Düzce Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele ve Araştırma Merkezi (DÜBAM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Düzce Kadın Girişimciler Kurulu ve Yeşilay Düzce Şubesi iş birliği ile “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” kapsamında “Sigara Bağımlılığı ile Mücadelede Bilmedikleriniz” başlıklı konferans düzenlendi. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı da katıldı.

80’li yıllarda misafirlere ikram edilirdi

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Düzce İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aslıhan Akbal Tüysüz, seksenli yıllarda misafirlere, sigaraların özenle seçilerek ikram edildiğini ve bunun bir prestij göstergesi olduğunu söyleyerek, bugün bunu böylesine kanıksamış bir topluma, sigaranın sağlığımıza verdiği zararların yanında, diğer bağımlılıkların ilk kapısını oluşturduğunu kabul ettirmenin zor olduğunu ifade etti.



Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra “Sigara içiyorum, Ama Sor Neden” başlıklı sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen DÜBAM Müdürü Öğr. Gör. Dilek Demirezen, günde bir paket sigara tüketen birinin kalbine 45 kg baskı yapmış hissine kapıldığını söyleyerek, sigara tüketiminde; içmezsem sinirli olurum, içmezsem büyük tuvalete çıkamam, içmezsem kilo alırım, içmezsem uyuyamam, içmezsem dikkatimi toplayamam, içmezsem en yakın dostumu kaybederim, tek dostum yahu (!) gibi koşullanmaların etkili olduğunu ifade etti.

“Sigarayı kafada bitirmek gerekir”

Sigarayı kafada bitirmek gerektiğini önemle vurgulayan Demirezen, azaltarak bırakmanın %3 oranında etkisi olurken, birden bırakmanın ise yüzde 90 oranında etkili olduğunu katılımcılarla paylaştı. Sigara bırakmak için sıkça söylenen “Bir daha asla içmeyeceğim.” cümlesinin bir tuzak olduğunu söyleyen konuşmacı, bu söylemin bağımlılara bir yük getirdiğini, bunun yerine daha naif cümleler kullanılması gerektiğini ifade etti.



Sigara kullananların çoğunun otomatik olarak belirli zamanlarda ve belirli şeylerle bilinçsizce tükettiğini dile getiren DÜBAM Müdürü Dilek Demirezen, “Kahvenin yanında sigara içilir, toplantı aralarında ya da molalarda sigara içilir, yemekten sonra sigara içilir…" gibi koşullanmalarla sigaraları farkında olmadan tüketiyorlar.” diyerek, kişilerin sigaraya ihtiyaç duymasalar bile alışkanlıkları neticesinde sigara tüketimini artırdıklarını vurguladı.

“Sigara içmek bulaşıcı bir psikolojik hastalıktır”

Sigara içmenin bulaşıcı psikolojik bir hastalık olduğunu söyleyen  Demirezen, “Sigara içmek bulaşıcı bir psikolojik hastalıktır. Kuşaktan kuşağa görerek, duyarak bulaşır. Bu kitlesel bir hatalı programlamadır. Psikolojik bağımlılığın temelinde bu bilinçaltı yanlış kodlamalar yatmaktadır. Bu kodlamaların kaynağı; çevremizdeki sigara içen insanlar, çizgi film kahramanları ve sigara içilen binlerce film sahnesidir.” şeklinde konuştu.



Vali: Bağımlılıktan baskı yoluyla kurtulunamaz

Gerçekleştirilen sunumun ardından kısa bir konuşma yapan Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, konuşmacılara yaptıkları başarılı ve etkiletici sunumları için teşekkür ederek, bağımlılıkla mücadelede işadamlarının desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Bağımlılıkla mücadelede sigarayı bırakan kişilerin işsiz olması durumunda tekrardan bağımlı olduğu maddeye yöneldiğini söyleyen Dr. Zülkif Dağlı, bağımlı olan kişilerin istihdam edilmesinin önemine değindi.



Şehrimizde bağımlı kişilerin istihdam edilmesi konusunda projelerin olduğunu ifade eden Vali Dağlı, bağımlılıktan baskı yoluyla kurtulunamayacağını, bu konuda  kişinin kendi kararının önemli olduğunu söyledi. Etkinlikte emeği geçenlere teşekkür eden Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla da tüm katılımcıların bayramını kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Haber: C.ÜSTÜNER