Kuzey Kafkasya’da, Rusya Federasyonuna bağlı olan, 7.792 kilometre kare genişliğindeki, 475 bin nüfuslu Adıgey Cumhuriyeti’nin Başkanı Murat Kumpil Düzce’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.
Gece saatlerinde şehre gelen Başkan Kumpil, saat 11.00’da Düzce Valiliği’ne gelerek, devletlerarası hukukta karşılığı olan Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı ile bir araya geldi.

“Birlik ve beraberliklerine de şahit oldum”

Ziyarette konuşan Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Çerkes Halkı hakkındaki düşüncelerini dile getirdi:

“Çerkes Halkı’mız 1860’lardan beri burada, huzur ve güven içerisinde yaşamlarını sürdürüyorlar. Gerek kendi içlerindeki birlik, beraberlik ve çalışması; gerekse diğer halkımızla yakınlığı ve ortak çalışması kayda değer. Ben buradaki birçok Çerkes arkadaşımla, Ürdün ve Katar’daki Çerkes Halkı’nın da bir kısmıyla bir araya gelerek onların birlik ve beraberliklerine de şahit oldum. Ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyoruz.”

“Şükranlarımı arz ederim”

Dağlı’nın Çerkes Halkı ile ilgili ifadeleri karşısında duyduğu memnuniyeti dile getiren, Başkan Murat Kumpil, şu şekilde konuştu:

“Konuşmanızda halkımla ilgili ifade buyurduğunuz sıcak sözleriniz için size şükranlarımı arz ederim. Her insan kendi yurttaşları ve halkıyla gurur duyar. Biz gerek Ankara’da, gerekse Düzce’de ne kadar kalbi duygularla ve sıcak bir şekilde karşılandığımıza şahitlik ettik. Heyetimde Adıgey Hükümeti’nden mensuplarda var. Meslektaşlarım ve iş dünyasının temsilcileri var. Üniversitemizin rektörleri mevcuttur. Biz dostluk ilişkilerine büyük önem veriyoruz.”



“Düzce’de yapılabileceğine inanmaktayız”


Bünyesinde bulundukları Rusya Federasyonu ve Türkiye’nin arasındaki ilişkilere de değinen Kumpil şunları söyledi:

“Kısa bir süre önce devlet başkanımız Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yılı Türkiye ve Rusya arasında kültür yılı ilan ettiler. Bu çerçevede bizi birçok etkinlik bekliyor. Bunların bir kısmının Düzce’de yapılabileceğine inanmaktayız. Üniversitelerimizin işbirliği tarihi mevcuttur.  Şehriniz ile cumhuriyetimiz arasında ortak yürütülecek çalışmaların başarılı olmasını diliyorum.”

Açıklamaların ardından Vali Dağlı, “Düzce Lezzetleri” isimli kitabı Başkan Kumpil’e hediye etti. Kumpil ise geleneklerine ait bir giysiyi Dağlı’ya takdim etti.


Buradaki ziyareti ardından Düzce Belediyesi’ne gelen Kumbil, heyetiyle birlikte Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’yü ziyaret etti.

“Projeyi devam ettirelim”

Ziyarette konuşan Başkan Dr. Faruk Özlü, Düzce'nin kardeş şehirler projesindeki başarısına dikkat çekti:

"Adıge Cumhuriyeti ile aramızda bir kardeş şehir projesi vardı. Bu projeyi eğer siz de uygun görürseniz, tamamlayabiliriz. Bu gibi projelerin gelecekte iş birliklerine yol açacağını düşünüyorum.”



“Bu yarım kalmış çalışmayı tamamlayalım”


Şehirlerarası iş birliğine önem verdiğini belirten Kumbil ise şunları kaydetti:

"Sayın Başkan, kardeş şehir projesi konusunda çok isabet buyurdunuz. Bu konuya Ankara'da da değerli parlamenterlerinizle yaptığımız toplantıda konuştuk. Bu işi gerçekten bitirmek gerekmektedir. Bu yarım kalmış çalışmayı tamamlayalım. Sizi her zaman Rusya Federasyonu olarak Adıge Cumhuriyeti’nde, başkentimizde misafir etmekten onur duyarız. Böylece sizi de resmi olarak sözlü bir şekilde davet etmiş olayım."

Ziyaret sonunda Başkan Dr. Faruk Özlü, Kumpil ve heyetine tekrar teşekkür ederek hediyeler verdi.

Haber: İ.İ.AYDOĞDU