitimleri verildi. Sonuç olarak çok güzel sonuçlar almaya başladık. 2018 yılı içerisinde yaklaşık uzlaştırma bürosuna gelen dosya sayımız 1800, 1010 tanesi uzlaşmayla sonuçlanmış, 818 tanesi de olumsuz sonuçlanmıştır. Onarıcı adalet sistemi artık dünyada çok yaygın uygulanan bir sistem, hukuk da arabuluculuk sistemi var. Cezada uzlaştırma var. Biz bunu değerli basın mensubu arkadaşlardan bize yardımcı olmasını da istiyoruz. Özellikle önemli sonuçlanan güzel edimi uzlaştırmaları haberini yapmanızı istiyoruz. Toplumsal bir farkındalık oluşturmak için. Bu rakamları daha da iyi bir seviyeye getireceğiz. Düzce de sorunlarımız var. En kısa zamanda aşacağız. Personel sayılarımız yeterli hale geldi. Hakim savcı sayımız yeterli hale geldi. Düzce Adliyesi olarak Düzce halkına en hızlı, adile ve şeffaf bir şekilde hizmeti götürmeye devam edeceğiz."

Haber: C. ÜSTÜNER